Chcete sbírat pampelišky na med? Vydejte se na ně ve slunečný den za sucha, trhejte pouze určitou část a správně je skladujte
24. 4. 2025 Vaření
Dostali jste chuť na vynikající med? Vyzkoušejte ten pampeliškový, který se u nás těší velké oblibě. Víte, kdy a jak sbírat pampelišky na med, aby si zachovaly co nejvíce pylu a byly tak plné chuti?
Pampelišky na med
Jaro přichází s novou energií a svěžestí, kterou cítíme nejen ve vzduchu, ale i v každém květu, který se dere na světlo po dlouhém zimním spánku. Mezi první posly teplých dnů se na loukách, stráních a mezích objevuje svítivě žlutý koberec pampelišek – rostliny, která je často vnímána jako obyčejný plevel, ale ve skutečnosti v sobě skrývá překvapivě mnoho užitečného.
Jedním z tradičních způsobů, jak využít pampelišky v kuchyni i domácí lékárničce, je výroba pampeliškového medu – hustého, voňavého sirupu, který barvou i chutí připomíná skutečný včelí med. Pampeliškový „med“ je nejen chutný doplněk snídaní, čajů či pečení, ale naše babičky ho využívaly při nachlazení, kašli a bolestech v krku.
Aby byl výsledek co nejlepší, záleží na správném výběru květů – kdy a kde je sbírat, jak je správně zpracovat a na co si dát pozor. V tomto článku se dozvíte vše potřebné, abyste si mohli nasbírat svou vlastní voňavou dávku slunce a připravit si z ní domácí poklad pro chladné dny.
Mohlo by vás zajímat
Kdy sbírat pampelišky
Na pampelišky je nejlepší se vydat v dubnu až květnu, kdy pampelišky kvetou v plné síle. Přitom je třeba sledovat počasí a vybírat si dny, kdy je slunečno a sucho (ideálně okolo poledne). Květy by měly být plně otevřené. Tehdy totiž mají nejvíc nektaru a vůně.
Vydáme se na louky, které nejsou hned u silnic, průmyslových závodů, a budeme je sbírat na chemicky neošetřených plochách. Nesbíráme je ani tam, kde se obvykle venčí psi. Obecně platí, že čím čerstvější a čistší květy, tím chutnější a aromatičtější bude výsledný med.
Mohlo by vás zajímat
Jak sbírat pampelišky
- Z pampelišek sbíráme pouze květy, celé hlavičky, a to bez stonků a listů. Nejlépe se hodí ty s bohatými žlutými okvětními lístky.
- Pampelišky dáváme do košíku, plátěné tašky nebo do látkového sáčku. Květy totiž potřebují dýchat a v igelitovém sáčku by se rychle zapařily.
- Květy nemyjeme. Přišli bychom tak o pyl, který dodává medu chuť. Díky němu je totiž tak skvělý. Pokud vidíme broučky, opatrně je vybereme ručně. Můžeme květy rozložit na plech vyložený pečicím papírem nebo na sušicí síto. Broučci z nich vylezou.
Jarní jídelníček fandí zdravým a odlehčeným receptům. Tělo potřebuje po chladné zimě dodat vitamíny, a tak bychom mu je měli dopřát. Základem jsou rozhodně čerstvé bylinky, které začínají růst a dají…

Kolik je potřeba pampelišek na med
Na jednu dávku medu se většinou využívá asi 300-400 květů.
Sbírání pampelišek je krásný jarní rituál, který nás dostane do přírody a naladí na pohodu. Když si z nich potom přichystáme vlastní domácí med, bude to lahoda s kapkou slunce a lásky.
Náš tip: Z nasbíraných žlutavoučkých pampelišek si pak můžete přichystat podle následujícího video receptu pampeliškový med:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Za úspěch McDonaldu může syn českých emigrantů. Opravdu je hamburger tak nezdravý?
McDonald's dnes patří k neznámějším franšízovým… Číst více
Den rychlého občerstvení
Ve světě má fast food dlouhou tradici, Češi se prvního stravovacího zařízení tohoto typu dočkali v roce 1992. Jednalo se McDonald’s, který svou první… Číst více
Nakoukněte do nejluxusnějšího fastfoodu na světě. McDonald’s v Římě bojoval proti odpůrcům, dnes je turistickou atrakcí
Přestože je pro některé lidi stravování ve… Číst více
Jak připravit odpalované těsto? Není to nic složitého, stačí dodržet několik zásad
Také milujete žloutkové věnečky, španělskou pochoutku churros nebo řezy zvané mraky? Jsou vyrobené z tzv. odpalovaného těsta, z kterého mají některé… Číst více
Soft drinks
Soft drinks neboli „liquid candy“ (tekuté sladkosti) jsou nealkoholické nápoje s velkým obsahem jednoduchých cukrů nebo umělých sladidel. Mohou… Číst více
Deset odpovědí na nejčastější otázky k odpalovanému těstu. Jak dlouho se odpaluje a jak jej zachránit?
Pokusíme se odpovědět na nejčastější dotazy ohledně odpalovaného těsta. S jakými nástrahami se můžete při jeho přípravě potýkat a co z něj můžete… Číst více
Den nezdravých jídel
Nezdravých jídlech jsou plné fast foody, i v naší databázi najdete plno nezdravých receptů. Protože často platí jednoduchá rovnice, co je nezdravé,… Číst více
Jak upéct nadýchané rohlíky? Stačí nám několik základních surovin, které máme vždy po ruce
Není nad křupavý upečený rohlík nebo chléb přímo z naší trouby. Příprava těsta je velmi jednoduchá a hotová za pár minut. Základem pro kynuté těsto… Číst více
20 receptů na rychlá jídla, která jsou chutná, jednoduchá a zároveň levná
Když potřebujeme nakrmit rodinu a času je málo, volíme k přípravě jídla suroviny, které máme stále po ruce nebo takové, jejichž vaření či pečení… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více