Pampeliškový „med“... tak trochu jarně vymazlený

Zavařeniny Doba přípravy: celkem cca 2 hodiny 16 názorů

Zavařeniny Doba přípravy: celkem cca 2 hodiny 16 názorů

Suroviny 4 litry

min 400ks pampeliškových květů
2 citrony
1 pomeranč
3 mladé kopřivy
smrkové výhonky hrst
2,5 l vody
2,5 kg cukru
5 větviček máty

Postup přípravy receptu

  1. Citron a pomeranč nakrájejte na kolečka (pokud máte bio, tak i s kůrou) a společně s pampeliškovými květy, kopřivami a smrkovými výhonky zalijte 2,5 l vody.

  2. 15 minut povařte a pak nechte min 24 hodin louhovat. Sem-tam lehce promíchejte.

  3. Druhý den nálev přeceďte (přes hustý cedník nebo plenu).

  4. Přidejte cukr a vařte cca 80 min, dokud sirup nezhoustne. Na posledních 15 min přihoďte mátu, pak jí zase vyjměte.

  5. Sirup nalévejte do ještě horkých vyvařených sklenic, zazátkujte a nechte chladnout víčkem dolů.

  6. Poznámka: Někdo doporučuje květy pampelišek předem proprat, kvůli broučkům, ale tím si vymyjete i pyl. Já to nedělám, stejně pak vše pořádně přecedím. A když budete sbírat pampelišky po dešti, tak po nich broučci ještě nepolezou. Sirup není moc hustý, rozhodně ne jako pravý med. Hustotu si můžete nejlépe testovat tak, že si trochu kápnete na talířek a necháte vychladnout.

Poznámka od kuchařky

Výborný jako sladidlo do čaje, nebo po zředění vodou jako nápoj. Vhodný při nachlazení.

Komentáře k receptu Pampeliškový „med“... tak trochu jarně vymazlený

  • casino casino

  • Kacka Z. Kacka Z.

    :-) Holky vařilky, mám asi hloupý dotaz, ale 80minut vařit, to mi chcete říct, že tam něco z těch vitamínů zůstane, nebylo by lepší třeba spíš přihřát a do druhého dne louhovata a pak možná tak při nandání cukru 10 min nanejvejš.. přijde mi to trochu nešetrný.. dělá tento med někdo jen s přihřátím do varu a hned odstavit.. lze to i takto? ted jsem se něj pustila, jen jsem dala vodu a zapla sporák možná tak do 50stupnů a nechávám louhovat a za chvilku znova přihřeju.

    Odpovědět

  • Jitkaprem Jitkaprem

    Ivana Ch: Zaujalo mne, že děláte med ze smrkových výhonků, postupujete stejně jako u pampeliškového?

    Odpovědět

  • Jitkaprem Jitkaprem

    Tento recept mě zaujal na první přečtení:-), hned jsem se do něj pustila. Je vážně vynikající a ty smrkové výhonky v něm nádherně voní už při vaření. Rozhodně stojí za vyzkoušení.:yes:

    Odpovědět

  • Veronika Veronika(neregistrovaná)

    Zdravím mám takový dotaz na jaře jsme delaly pampeliškový med a dnes při otevření je na povrchu podle mne vystoupnuty pyl, ale babička má obavy jestli to není plíseň. Podle mne je to pyl, plíseň vypadá jinak, ale raději se chci zeptat jestli to tam mivate také. Děkuji za odpověď.

    Odpovědět

  • zuzkabaricikova zuzkabaricikova

    Výborný recept - už se na něm pracuje.:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Jules Jules

    Pupavovy medik robievam, tento rok boli 3 davky, nasla som krasnu luku, kde nie su auta, takisto zbieram po dazdi a chrobaciky nie su. Nazbierane mam za 10 min, naozaj je to rychlo. Nie je to sice pravy med, ale skvely na nadchu a kasel v zimnom obdobi, alebo ako sladidlo. Hel - tvoje vylepsenie je velmi zaujimave,tie bylinky pomahaju pri prechladnuti takisto, urcite vyskusam. Dik za tip. Posielam bodik

    Odpovědět

  • Majka8 Majka8

    Hel..:V tom případě zasloužíte metál za úderníka roku:-DVůbec si neumím představit že bych to zvládla za tak krátkou dobu a už vůbec ne se svým psem;-)

    Odpovědět

  • Hel.. Hel..(autor receptu)

    Majka8: 400 pampelišek se zdá hodně, ale není to žádná dřina, nebojte se ;-) Já to nasbírala ve vojenských podmínkách (s 1,5 ročním synem, psem a těhotná) za 10 minut :-D Tak žádný strach ;-)

    Odpovědět

  • Jiří Rokyta Jiří Rokyta(neregistrovaná)

    Není špatný, bohužel je tam moc cukrů, není nad včelí.

    Odpovědět

  • Majka8 Majka8

    Krásný recept:yes:tisknu....jen nevím,kdo nasbírá 400 pampelišek,já to rozhodně nebudu:-//holt doma mají rádi,tak je vyšlu:-D jestli se zadaří a vyrobím dám vědět.

    Odpovědět

  • pipre pipre

    Pampeliškový med jsem kdysi dělávala, hlavně, když byly děti malé. Ale tento může být vynikající:yes:+

    Odpovědět

  • Ivana Ch Ivana Ch

    Téda ten musí být báječný,taky jsem dělávala pampeliškový med, ale bez kopřiv, smrkových výhonků a i bez máty. Teď už ho nedělám, mám hodně včelího medu. Dělala jsem i samotný medík ze smrkových výhonků, ten nám chutnal strašně moc, ale nespotřebovala bych ho.:-p:-p:-p:-p:-p:-p:-K:-K:-K:-K:-K:-K:-K:-K:-K:-K:-K:-K:-K

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Medík podle uvedených surovin musí být vážně moc dobrý:-p:yes::yes:
    Škoda,že u nás už pampelišky odkvétají:-SI ty smrkové výhonky jsou už přerostlé...
    Máš velice krásné foto:-K

    Odpovědět

  • Coleta Coleta

    Pampeliškový med dělám, ale tento musí být ještě lepší s těmi výonky smrku. Děkuji za inspiraci, vyzkouším.

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: med z pampelišek za studena pampeliškový med od babičky pampeliškový med za studena pampeliškový med recept za studena pampeliškový med recept od babičky pampeliškový sirup recept za studena pampeliškový sirup za studena kdy sbírat pampelišky na med pampeliškový med s pomerančem med z máty smrkový med za studena recept pampeliškový med bio pampeliškový med se smrkovými výhonky pampeliškový med s kopřivou pampeliškový med pomeranč maminčiny recepty pampeliškový med pampeliškový med pampeliškový med s na pomerančích pampeliškový med zastudena jak zředit pampeliškový med