

Pečený lilek - nakládaný
Suroviny
- lilek
- sůl
- česnek
- grilovací koření
- olivový olej
- bílý vinný ocet
- mrkev
- cibule
Postup přípravy receptu
Neoloupané lilky nakrájíme na 1,5 cm kolečka, ihned po obou stranách posolíme a necháme 15 minut odležet, aby pustily šťávu. Tuto šťávu potom otřeme.
Lilky posypeme grilovacím kořením , pokapeme olivovým olejem a poklademe na plech, vytřený taktéž olivovým olejem a pečeme asi 20 minut na 170°C vyhřáté trouby.
Upečený lilek dáváme do zavařovacích sklenic a proložíme cibulí a plátky česneku.
Zalijeme nálevem v poměru 1 lžíce octa : 2 lžíce oleje. Sterilujeme 20 minut na 80°C.
Poznámka od kuchařky
Recept jsem upravila ze dvou typů na netu.
Je to výborná příloha k pečeným, grilovaným masům, klobásce nebo jen tak k pečivu, topince...
Díky jemnému vinnému octu dostane lilek lehce nakyslou chuť.