Voňavý smrkový sirup léčí různé neduhy, ale báječný je i do osvěžující limonády. Stačí dvě ingredience a příprava je snadná
4. 5. 2025 Vaření
Sirupy se většinou vyrábějí z různých bylinek nebo květin. Víte ale, že na něj můžete použít i smrkové výhonky? Získáte vynikající sladký extrakt s vůní lesa, který v zimních měsících oceníte pro jeho léčivé účinky. Jeho chuť si ale můžete užívat hned v různých letních drincích.
Co jsou smrkové výhonky?
Až se vydáte do lesa, poohlédněte se po menších smrčcích, zda na koncích větviček neuvidíte rašit jakési malé bambulky z jehliček, které jsou mnohem světlejší než zbytek větviček. Jde o tzv. smrkové výhonky, jež je možné natrhat a využít pro přípravu mnoha specialit, které pak využijete do různých pokrmů, nápojů i jako báječnou medicínu.
Kromě sirupu z nich lze udělat med, tinkturu, džem nebo je lze naložit do octa, čímž vznikne zajímavá chuťovka na ozdobu pokrmů. Můžete si z nich připravit i čaj nebo je nasušit, abyste si mohli chuť a vůni smrkového čaje užívat i v zimě. Sušené a rozemleté smrkové výhonky se hodí i do smoothies nebo jako koření na maso a ryby.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co vyrobit ze smrkových výhonků?
Smrkové výhonky jsou nově rašící větvičky na smrcích. Objevují se na začátku května a jejich sezona pokračuje v průběhu celého května. Ve vyšších polohách je možné je sbírat až do konce května. Otrhávat se totiž mají výhonky mladé, dokud neztvrdnou.
Poznáte je podle svěží zelené barvy, měly by mít navíc délku do 5 cm, ideálně od 2,5 cm. Výhonky by se měly trhat za suchého slunečného počasí, nejlépe někde v přírodě dál od silnic. Při sběru buďte šetrní k přírodě, neotrhávejte výhonky z jedné větvičky, abyste strom nepoškodili, ale vždy z více stromů. Sbírejte je do papírových nebo látkových sáčků, v igelitových by se zapařily.
Smrkové výhonky léčí
Smrkové výhonky jsou na jaře měkké, šťavnaté a mají jemně citrusovou, pryskyřičnou chuť. Jde doslova o vitaminovou bombu. Na jaře totiž obsahují nejvíc účinných látek – hlavně vitaminu C a silice.
Už naše babičky byly přesvědčeny, že sirup ze smrkových výhonků pomáhá při rýmě a kašli, proto si jej připravovaly na zimní období. Říká se, že usnadňuje vykašlávání, uvolňuje hleny, podle lidového léčitelství je lze užívat v zimě také jako prevenci nachlazení. Věřilo se rovněž, že vůně silic zlepšuje náladu a má relaxační účinky.
Jak na smrkový sirup?
Udělat sirup ze smrkových výhonků je velmi snadné. Nejtěžší na celém procesu je malé světle zelené větvičky natrhat. Hotový sirup navíc nemusíte užívat jen v chladnějších obdobích roku jako medicínu, když jej smícháte s perlivou vodou a přidáte citrony, vytvoříte osvěžující limonádu vonící pryskyřicí.
Sirup se navíc hodí i do marinád na maso, použít jej můžete i jako netradiční polevu třeba na kaše, lívance i na vanilkovou zmrzlinu. A jak jej tedy připravíte?
Budete potřebovat: jarní výhonky ze smrkových větviček, třtinový cukr (na 6 šálků odvaru ze smrkových výhonků použijte 4 šálky cukru) a vodu.
- Smrkové výhonky dejte do středně velkého hrnce a naplňte ho vodou tak, aby byly špičky smrku zakryté (nepoužívejte více vody, než je nutné). Přiveďte k varu, snižte teplotu a nechte na mírném ohni vařit alespoň 30 minut. Nálev pak můžete ještě zakrýt a nechat přes noc louhovat v chladničce, aby měl výraznější chuť.
- Pak nálev slijte a odměřte si požadované množství, vraťte jej zpět do hrnce a přidejte odpovídající množství cukru. Sirup vařte nezakrytý, dokud nezískáte požadovanou konzistenci, asi 30-60 minut nebo dokud se nezredukuje na 1/4. Poté sirup přiveďte k varu. Udělejte ho o něco řidší, než chcete, protože po vychladnutí zhoustne. Během tohoto procesu odstraňte lžící případnou pěnu.
- Hotový sirup nalijte do čistých, sterilizovaných lahví (nechte asi 1 cm od okraje). V případě potřeby otřete okraj a zavřete víčko. Před uložením do chladničky nechte sirup vychladnout. Sirup by měl v lednici vydržet asi čtyři měsíce nebo déle. Můžete jej také sterilovat povařením sklenic v horké vodě asi 10 minut. Pak by měl na chladném a tmavém místě vydržet po dobu 2 až 3 let.
Náš tip: Sirup navíc ještě ovoněný citronem si můžete připravit i podle našeho video receptu.
Zdroje informací:
Anetteselnes.com: Spruce tip syrup recipe
Salveo.cz: Mladé smrkové výhonky a jejich využití
Naturalherbs.ro: The spruce sprouts and their use
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Lidové Vánoce bývaly skromné a duchovněji pojaté. V čem si je můžeme vzít za příklad?
Trocha historie Vánoce jsou poměrně mladým křesťanským svátkem. Město Řím slavilo Kristovo narození poprvé podle dochovaných pramenů 25. prosince… Číst více
Sedm tradičních vánočních jídel na českém stole: Jejich historie často sahá do dávných časů
V každé rodině jsou osvědčené a oblíbené recepty a jídla, základ je ale velmi podobný a my si nyní připomeneme, co za pokrmy se u nás objevuje… Číst více
Nasolit rybu, aby byla tak akorát, to vyžaduje trochu zkušeností, ale s našimi radami to zvládne i začátečník
Máte před sebou připravené porce kapra a potřebujete je připravit na obalování? Nejlepší je rybu připravit den před obalováním, aby sůl správně rybou… Číst více
16 tipů na štědrovečerní menu: Co se tradičně podává k slavnostní večeři
Menu na Štědrý den je tradičně dané. Doba půstu se v současnosti příliš nedodržuje, ale klasické pokrmy se připravují dodnes. Provedeme vás… Číst více
20 receptů štědrovečerní inspirace: Co připravit na nejpohodovější den v roce?
Většina lidí se na Vánoce a vánoční svátky těší - nejen na spoustu dárků nebo štědrovečerní večeři - ale pro pohodu s rodinou, odpočinek po pracovním… Číst více
Naporcovat kapra můžete více způsoby. Vyberte si ten, který vám bude nejlépe vyhovovat. Poradíme, jak na to
Kapra nám prodavači nejen zabijí a vykuchají, ale také podle přání zbaví šupin, nebo z něj přímo stáhnou kůži, odstraní žábry z hlavy, a pokud mají… Číst více
Pečeme s Ivou: Dokonalé máslové mini štoly můžou být skvělým jedlým dárkem
Chcete na Vánoce upéct něco tradičního, ale… Číst více
Pečeme s Ivou: Mini trdelníky zvládnete doma a jeden vás vyjde na pouhé dvě koruny!
Pečete rádi? Já taky. V minulém díle jsem vám… Číst více
Místo kapra vinná klobása: Jak se tato uzenina dostala na náš štědrovečerní stůl?
Půst dnes na Štědrý den drží jen málokdo a pro… Číst více
Sváteční delikatesa? Dejte si šneky! Třeba podle receptu M. D. Rettigové
Šneky většinou považujeme za tradiční… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více