Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jablkový zázrak

Hodnocení receptu je 5,0 (93×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

rebeka rebeka

Snadný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 40 min

70 min (30 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Jednodušší dort jste nikdy nepekly, to nám můžete věřit. Kakaový korpus je velmi vláčný díky jablkům a oříšky dodají skvělou chuť a křupavou texturu. Po upečení polijte čokoládou a přijdete kopeček šlehačky.

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie15 196 kJ /
3 632 kcal
Bílkoviny103,76 g
Tuky166,51 g
Vláknina29,80 g
Cholesterol 1,81 g
Sodík 1,25 g
Sůl2,37 g
Sacharidy414,70 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Včas zapneme nahřívat troubu na 160 °C. Formu vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Jablka oloupeme a nastrouháme najemno. Krok 2: Žloutky ušleháme s cukrem do husté pěny. Do žloutkové pěny přidáme jemně nastrouhaná jablka (pokud jsou příliš šťavnatá, šťávu zlehka vymačkáme rukou). Krok 3: Jemně nastrouhané ořechy smícháme v misce s kakaovým práškem, strouhankou a práškem do pečiva. Přidáme do žloutkové pěny a promícháme. Krok 4: Sníh ušleháme do pevné konzistence a velmi zlehka vařečkou vmícháme do těsta. Krok 5: Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Těsto hezky urovnáme do formy a dáme opatrně do předem vyhřáté trouby. Krok 6: Pečeme zvolna asi 40 minut při teplotě 160 °C. Dáváme pozor při otevírání trouby, dvířky neboucháme a s formou manipulujeme opatrně. Krok 7: Upečení vyzkoušíme vpíchnutím špejle (po vytažení z těsta musí zůstat špejle čistá, suchá, bez zbytků těsta). Krok 8: Máme-li upečeno, dort opatrně přesuneme na mřížku. Až vychladne natolik, že se budeme moci formy dotknout rukou bez chňapky, odebereme boční kruh a dort necháme zcela vychladnout. Krok 9: Dort můžeme dozdobit podle chuti. Výborný je s čokoládovou polevou.

TIP: Jednoduché zdobení dortů - tipy a triky

Zveřejněno 29. 9. 2011

Poznámka autorky rebeka

Tento dort jsem nepekla nejmíň 15 let, vzpomněla jsem si na něj náhodou a nejvíc času mi zabralo hledání receptu...

Dort je hříšně dobrý, vláčný přidanými jablíčky, vonící po ořeších a čokoládě.

Nemůžu, a ani se nechci rovnat Topdortařkám, na ty vážně nemám a nikdy mít nebudu, ale třeba se bude tento recept hodit někomu, jako jsem já...

Zdroj: Slavnostní příležitosti, autor: M.Janošová a kolektiv, rok vydání 1980

Dort můžete dokončit podle chuti. Já jsem jej rozkrojila, promazala marmeládou z černého a červeného rybízu a nahoru jsem dala ušlehanou šlehačku Rama Cremefine, půlku jsem nechala bílou, do druhé jsem přidala 2 lžíce kakaového prášku. Může se dát i čokopoleva nebo jiná, jak má kdo rád, dále zdobíme dle možností, fantazie a zručnosti, v mém případě byla absence všeho.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jablkový zázrak

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/WjLn

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jablkový zázrak

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/WjLn

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (110)

Výborný dezert, také jsem použila krupičku místo strouhanky a ubrala cukr.

Výborný vláčný koláč! Dle komentářů jsem dala méně cukru (o 50g) a místo strouhany dětskou krupičku. Ořechy jsem neměla, dala jsem proto mleté mandle s kokosem a byla to bomba! <3 Šlehačku jsem nestihla dát, snědl se během chvíle tak, jak jsem ho vyndala z trouby. :-8

Dobrý den, podle ohlasů na vaše recepty(jichž jsem si spoustu zařadila mezi oblíbené)máte velké kuchařské zkušenosti.Tenhle dort bych chtěla zkusit pro celiaka(dceru).On je víceméně bezlepkový a takové recepty mě vždycky uhranou!Myslíte, že kdyby se ta strouhanka nahradila bezlepkovou, že by se dílo podařilo?Většinou se používá kukuřičná, ale existuje i z bezlepkového pečiva....Díky za odpověď.

Janja: Já jsem tento dort nikdy nedělala, ale občas bezlepkově peču. Strouhanku používám jedině bezlepkovou a právě kukuřičnou, když mi někdy zůstane tvrdý bezlepkový chleba, použiju strouhanku i z něj. Nedokážu říct, co to udělá v dortu, ale za zkoušku to stojí - té strouhanky je tam jen trocha, nejspíš na zahuštění, tak bych to zkusila. A formu můžete taky vysypat strouhankou nebo i kokosem, to dělávám celkem často a osvědčilo se mi to.

Držím pěsti a pokud budete zkoušet, tak pak dejte vědět, jak to dopadlo:-K

Zobrazit starší odpověď

Soňa Kamenská 20. 11. 2016 13:27
Je to naozaj výborné - ale ja som si ho trochu upravila, nakoľko dcéra má bezlepkovú dietu tu je moja verzia ak by mal niekto záujem - varecha.pravda.sk/recepty/jablkovy-zazrak-bez-muky-fotorecept/65716-recept.html

Lydie Matuštíková 15. 11. 2016 09:21
Tento recept (úplně stejný) mám ve svém repertoáru, je asi 100 let starý. Dávám o 50 g méně cukru, peču na plechu (vaničce) a potahuji polevou z hořké čokolády, másla, citr. šťávy a lžíce rumu, zdobím šlehačkou.
Velmi oblíbený moučník.

Je vynikající,všem chutnal.

Dávám rodinný recept méně náročný než ten předešlý, výsledek je stejný.
25 dkg cukru
4 žloutky
25 dkg strouhaných jablek na jemno
10 dkg krupičky
trochu pr.do peč.
2 lžíce kakaa
ze 4 bílků sníh
vlaš.ořechy + rozinky
navrch šlehačka klasická , opravdu výborný v naší rodině již tak 40 let.:-D

anda46: Je dost mokrý, takže nám stačí dát navrch jen šlehačku, ale klasickou, rostlinná je hnus!

Několika- letý recept naší rodiny. Jenže místo strouhanky dáváme dětskou krupičku, zkuste to. Je výborný , můžou se přidat rozinky a místo nastrouhaných vlašáků stačí jen na hrubo nasekat. Máme raději, když tam jsou ty oříšky cítit.:-)

Moc dobrý moučník. Dala jsem jenom 100g cukru a byl tak akorát. Jenom jsem ho 3x prokrojila,namazala marmeládou a nahoru čokoládovou polevu. Taková odlehčená verze :-)

Měla bych dotaz...mouka tam nepřijde? Díky:-K

Helena: Ne, je to bez mouky

Musím napsat, že přesně toto těsto dělám jako bábovku a vyzkoušela jsem ji dělat i z cukety. Jen jsem trochu přisladila, protože cuketa nemá naměňalou chuť jako jablka. A je to taky výborná ňamka! <3Přidávám někdy do těsta i rumík, pokud ho mám, vezme ještě lepší chuť!:yes:

rebeka: Moc děkuju, pokouknu po nich, to zajímalo vnučku, která se mnou koukala na recept a já nevěděla její dotaz odpovědět.:-K:-8:yes:

lubinka: děkuji :-) to byly nějaké gumové bonbony.. asi harribo :-)

Rebeko posílám další bod, nádherný dortík, určitě vyzkouším. Prosím odkud máte ty nádherné třešinky ?:-p:yes::-K

Načíst další komentáře (15)

Tématické fráze:
recepty z jablek, jablka recepty, jablkové recepty, jablkovy dort, jablkový, recept z jablek, jablka recept, jablkové kytičky, jablkový korpus, recepty jablka, recepty s jablek, kytičky z jablek, recept jablka, jablkovy dezert, dort jablkový zázrak, slavnostní jablkový dezert, recepty z jablka, jablkový dort pečeny, zázrak z jablek, jablkový nzázrak

Suroviny:
vejce, jablko, cukr krupice, ořechy vlašské, kakao, strouhanka, kypřící prášek do pečiva, tuk, mouka

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu