Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chcete sbírat pampelišky na med? Vydejte se na ně ve slunečný den za sucha, trhejte pouze určitou část a správně je skladujte
Zdroj: Toprecepty, EvaCh

Dostali jste chuť na vynikající med? Vyzkoušejte ten pampeliškový, který se u nás těší velké oblibě. Víte, kdy a jak sbírat pampelišky na med, aby si zachovaly co nejvíce pylu a byly tak plné chuti?

Pampelišky na med

Jaro přichází s novou energií a svěžestí, kterou cítíme nejen ve vzduchu, ale i v každém květu, který se dere na světlo po dlouhém zimním spánku. Mezi první posly teplých dnů se na loukách, stráních a mezích objevuje svítivě žlutý koberec pampelišek – rostliny, která je často vnímána jako obyčejný plevel, ale ve skutečnosti v sobě skrývá překvapivě mnoho užitečného.

Jedním z tradičních způsobů, jak využít pampelišky v kuchyni i domácí lékárničce, je výroba pampeliškového medu – hustého, voňavého sirupu, který barvou i chutí připomíná skutečný včelí med. Pampeliškový „med“ je nejen chutný doplněk snídaní, čajů či pečení, ale naše babičky ho využívaly při nachlazení, kašli a bolestech v krku.

Aby byl výsledek co nejlepší, záleží na správném výběru květů – kdy a kde je sbírat, jak je správně zpracovat a na co si dát pozor. V tomto článku se dozvíte vše potřebné, abyste si mohli nasbírat svou vlastní voňavou dávku slunce a připravit si z ní domácí poklad pro chladné dny.

Kdy sbírat pampelišky

Na pampelišky je nejlepší se vydat v dubnu až květnu, kdy pampelišky kvetou v plné síle. Přitom je třeba sledovat počasí a vybírat si dny, kdy je slunečno a sucho (ideálně okolo poledne). Květy by měly být plně otevřené. Tehdy totiž mají nejvíc nektaru a vůně.

Vydáme se na louky, které nejsou hned u silnic, průmyslových závodů, a budeme je sbírat na chemicky neošetřených plochách. Nesbíráme je ani tam, kde se obvykle venčí psi. Obecně platí, že čím čerstvější a čistší květy, tím chutnější a aromatičtější bude výsledný med.

Jak sbírat pampelišky 

  • Z pampelišek sbíráme pouze květy, celé hlavičky, a to bez stonků a listů. Nejlépe se hodí ty s bohatými žlutými okvětními lístky.
  • Pampelišky dáváme do košíku, plátěné tašky nebo do látkového sáčku. Květy totiž potřebují dýchat a v igelitovém sáčku by se rychle zapařily.
  • Květy nemyjeme. Přišli bychom tak o pyl, který dodává medu chuť. Díky němu je totiž tak skvělý. Pokud vidíme broučky, opatrně je vybereme ručně. Můžeme květy rozložit na plech vyložený pečicím papírem nebo na sušicí síto. Broučci z nich vylezou. 

Jarní

Jarní jídelníček fandí zdravým a odlehčeným receptům. Tělo potřebuje po chladné zimě dodat vitamíny, a tak bychom mu je měli dopřát. Základem jsou rozhodně čerstvé bylinky, které začínají růst a dají…

Kolik je potřeba pampelišek na med

Na jednu dávku medu se většinou využívá asi 300-400 květů. 

Sbírání pampelišek je krásný jarní rituál, který nás dostane do přírody a naladí na pohodu. Když si z nich potom přichystáme vlastní domácí med, bude to lahoda s kapkou slunce a lásky.

Náš tip: Z nasbíraných žlutavoučkých pampelišek si pak můžete přichystat podle následujícího video receptu pampeliškový med:

Recepty k tomuto článku

Související obsah

Den rychlého občerstvení

Den rychlého občerstvení

Ve světě má fast food dlouhou tradici, Češi se prvního stravovacího zařízení tohoto typu dočkali v roce 1992. Jednalo se McDonald’s, který svou první… Číst více

Junk food

Junk food

Jako jung food se označují potraviny ne příliš zdravé. Mají vysoký kalorický obsah a zároveň nízkou výživovou hodnotu. Patří mezi ně sušenky,… Číst více

Soft drinks

Soft drinks

Soft drinks neboli „liquid candy“ (tekuté sladkosti) jsou nealkoholické nápoje s velkým obsahem jednoduchých cukrů nebo umělých sladidel. Mohou… Číst více

Den nezdravých jídel

Den nezdravých jídel

Nezdravých jídlech jsou plné fast foody, i v naší databázi najdete plno nezdravých receptů. Protože často platí jednoduchá rovnice, co je nezdravé,… Číst více

Naposledy jste si prohlédli