Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Okázalé plesy se konají většinou v našem hlavním městě, případně v těch větších, jako je třeba Brno, kde se před pár dny konal vyhlášený Ples jako Brno. Pokud se ale vydáte na bál někam za Prahu, vypadá to tam trochu jinak. Užít si tancovačku jako v Hoří má panenko, má ale rozhodně své kouzlo – s vesnickou kapelou, zajícem z tomboly i vlastním občerstvením. 

Ples nebo venkovská tancovačka? 

Showbusiness žil v posledních dnech přípravami na prestižní Ples jako Brno, který je vyhlášený nejen nádhernými róbami, jimiž se snaží blýsknout celebrity, ale i svým luxusním rautem. Tento slavný ples, na nějž míří spousta celebrit, je důkazem, že v Brně rozhodně nuda není.

I když si na takovém plese můžete připadat jako z pohádky, nesporný půvab mají i obyčejné plesy a bály, které se konají v menších městech nebo na vesnicích. Pravda, delikatesy jako šneky, ústřice nebo kaviár tu nedostanete, ale i místní občerstvení mnohdy stojí za to. A možná vás překvapí, že když si sami nic nedonesete, budete o hladu. 

Plesů a podobných tancovaček se v menších městech a na venkově často koná za sezonu hned několik. K nejoblíbenějším patří plesy hasičské nebo myslivecké, své vlastní akce si pořádají i různé sportovní kluby nebo taneční soubory, hlavně ty folklorní. Pro mnohé jsou pak tyto plesy největší událostí zimy.

Lidé si na ně chodí nejen zatancovat, ale i poslechnout hudbu, potkat se s kamarády nebo si dát něco dobrého. O zábavu tu rozhodně není nouze a mnohdy je větší než na nějaké honosné akci ve městě. Zažít místní atmosféru zkrátka stojí za to a hlavně i ceny za nápoje a jídlo zde bývají poměrně příznivé. 

Speciality od myslivců

Na plesech se většinou popíjí, ale aby vás vše přemíra štamrpliček nebo vínka nepoložila, je dobré něco pojíst. A co se na takových tancovačkách nabízí? Většinou jsou to chlebíčky, gulášek či regionální koláče (třeba na Valašsku nesmí chybět frgále). Co se týče jídla, největší kulinární zážitky nabízejí hlavně myslivecké plesy.

Myslivci se totiž na nich obvykle chlubí svými úlovky, a to nejen celými, ale i rovnou v podobě různých specialit. Můžete si tu tak užít dilema jako ve Slavnostech sněženek, zda si dát kančí se šípkovou nebo se zelím, a nebo třeba rovnou zvolit dančí guláš. A když budete mít štěstí, možná i nějakého toho bažanta nebo divočáka vyhrajete i v tombole. 

Bez tomboly to nejde

Právě tomboly jsou rovněž velkým lákadlem venkovských bálů. Ceny do nich dávají různé firmy nebo spolky, a kromě těch běžných, jako jsou balíčky kosmetiky, kávovary nebo vysavače, můžete vyhrát i ty související s jídlem.

Radost nejvíc udělají láhve s alkoholem, o trochu menší pak celá srna, pokud tedy zrovna nejste myslivec nebo nějakého neznáte. Stále vděčnou cenou jsou i dárkové koše plné pochutin.

Vlastní občerstvení

Ty oceníte hlavně tehdy, když byste se dostali na ples, kde se žádné jídlo nenabízí. I takové akce se pořádají a pokud o této skutečnosti nebudete informovaní, může se vám stát, že budete muset celý večer přežít jen na chipsech.

Na některé plesy a bály si totiž lidé nosí jídlo a mnohdy i alkohol z domova, aby trochu ušetřili.  Na stolech těch, kteří vědí, do čeho šli, tak můžete najít pohoštění skoro jako na silvestrovské tabuli.

Oblíbeným plesovými pochutinami jsou chlebíčky, různé slané záviny a další slané pečivo, na stolech nechybí ani moučníky. Takže, pokud jste si sami nic nedonesli a nechybí vám kuráž, stačí jich pár obejít, najít si nové kamarády, a hlady trpět nebudete. Pokud byste nebyli úspěšní, v nejhorším se aspoň přimotáte do pravé zábavové rvačky. A ta přece k venkovským tancovačkám také patří. 

Náš tip: Jestliže ovšem zrovna přemýšlíte, co si na takový venkovský ples připravit, abyste vydrželi tančit až do rána, můžete si upéct třeba tyto vynikající škvarkové pagáčky podle našeho video receptu.

Na to, jak to vypadá na různých venkovských plesech a zábavách se můžete podívat v naší fotogalerii

Fotogalerie - Ples jako (Ne)Brno): Místo ústřic kančí guláš aneb Jak to vypadá a co se jí na vesnických tancovačkách?

Ukázat 9 fotografií


 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více