Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

srdce z pampelišky
Zdroj: Pixabay, congerdesign

Pampelišky jsou jarní pastvou pro oči, když nekvetou ostatní rostliny, ale můžete je i bohatě využít nejen na koukání. Ze žluté krásy se dá připravit i olej. K čemu slouží a jak ho vyrobíte?

Pampeliškový poklad

Z pampelišky neboli smetanky lékařské můžete využít celou rostlinu. Pampelišku používali už staří arabští léčitelé v 10. století. Zdokumentoval ji významný arabský lékař a filozof Avicenna. Jedlé květy jsou i vizuální vzpruhou pro oči. Můžete z nich vyrobit med, víno, ale také je použít jako jedlou ozdobu dezertů a salátů. Pampelišku je opravdu škoda likvidovat z trávníku.

Slyšeli jste už o pampeliškovém oleji? Na rozdíl od dříve uvedených dobrot není tolik rozšířený. Olej z květů pampelišky působí jako letní vzpruha a můžete ho využít na zklidnění a hojení popraskané, suché, popálené a podrážděné pokožky. Působí také na namožené svaly a bolavé klouby. Vědci zjistili, že účinné látky v květech pomáhají absorbovat UVB paprsky.

Nezbytnosti pro přípravu pampeliškového oleje

Na přípravu pampeliškového oleje budete potřebovat sušené květy pampelišky. Sbírejte je za hezkého a slunečného počasí. Pampeliška je plná vody, potřebuje velmi dobře vyschnout. Může to trvat i dva až tři dny. Květy tedy nechte na suchém místě, třeba někde na papíře. Během vysychání z nich také vylezou různí malí broučci. Sušené květy pak pro jistotu proberte. 

Pak si vezměte zavařovací sklenici. Aby se předešlo vzniku plísní, je nezbytné, abyste vše dokonale vyčistili a vysušili. Nikde nesmí být voda. Jinak by se totiž mohly objevovat plísně. Ani na žádné části používaných nástrojů nesmí být voda. Sklenici zhruba do poloviny naplňte květy a zalijte asi dvojnásobkem vašeho oblíbeného oleje nebo až po horní část sklenice.

Který olej se dá využít? Můžete sáhnout po kvalitním slunečnicovém (ano, přesně takový, ze kterého uděláte třeba tuhle skvělou bábovku), olivovém, mandlovém, ale i třeba avokádovém, nebo jojobovém oleji.

Relativně rychlá příprava oleje

Do malého hrnce s několika centimetry vody dejte odkrytou nádobu s květy a olejem a zahřívejte na mírném plameni několik hodin. Zhruba 12-24 hod. Voda se nesmí vypařit. Nakonec dejte hrnec pryč ze sporáku a sceďte. 

Pomalá příprava oleje

Další variantou je trošku zdlouhavější a tradičnější postup, ale i šetrnější. Sklenici s pampeliškovými květy a olejem můžete také postavit na parapet, kam hodně svítí sluníčko. Nezapomeňte ji prodyšně uzavřít, ideálně kouskem látky (třeba tenkou utěrkou), fáčovinou, nebo třeba kávovým filtrem, a zajistěte gumičkou. Louhujte asi 2 týdny a poté sceďte. Pampeliškový olej poté skladujte na chladném a tmavém místě.

Druhá varianta pomalé přípravy

I v tomto případě se jedná o tradiční variantu. Spočívá v tom, že sklenici se sušenými květy pampelišky a olejem uzavřete a dáte do tmy. Občas i protřepejte. V této podobě bude asi 4 až 6 týdnů. Nakonec pomalu sceďte olej. Bude vám k tomu stačit jemné sítko, případně plátýnko. Olej pak nechte několik hodin odpočinout. 

Trvanlivost pampeliškového oleje

Jak dlouho vydrží pampeliškový olej? Trvanlivost přecezeného pampeliškového oleje je zhruba jeden rok. Nejlepší je skladovat vyluhovaný olej na chladném a tmavém místě. Čas od času kontrolujte, jestli se v oleji nevytvořila plíseň. Pokud najdete ve sklenici plíseň, musí pryč celá. Po roce většina olejů žlukne, proto je lepší pak nevyužitý olej vylít a připravit si nový a čerstvý. Vytváříte si ochucené oleje? Skvělé jsou tyto.

Je dobré vědět

Pampelišky jsou všude kolem nás. Pokud se rozhodnete pro jejich sběr, dávejte pozor, odkud pocházejí. Protože jsou pro zdraví, neměly by být ani chemicky ošetřené ani nasbírané blízko silnice. Měli byste také vědět, že pampelišky jsou obecně bezpečné pro většinu lidí. Nevhodné jsou, pokud máte alergii na pampelišky. Pokud užíváte diuretika, máte aktivní žlučové kameny, ale třeba i v těhotenství nebo při užívání různých léků, raději se poraďte s lékařem.

Zdroje informací:
Gill Daviesová, Bylinky, Euromedia, 2017
thenerdyfarmwife.com
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26576225/
thespruceeats.com

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více