Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vracíme včely do přírody. Bez nich by ze světa zmizely tři čtvrtiny potravin

Albert Einstein kdysi prohlásil, že až vymřou včely, lidstvo je přežije jen o čtyři roky. Nebyl bohužel daleko od pravdy. Značné množství plodin, které naši zemědělci pěstují, totiž závisí na včelím opylení. Kdyby se rostlinám nedostalo, přišli bychom až o tři čtvrtiny běžných potravin. I přesto člověk svým působením dopustil, aby byla celá řada včelích druhů v Evropě na pokraji vyhynutí.

Bez včelí „práce“ by z našeho jídelníčku postupně vymizelo kromě čerstvých potravin také pečivo, marmelády, pyré, džusy, ochucené jogurty nebo zmrzliny. Nabídka supermarketů by se tak zúžila minimálně o 50 % položek.  

„S Einsteinovou prognózou to sice nebude až tak horké – bez včel to pravděpodobně zvládneme. Náš jídelníček ale bude o dost chudší. Chybět nám budou nejen důležité potraviny, ale především nezbytné vitamíny, vláknina a další zdraví prospěné látky. A o radosti z dobrého jídla ani nemluvě,“ říká Václav Psota, rostlinolékař a projektový manažer Farmy Bezdínek technologické a inovační společnosti NWT. Ta se snaží alespoň o částečnou nápravu alarmující situace. Při pěstování hledá farma inspiraci v přírodě a vyhubené včely do krajiny prostřednictvím vlastního chovu zase postupně vrací.

Na vině je intenzivní zemědělství

Jedním z důvodu včelích potíží je podle Václava Psoty naše intenzivní zemědělství. Na velkých monokulturních lánech obilí totiž včelstva nenachází žádnou pastvu – a hladoví. Dalším problémem je používání chemických pesticidů. Látek, které na pěstovaných plodinách potlačují výskyt škůdců a chorob. Kromě škodlivých organismů mají ale často fatální vliv na ty prospěšné – včetně včel.

„V souvislosti s pesticidy byla na včelách popsána široká škála negativních dopadů. Od přímého úhynu jedinců i celých včelstev přes sníženou schopnost orientace až po zkrácenou délku života, nižší vitalitu nebo oslabenou imunitu,“ vysvětluje Václav Psota.

Vracíme včely přírodě

Farma Bezdínek vlastní včely, které ovšem nelétají ve skleníku v Dolní Lutyni ani v jeho blízkosti, ale volně v přírodě na úpatí pahorkatiny Chřiby. Tam pomáhají opylit plodiny zemědělcům v blízkosti úlů nebo si svou pastvu hledají v nedalekých smíšených lesech. A navíc produkují vynikající med.

„Jsme si vědomi toho, že na prodeji medu nezbohatneme. A ani nám o to nejde. Přesto vnímáme jako důležitou společenskou povinnost udržení důležitého opylovače v krajině. Díky včelám můžeme napomoci stabilitě českého zemědělství i přírodního ekosystému – a naše zákazníky potěšit poctivým medem,“ říká ředitel divize Agro, Jiří Stodůlka.

Jde to i bez pesticidů

NWT má na srdci nejen krátkodobé cíle, ale především ty dlouhodobé. Takové, které zdravou krajinu a poctivou českou zeleninu zachovají dalším generacím. Rajčata a okurky pěstované na Farmě Bezdínek jsou proto zcela bez pesticidů. A to i přesto, že se jedná o výrazně dražší a složitější způsob pěstování. Navíc k závlaze skleníků využívají dešťovou vodu a rostliny pěstují v organickém substrátu, který se po skončení pěstební sezony kompostuje. Proti škůdcům používají biologickou ochranu a květy ve sklenících přirozeně opylují čmeláci.

Pozvánka na Den otevřených dveří na Farmě Bezdínek

Chcete vědět, jak vypadá a chutná „šťastná“ zelenina? Přijměte pozvání na Den otevřených dveří, který se uskuteční v sobotu 14. září 2019 od 10 hodin na naší farmě.  Akce se koná v rámci projektu Ministerstva zemědělství ČR – Poznej svého farmáře. Jedná se o sérii vzdělávacích akcí pro veřejnost, která může během roku navštívit celkem 10 farem a ochutnat kvalitní výrobky přímo od zemědělců.  Setkání na farmách jsou jedinečnou příležitostí, jak propojit spotřebitele s lokálními farmáři. Lidé tak mají možnost na vlastní oči vidět, co práce na farmách obnáší a jak vznikají potraviny.

Více informací k programu akce zde - https://www.farmabezdinek.cz/poznej-sveho-farmare/

Srdečně Vás zveme.

 

 

Recepty k tomuto článku

Komentáře

janatka janatka

16. 10. 2019 21:24

Myslím, že také super věc, včelky potřebujeme. Med máme rádi.

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více