Vracíme včely do přírody. Bez nich by ze světa zmizely tři čtvrtiny potravin
16. 8. 2019 Historie a zajímavosti
Albert Einstein kdysi prohlásil, že až vymřou včely, lidstvo je přežije jen o čtyři roky. Nebyl bohužel daleko od pravdy. Značné množství plodin, které naši zemědělci pěstují, totiž závisí na včelím opylení. Kdyby se rostlinám nedostalo, přišli bychom až o tři čtvrtiny běžných potravin. I přesto člověk svým působením dopustil, aby byla celá řada včelích druhů v Evropě na pokraji vyhynutí.
Bez včelí „práce“ by z našeho jídelníčku postupně vymizelo kromě čerstvých potravin také pečivo, marmelády, pyré, džusy, ochucené jogurty nebo zmrzliny. Nabídka supermarketů by se tak zúžila minimálně o 50 % položek.
„S Einsteinovou prognózou to sice nebude až tak horké – bez včel to pravděpodobně zvládneme. Náš jídelníček ale bude o dost chudší. Chybět nám budou nejen důležité potraviny, ale především nezbytné vitamíny, vláknina a další zdraví prospěné látky. A o radosti z dobrého jídla ani nemluvě,“ říká Václav Psota, rostlinolékař a projektový manažer Farmy Bezdínek technologické a inovační společnosti NWT. Ta se snaží alespoň o částečnou nápravu alarmující situace. Při pěstování hledá farma inspiraci v přírodě a vyhubené včely do krajiny prostřednictvím vlastního chovu zase postupně vrací.
Na vině je intenzivní zemědělství
Jedním z důvodu včelích potíží je podle Václava Psoty naše intenzivní zemědělství. Na velkých monokulturních lánech obilí totiž včelstva nenachází žádnou pastvu – a hladoví. Dalším problémem je používání chemických pesticidů. Látek, které na pěstovaných plodinách potlačují výskyt škůdců a chorob. Kromě škodlivých organismů mají ale často fatální vliv na ty prospěšné – včetně včel.
„V souvislosti s pesticidy byla na včelách popsána široká škála negativních dopadů. Od přímého úhynu jedinců i celých včelstev přes sníženou schopnost orientace až po zkrácenou délku života, nižší vitalitu nebo oslabenou imunitu,“ vysvětluje Václav Psota.
Vracíme včely přírodě
Farma Bezdínek vlastní včely, které ovšem nelétají ve skleníku v Dolní Lutyni ani v jeho blízkosti, ale volně v přírodě na úpatí pahorkatiny Chřiby. Tam pomáhají opylit plodiny zemědělcům v blízkosti úlů nebo si svou pastvu hledají v nedalekých smíšených lesech. A navíc produkují vynikající med.
„Jsme si vědomi toho, že na prodeji medu nezbohatneme. A ani nám o to nejde. Přesto vnímáme jako důležitou společenskou povinnost udržení důležitého opylovače v krajině. Díky včelám můžeme napomoci stabilitě českého zemědělství i přírodního ekosystému – a naše zákazníky potěšit poctivým medem,“ říká ředitel divize Agro, Jiří Stodůlka.
Jde to i bez pesticidů
NWT má na srdci nejen krátkodobé cíle, ale především ty dlouhodobé. Takové, které zdravou krajinu a poctivou českou zeleninu zachovají dalším generacím. Rajčata a okurky pěstované na Farmě Bezdínek jsou proto zcela bez pesticidů. A to i přesto, že se jedná o výrazně dražší a složitější způsob pěstování. Navíc k závlaze skleníků využívají dešťovou vodu a rostliny pěstují v organickém substrátu, který se po skončení pěstební sezony kompostuje. Proti škůdcům používají biologickou ochranu a květy ve sklenících přirozeně opylují čmeláci.
Pozvánka na Den otevřených dveří na Farmě Bezdínek
Chcete vědět, jak vypadá a chutná „šťastná“ zelenina? Přijměte pozvání na Den otevřených dveří, který se uskuteční v sobotu 14. září 2019 od 10 hodin na naší farmě. Akce se koná v rámci projektu Ministerstva zemědělství ČR – Poznej svého farmáře. Jedná se o sérii vzdělávacích akcí pro veřejnost, která může během roku navštívit celkem 10 farem a ochutnat kvalitní výrobky přímo od zemědělců. Setkání na farmách jsou jedinečnou příležitostí, jak propojit spotřebitele s lokálními farmáři. Lidé tak mají možnost na vlastní oči vidět, co práce na farmách obnáší a jak vznikají potraviny.
Více informací k programu akce zde - https://www.farmabezdinek.cz/poznej-sveho-farmare/
Srdečně Vás zveme.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Začíná sezona medvědího česneku: Kolik za něj dáte na trhu a kolik v supermarketu? Víme, kde je teď nejlevnější
16 receptů na masopustní pokrmy: Víte, co se vaří a peče v době masopustu?
Široká nabídka produktů pomůže zákazníkům Tesco prožít veselé Velikonoce
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové kousky v zakysaném těstíčku
Přidáno před 9 hodinami
Pomazánka s Feta sýrem a bylinkami
Přidáno před 11 hodinami
Svítek do polévky s medvědím česnekem a parmezánem
Přidáno před 14 hodinami
Květákové kari s malými, drobnými fazolemi v tomatě
Přidáno před 22 hodinami
Sladký kuskus s jablky a vlašskými ořechy
Přidáno před 22 hodinami
Pikantní buřty na pivu a Moravance
Přidáno 17. 3. 2024 17:09
Přečtěte si Zobrazit více
Medvědí česnek právě roste. Mladé listy skvěle dochutí polévky a slané koláče. Víme, jak ho nezaměnit s jedovatou konvalinkou
Vyzkoušeli jsme pět tipů, jak si užít Matějskou a nezruinovat se. Tyhle snadné finty ušetří dost peněz
Sedlácké brambory: Šťavnatost a vůni dodá bůček, chuť speciálně upravené zelí. Na snadné jídlo stačí jen pár ingrediencí
Komentáře
16. 10. 2019 20:24