Rychlý smrkový med

Merylas Kuchař:

Zavařeniny 71 názorů

518
Recept si zatím oblíbilo 18 kuchařů

Suroviny

1 kg mladých smrkových výhonků
3 celé citróny chemicky neošetřené - bio
1,5 l vody
1,5 až 2 kg cukru
Recept si zatím oblíbilo 18 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Ještě měkké a křehké smrkové výhony opláchneme, dáme do kastrolu, přidáme citróny pokrájené na kolečka, zalijeme vodou a povaříme 20 -30 minut.

  2. Necháme do druhého dne vyluhovat, scedíme, přidáme cukr a za stálého míchání vaříme - odpařujeme do požadované hustoty medu. Ještě horký med plníme do sklenic.

  3. Používá se např. do čaje. Pomáhá při nemocech z nachlazení, posiluje imunitu, napomáhá rekonvalescenci. Výhonky se dají naložit i do alkoholu a tím získat účinnou tinkturu užívanou taky např. na revmatické klouby.

Poznámka

Zdroj: Knihovnička Recepty - To nejlepší z bylinek.

Med je dost hustý, tmavý a má jemnou a dobrou chuť. Dělala jsem i sirup ze smrkových výhonů, recept je tady přidaný do podobných receptů, tam je ovšem chuť o moc intenzívnější a jiná, o hodně výraznější, sirup je dělaný po studenu.

Další mé recepty najdete tady:http://www.merylas.estranky.cz/

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 431 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Rychlý smrkový med

  • Jarka D. Jarka D.(neregistrovaný)

    Simona Skolakova+: Ahoj Simonko! ;-(Poradím i všem ostatním, nedávat nikdy zdvojené dávky! Já to udělala jednou se švestkami na povidla i když jsem je vařila víc než jednou tolik, nehoustly.:-(( Když jsem je vařila po prvé z jedné dávky (tj. 4kg švestek 60dg. cukru 4hodiny nemíchat!), krásně zhoustly. Vařím si i džemy-marmelády, jakékoli ovoce na 1kg 0.80kg až 1kg cukru nechám do druhého dne rozpustit, pak vařím, ale jen v malém množství asi na 4 až 5 skleniček, míchat!- brzy zhoustne:-D. Moje maminka vařila v hrnci velké množství a vždy jí marmeláda zkaramelizovala, ale ono jí to tak chutnalo. (Mně ne!) Tak to je moje zkušenost!

    Odpovědět

  • Merylas Merylas(autor receptu)

    Jan Kříž: Děkuji za pochvalu.:-K

    Odpovědět

  • Jan Kříž Jan Kříž(neregistrovaný)

    Moc děkuji za výborný recept,v mládí mě ho dávala maminka a teď ho dávám já vnoučatům,výborná lahodná chuť.

    Odpovědět

  • Merylas Merylas(autor receptu)

    Bibinka, Pavel: Děkuji za pochvalu. Jsem ráda, že jste s výsledkem spokojení.:-K

    tonik.murin: Tady mě mrzí, že se nezadařilo.:-( Příště bych vařila kratší dobu i kdyby byla konzistence trochu řidší.:-K

    Odpovědět

  • Pavel Pavel(neregistrovaný)

    Vybornej recpt už je 9 sklinek ve spížce a zítra se bue pokračovat. super recept:yes::yes::yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Merylas: Maru, celá kuchyň mi voní lesem, krásná vůně:yes: ělám ho už po páté a vždy chutná:yes: Bod už jsem dala a fotky také, proto jen chválím a připomínám recept, zrovna rostou nové výhonky ;-):yes:

    Odpovědět

  • tonik.murin tonik.murin

    Simona Kucerova:nevím , no a přitom jsem dělal vše podle postupu , což u mě není zvykem :-) většinou si vše trochu upravím , ale tentokrát jsem byl poctivý a výsledek nikde :-(nevím , no.... nevzdám to zkusím to znovu a budu vařit kratší dobu, snad zhoustne , každopádně děkuji za odpověď , a jsem rád že v tom nejsem sám;-):-)

    Odpovědět

  • Karel Karel(neregistrovaný)

    Karel:Takovéto výrobky jako zkvašené kompoty atd se nevyhazují.Stačí naředit a nebo jen přidat kvasinky a je z toho po 6 týdnech vynikající NEPANČOVANÉ demokratické domácí víno a bez ZDANĚNÍ.

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    tonik.murin:myslím,že ano:-(mě se to stalo jednou s rybízem když jsem dělala prvně a hned z 10litrové várky,stále mi připadalo,že se to nevaří,nehoustne a finále bylo jak popisuješ ty,chuť vůbec né po rybízu,ale jakoby karamelová,dávali mi rady co s tím,ale už to nebylo ono a musela jsem vše zlikvidovat,nedalo se to použít:-(
    Možná někdo poví, kde se stala chyba;-)

    Odpovědět

  • tonik.murin tonik.murin

    děvčata poraďte co jsem udělal špatně? med zezačátku vypadal dobře pak ale né a né houstnout a teď z toho mám takovou tmavou hmotu, konzistencí podobnou marmeládě,teda když vystydne a barva je jako spálenej olej ve friťáku..... :-( Chuťově my to připomíná spíš karamel , myslíte že jsem to mohl spálit??? :-((

    Odpovědět

  • Merylas Merylas(autor receptu)

    Mafia:Díky za vyzkoušení a jsem ráda, že recept nezklamal.:-K

    Odpovědět

  • Mafia Mafia

    Super, hodina vaření, přijde mi, že hustota stačí :yes: díky za recept, jdou s plnit skleničky :-K

    Odpovědět

  • Merylas Merylas(autor receptu)

    Andělka: Hustota se takhle špatně popisuje, ale 2 hodiny je docela dlouhá doba. Nechala bych už tak, po vychladnutí bude hustější a své účinky to bude mít.;-)

    Eva: Díky, jsem ráda:-K

    Lucie: Pampeliškový jsem dělala kdysi dávno, ale nikdy jsem ho neměla tak hustý, jako třeba normální včelí med. Pokud se nemaže třeba na chleba ale přidává se jen do čaje, tak na hustotě až tak nezáleží. Nevím, podle jakého receptu jste dělala, ale všeobecně platí, že čím déle se vaří, tak se voda odpařuje a "med" houstne.

    Odpovědět

  • Andělka Andělka(neregistrovaná)

    prosim poradte mi vše jsem udělala jak píšete medik už vařim skoro 2h a stale malo hustymam eště vařit ?;-(

    Odpovědět

  • Lucie Lucie(neregistrovaný)

    Holky jak to děláte, aby byl ten med hustý? dělala jsem pampeliškový a vůbec mi nezhoustl :((

    Odpovědět

1 2 3 4 5 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo