Svařák 3x jinak. Překvapte své blízké na vánočních trzích pozváním na vlastní vyladěný svařák, radí národní someliérka
28. 11. 2024 Životní styl
„Dobré víno je absolutním základem každého svařáku. Jen tak si zachová jedinečnou chuť i charakter,“ říká národní someliérka Klára Kollárová. Letos zkuste svařák jinak – s mladými Svatomartinskými víny, růžovým či s kapkou portského. Přinášíme tři netradiční recepty, díky kterým si užijete tento oblíbený nápoj v úplně nových chuťových variacích. Ale fantazii se meze nekladou.
Proč letos zkusit svařák jinak?
„Svařák by neměl být jen převařený nápoj plný cukru. Pokud použijete kvalitní víno a správné ingredience, vytvoříte drink, který zahřeje a překvapí svou chutí,“ říká Klára Kollárová. Letos doporučuje experimentovat s mladými Svatomartinskými víny, která jsou svěží, ovocná a přímo vybízejí k originálním úpravám, a právě teď je jejich hlavní sezóna.
A jaké je její doporučení pro milovníky svařáku, kteří si rádi užívají atmosféru vánočních trhů? „Vymazlete si svařák doma a podělte se o něj s blízkými. Ukážete svou kreativitu a překvapíte kvalitním nápojem přesně podle svého gusta,“ radí someliérka.
Svařák ze svatomartinského bílého vína s citronovou trávou a zázvorem
„Bílé víno je pro přípravu přehlížené, ale opak je pravdou! S trochou fantazie vytvoříte pitelný a svěží svařák,“ doporučuje Klára Kollárová.
Ingredience:
● 750 ml svatomartinského bílého vína (např. Muškát moravský)
● 4 hřebíčky
● 2 stébla citronové trávy
● 3 plátky čerstvého zázvoru
● 1 lžíce medu
Postup:
Víno zahřejte na mírném stupni společně s hřebíčkem, citronovou trávou a zázvorem. Nikdy nepřivádějte k varu. Med přidejte těsně před podáváním. „Citronová tráva a zázvor dodají vínu svěží a pikantní tón, který se skvěle hodí k bílému vínu,“ doplňuje someliérka.
Jemný růžový svařák s grepem a tymiánem
„Růžové víno nabízí jemnější chuť a skvěle se kombinuje s ovocem a bylinkami,“ říká k receptu Kollárová.
Ingredience:
● 750 ml růžového vína
● 1 grep na plátky
● 1 jablko na kostičky
● 1 snítka tymiánu
● 1 lžička sušených brusinek
● špetka červeného pepře
Postup:
Víno zahřejte společně s grepem, jablkem a tymiánem. Sušené brusinky přidejte těsně před podáváním. Na závěr dochuťte špetkou červeného pepře. „Tento svařák je svěží a elegantní – ideální pro zimní večery,“ doporučuje Klára.
Luxusní svařák z červeného vína s portským a rozmarýnem
„Kapka portského přidá svařáku hloubku a skvěle se kombinuje s výraznějším kořením,“ doplňuje Klára Kollárová. Ohromte své nejbližší touto luxusnější variantou.
Ingredience:
● 750 ml suchého červeného vína (např. Cabernet Sauvignon)
● 100 ml portského vína
● klasické koření na svařák – badyán, hřebíček, skořice
● cukr na cukrový rozvar
● 1 snítka rozmarýnu
● sušené švestky dle počtu osob
Postup:
Nejdříve povařte klasické koření na svařák (badyán, hřebíček a skořice) v malém množství vody a cukru, aby se chutě rozvinuly. Poté zahřejte červené víno s portským a přidejte rozvar dle chuti. Do směsi vložte snítku rozmarýnu, ta víno jen ovoní. Sušené švestky přidejte na závěr. „Tento svařák je ideální pro slavnostní příležitosti, kdy chcete něčím překvapit,“ dodává someliérka.
Tipy someliérky Kláry Kollárové pro dokonalý svařák:
1. Používejte kvalitní víno: „Svařák z nekvalitního vína nikdy nebude chutnat dobře, stejně jako jídlo z nekvalitních surovin.“
2. Nepřevařujte víno: „Víno nesmí projít varem, aby neztratilo chuť i alkohol.“
3. Koření v rozvaru: „Nechte koření chvíli povařit v cukrovém rozvaru, aby se chutě lépe rozvinuly, a pak přidejte k vínu dle chuti.“
4. Slaďte až na konec: „Med nebo cukr přidávejte těsně před podáváním, aby zachovaly svou přirozenou chuť.“
Ať už se rozhodnete pro svěží bílý svařák, jemnou růžovou variantu, nebo slavnostní kombinaci s portským, jedno je jisté – takový svařák zahřeje nejen tělo, ale také příjemně doplní zimní a vánoční atmosféru. Svařené víno má v našich zemích dlouhou tradici a použití lokálních vín z Moravy a Čech je ideálním způsobem, jak podpořit tuzemské vinaře i kvalitu nápoje.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
7 receptů na zpracování paprik: Připravte si skvělá letní jídla a výborně si pochutnejte
Papriky jsou výborné do čerstvých zeleninových salátů, ale použít je můžete i do celé řady vařených a pečených jídel. Skvěle se hodí k ostatní… Číst více
Jakou přílohu dát k plněným paprikám? Možností je více, záleží na vaší chuti
Plněné papriky jsou výborným, sytým jídlem, které si každý může upravit podle svých chutí. Do masové směsi z mletého vepřového či hovězího masa… Číst více
Královské chutě: Princezna Diana milovala obyčejné špenátem plněné brambory. Tohle je její oblíbený recept
Princezna Diana neměla problém zajít do kuchyně… Číst více
Jak připravit plněné papriky. Oblíbená pochoutka skvěle chutná s rajskou omáčkou a knedlíkem
Přebytek paprik snadno zmrazíme, v zimě se určitě budou hodit. Dají se také zavařit ve sladkokyselém nálevu, uplatní se pak ve studené kuchyni a na… Číst více
Jak na ty nejlepší plněné papriky: Chuť omáčky vylepší zakysaná smetana nebo uzená mletá paprika
Plněné papriky jsou oblíbeným letním jídlem,… Číst více
MasterChef Česko 2022: Jak na nejlepší buřty na pivu podle Radka Kašpárka? Chuti prospěje čerstvá zelenina a pečení v troubě
O tom, že buřty na pivu mohou být i lahodnou… Číst více
Sterilované papriky plněné zelím: Vynikající sladkokyselá chuťovka k masu je zajímavým zpestřením letního zavařování
Papriky většinou v létě využijeme do salátů nebo… Číst více
Plněné papriky v rajské omáčce: Typickou sladkokyselou chuť zajistí cukr a citronová šťáva, vůni kombinace koření
Plněné papriky v rajské omáčce jsou klasikou… Číst více
7 receptů na jídla s mletým masem: Kromě sekané a karbanátků jsou i další možnosti
Používáme různé druhy mas, často i směs (např. hovězí a vepřové nebo drůbeží), míchat můžeme také libové a tučné maso nebo syrové a tepelně… Číst více
Plněné papriky jako z Maďarska aneb Töltött paprika: S vepřovým masem a provoněné česnekem nemají chybu
Máte rádi plněné papriky? Ty klasické zelené a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více