Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pampeliškový „med“... tak trochu jarně vymazlený

Hodnocení receptu je 4,8 (15×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Hel..

Náročný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 110 min bez doby louhování

120 min (10 min příprava + 110 min tepelná úprava, bez doby louhování)

Louka plná rozkvetlých pampelišek. To přímo vybízí k přípravě pampeliškového medu, ze kterého můžete po zředění vodou připravit osvěžující nápoj, nebo jej využijete jako sladidlo do čaje. Med je navíc vhodný při nachlazení.

Suroviny pro 4 litry

4litry

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie42 371 kJ /
10 127 kcal
Bílkoviny2,52 g
Tuky1,44 g
Vláknina8,28 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 27 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy2 521,96 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Citron a pomeranč nakrájejte na kolečka (pokud máte bio, tak i s kůrou) a společně s pampeliškovými květy, kopřivami a smrkovými výhonky zalijte vodou. Krok 2: Povařte 15 minut a pak nechte min 24 hodin louhovat. Občas lehce promíchejte. Krok 3: Druhý den nálev přeceďte (přes hustý cedník nebo plenu). Krok 4: Přidejte cukr a vařte zhruba 80 min, dokud sirup nezhoustne. Na posledních 15 min přidejte mátu, kterou poté vyndejte. Krok 5: Sirup nalévejte do ještě horkých vyvařených sklenic, zazátkujte a nechte chladnout víčkem dolů.

TIP: Nejlepší recepty z pampelišek

Zveřejněno 2. 5. 2014

Poznámka autorky Hel..

Někdo doporučuje květy pampelišek předem proprat, kvůli broučkům, ale tím si vymyjete i pyl. Já to nedělám, stejně pak vše pořádně přecedím. A když budete sbírat pampelišky po dešti, tak po nich broučci ještě nepolezou. Sirup není moc hustý, rozhodně ne jako pravý med. Hustotu si můžete nejlépe testovat tak, že si trochu kápnete na talířek a necháte vychladnout.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pampeliškový „med“... tak trochu jarně vymazlený

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/67XN

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Pampeliškový „med“... tak trochu jarně vymazlený

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/67XN

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (17)

Dobrý den,
oprané pampelišky a další ingredience se napřed nechá vyluhovat a druhý den se přecedí a potom vaří s přidáním cukru. Dělám už přes 30 let a je výborný. Vařím 1,5 hod. i více, dle toho, jak chcete mít med hustý.

Kacka Z.:

:-) Holky vařilky, mám asi hloupý dotaz, ale 80minut vařit, to mi chcete říct, že tam něco z těch vitamínů zůstane, nebylo by lepší třeba spíš přihřát a do druhého dne louhovata a pak možná tak při nandání cukru 10 min nanejvejš.. přijde mi to trochu nešetrný.. dělá tento med někdo jen s přihřátím do varu a hned odstavit.. lze to i takto? ted jsem se něj pustila, jen jsem dala vodu a zapla sporák možná tak do 50stupnů a nechávám louhovat a za chvilku znova přihřeju.

Tento recept mě zaujal na první přečtení:-), hned jsem se do něj pustila. Je vážně vynikající a ty smrkové výhonky v něm nádherně voní už při vaření. Rozhodně stojí za vyzkoušení.:yes:

Zdravím mám takový dotaz na jaře jsme delaly pampeliškový med a dnes při otevření je na povrchu podle mne vystoupnuty pyl, ale babička má obavy jestli to není plíseň. Podle mne je to pyl, plíseň vypadá jinak, ale raději se chci zeptat jestli to tam mivate také. Děkuji za odpověď.

Výborný recept - už se na něm pracuje.:yes::yes::yes:

Pupavovy medik robievam, tento rok boli 3 davky, nasla som krasnu luku, kde nie su auta, takisto zbieram po dazdi a chrobaciky nie su. Nazbierane mam za 10 min, naozaj je to rychlo. Nie je to sice pravy med, ale skvely na nadchu a kasel v zimnom obdobi, alebo ako sladidlo. Hel - tvoje vylepsenie je velmi zaujimave,tie bylinky pomahaju pri prechladnuti takisto, urcite vyskusam. Dik za tip. Posielam bodik

Hel..:V tom případě zasloužíte metál za úderníka roku:-DVůbec si neumím představit že bych to zvládla za tak krátkou dobu a už vůbec ne se svým psem;-)

Majka8: 400 pampelišek se zdá hodně, ale není to žádná dřina, nebojte se ;-) Já to nasbírala ve vojenských podmínkách (s 1,5 ročním synem, psem a těhotná) za 10 minut :-D Tak žádný strach ;-)

Jiří Rokyta 3. 5. 2014 04:29
Není špatný, bohužel je tam moc cukrů, není nad včelí.

Krásný recept:yes:tisknu....jen nevím,kdo nasbírá 400 pampelišek,já to rozhodně nebudu:-//holt doma mají rádi,tak je vyšlu:-D jestli se zadaří a vyrobím dám vědět.

Pampeliškový med jsem kdysi dělávala, hlavně, když byly děti malé. Ale tento může být vynikající:yes:+

Téda ten musí být báječný,taky jsem dělávala pampeliškový med, ale bez kopřiv, smrkových výhonků a i bez máty. Teď už ho nedělám, mám hodně včelího medu. Dělala jsem i samotný medík ze smrkových výhonků, ten nám chutnal strašně moc, ale nespotřebovala bych ho.:-p:-p:-p:-p:-p:-p:-K:-K:-K:-K:-K:-K:-K:-K:-K:-K:-K:-K:-K

Ivana Ch: Zaujalo mne, že děláte med ze smrkových výhonků, postupujete stejně jako u pampeliškového?

Medík podle uvedených surovin musí být vážně moc dobrý:-p:yes::yes:
Škoda,že u nás už pampelišky odkvétají:-SI ty smrkové výhonky jsou už přerostlé...
Máš velice krásné foto:-K

Pampeliškový med dělám, ale tento musí být ještě lepší s těmi výonky smrku. Děkuji za inspiraci, vyzkouším.

Načíst další komentáře (1)

Tématické fráze:
med z pampelišek za studena, pampeliškový med od babičky, pampeliškový med za studena, pampeliškový med recept za studena, pampeliškový med recept od babičky, pampeliškový sirup recept za studena, pampeliškový sirup za studena, kdy sbírat pampelišky na med, pampeliškový med s pomerančem, med z máty, smrkový med za studena, recept pampeliškový med bio, pampeliškový med se smrkovými výhonky, pampeliškový med s kopřivou, pampeliškový med pomeranč, maminčiny recepty pampeliškový med, pampeliškový med, pampeliškový med s na pomerančích, pampeliškový med zastudena, jak zředit pampeliškový med

Suroviny:
květy pampeliškové, citron, pomeranče, kopřivy, smrkový v ýhonek, voda, cukr, máta

Přidat fotografie receptu