Lékárna.cz: Jak vybrat správné proteinové produkty a na co si dát pozor
21. 10. 2024 Tipy a triky
Když zajdete do obchodu, nemůžete na mnoha produktech přehlédnout velký nápis „Protein“. Jogurty, tyčinky, kaše, pečivo – všechny se tváří, že bez nich nemůžete být. Poradíme vám, jak poznat, které jsou opravdu prospěšné a na co dát pozor, abyste to s proteiny nepřehnali.
Proteiny jsou základní stavební jednotkou našeho těla. Nejsou jen o svalech, ale podílí se na růstu a regeneraci buněk, na tvorbě hormonů, enzymů i na podpoře imunitního systému. „Proteiny mají v těle funkci stavební, enzymatickou, hormonální, imunitní, skladovací, transportní či energetickou. Bez nich by naše tělo nemohlo správně fungovat,“ vysvětluje Mgr. Pavla Horáková, vedoucí online poradny Lékárna.cz. Denní dávka bílkovin by se měla pohybovat kolem 0,8–1 g na kilogram tělesné hmotnosti, pro sportovce i více. Tedy pro 70 kg člověka je to přibližně 56–70 g denně. Pozor, bílkoviny nenajdete jen v masu, rybách, vejcích a mléčných výrobcích, ale i v rostlinných potravinách jako jsou luštěniny, tofu, ořechy a semínka.
Jsou všechny „proteinové“ potraviny skutečně zdravé?
Ne každý produkt označený jako „proteinový“ je automaticky zdravý. Mnohé obsahují velké množství cukrů a umělých přísad. To platí zejména pro různé proteinové tyčinky, nebo sladké jogurty. Při výběru je důležité nejen sledovat obsah bílkovin, ale také z čeho pocházejí a co dalšího produkt obsahuje. Kvalitní proteiny najdete například v čistém tvarohu, sýrech nebo přírodních luštěninách.
Kolik proteinu je už příliš
Ačkoli je příjem bílkovin důležitý, přehnané množství může zatěžovat ledviny a játra, zejména pokud nejde o kvalitní zdroje. „Je důležité mít vyváženou a pestrou stravu, která zahrnuje bílkoviny z přirozených zdrojů. Ty totiž kromě samotných bílkovin přináší i další výživné látky, které jsou nezbytné pro celkové zdraví,“ doplňuje Mgr. Horáková. Pro většinu lidí je důležité spíše zajistit si dostatek bílkovin z pestré stravy, než navyšovat jejich příjem prostřednictvím doplňků.
Proteinové doplňky – jak je vybírat
Na trhu je dnes nepřeberné množství proteinových doplňků – syrovátkové, kaseinové, rostlinné nebo kolagenové. Každý typ má svá specifika. Syrovátkový protein je ideální po tréninku, kaseinový se hodí před spaním, protože se vstřebává pomalu. Rostlinné proteiny jsou skvělé pro vegany, zatímco kolagen podporuje zdraví kloubů a pojivových tkání. Výběr by měl odpovídat vašim potřebám a životnímu stylu.
Proteiny jsou základ, ale všeho s mírou
Produkty s obsahem proteinů jsou dnes všude, ale ne všechny jsou nezbytné a prospěšné. Snažte se zaměřit na přirozené zdroje bílkovin ve své stravě a vyhněte se těm produktům, které slibují zázračné výsledky, ale obsahují příliš mnoho zbytečných složek.
Na www.lekarna.cz vám rádi pomůžeme se zdravím: poradíme s výběrem produktů, nabídneme služby zdravotní péče. Tým lékárníků je dostupný online i vám, samozřejmostí je diskrétnost, empatie a vstřícnost k individuálním potřebám. Máme 25 let zkušeností a přejeme si, abyste se cítili dobře.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Vítězem Prostřena se stal Šon, oblíbený svérázným humorem. Podával sušené žáby i pálenku s naloženými hady
Domácí karamelový vaječňák, připravený za chvilku: Z pár ingrediencí a salka vznikne perfektní vánoční likér
Přečtěte si Zobrazit více
Vosí hnízda jako kuličky: Chutnají stejně jako oblíbené cukroví, ale ukoulíte je během chvilky
Cupcaky co dům dá: Každý zákusek je jiný, proto je těžké se mezi nimi rozhodovat
Náš život s celiakií: Vietnamský salát bun bo nam bo podle kuchaře Šona naší Áni chutná, recept je snadný