Rychlý smrkový med

Merylas Kuchařka: Merylas

Zavařeniny 81 názorů

Suroviny

1 kg mladých smrkových výhonků
3 celé citróny chemicky neošetřené - bio
1,5 l vody
1,5 až 2 kg cukru
Recept si zatím oblíbilo 29 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Ještě měkké a křehké smrkové výhony opláchneme, dáme do kastrolu, přidáme citróny pokrájené na kolečka, zalijeme vodou a povaříme 20 -30 minut.

  2. Necháme do druhého dne vyluhovat, scedíme, přidáme cukr a za stálého míchání vaříme - odpařujeme do požadované hustoty medu. Ještě horký med plníme do sklenic, zavíčkujeme a otočíme na cca 15 minut dnem vzhůru.

  3. Používá se např. do čaje. Pomáhá při nemocech z nachlazení, posiluje imunitu, napomáhá rekonvalescenci. Výhonky se dají naložit i do alkoholu a tím získat účinnou tinkturu užívanou taky např. na revmatické klouby.

Poznámka

Zdroj: Knihovnička Recepty - To nejlepší z bylinek.

Med je dost hustý, tmavý a má jemnou a dobrou chuť. Dělala jsem i sirup ze smrkových výhonů, recept je tady přidaný do podobných receptů, tam je ovšem chuť o moc intenzívnější a jiná, o hodně výraznější, sirup je dělaný po studenu.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 1 432 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Rychlý smrkový med

  • Annabell Annabell

    Už se vaří a ta vůně je božská..<3

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka

    Merylas: za málo:-D, domluvily jsme se nějak a myslím, že to Ketty úspěšně doladila:-)

    Odpovědět

  • Merylas Merylas(autorka receptu)

    Lenunka: Díky za zástup. :-K

    Ketty12: Teď jsem už sirup docela dlouho nedělala a tady jsem se držela receptu, který jsem převzala. Ale otočit sklenice ihned po naplnění by měla být větší jistota, že se med nebude kazit a déle vydrží. Raději dopíšu do receptu.:-K

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka

    Ketty12: odpověď je už v SZ :-)

    Odpovědět

  • Ketty12 Ketty12

    Lenunka: Hezký ráno přeji ještě bych se zeptat chtěla zda se med dává vychladnout víčky dolů skleničky, moc děkuji za odpověď :yes::-K

    Odpovědět

  • Lenunka Lenunka

    Ketty12: já bych to určitě přikryla, už jen aby do toho nic nenapadalo :-), když dělám pampeliškový med, také přikrývám :-)

    Odpovědět

  • Ketty12 Ketty12

    Dobrý den přeji prosím vás má pro mě někdo rychlou odpověď. Do druhého dne když se to louhuje má to být v hrnci přikryté pokličkou,? Děkuji moc ;-)www.toprecepty.cz

    Odpovědět

  • nesaem nesaem

    Právě doděláno a jsem nadšená. Moc děkuji za recept :yes::yes::yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Jiřina Jiřina(neregistrovaná)

    Dělala jsem smrkový med,byl vynikající.Dnes jsem med dělalala zase,kámoška mě poradila abych tam dala želírku nebo Pektogel.Změna je vidět,mohu doporučit.Nemusí se tak dlouho vařit a výsledek vidíte hned,jak trochu schladne.Do skleniček ho dávám studený.Dělám bezinkový za studena,musí být hlavně vše čisté.Medy za studena mě vydrží 3roky"schovala jsem je,:-p:-p jinak bych to nevěděla,snědli bychom je dříve.

    Odpovědět

  • katka katka(neregistrovaná)

    dobrý den. dnes jsem založila na medík. jak dlouho prosim vydrží ? chci ho skladovat ve sklepě :-) děkuji Katka

    Odpovědět

  • Jarka D. Jarka D.(neregistrovaný)

    Simona Skolakova+: Ahoj Simonko! ;-(Poradím i všem ostatním, nedávat nikdy zdvojené dávky! Já to udělala jednou se švestkami na povidla i když jsem je vařila víc než jednou tolik, nehoustly.:-(( Když jsem je vařila po prvé z jedné dávky (tj. 4kg švestek 60dg. cukru 4hodiny nemíchat!), krásně zhoustly. Vařím si i džemy-marmelády, jakékoli ovoce na 1kg 0.80kg až 1kg cukru nechám do druhého dne rozpustit, pak vařím, ale jen v malém množství asi na 4 až 5 skleniček, míchat!- brzy zhoustne:-D. Moje maminka vařila v hrnci velké množství a vždy jí marmeláda zkaramelizovala, ale ono jí to tak chutnalo. (Mně ne!) Tak to je moje zkušenost!

    Odpovědět

  • Merylas Merylas(autorka receptu)

    Jan Kříž: Děkuji za pochvalu.:-K

    Odpovědět

  • Jan Kříž Jan Kříž(neregistrovaný)

    Moc děkuji za výborný recept,v mládí mě ho dávala maminka a teď ho dávám já vnoučatům,výborná lahodná chuť.

    Odpovědět

  • Merylas Merylas(autorka receptu)

    Bibinka, Pavel: Děkuji za pochvalu. Jsem ráda, že jste s výsledkem spokojení.:-K

    tonik.murin: Tady mě mrzí, že se nezadařilo.:-( Příště bych vařila kratší dobu i kdyby byla konzistence trochu řidší.:-K

    Odpovědět

  • Pavel Pavel(neregistrovaný)

    Vybornej recpt už je 9 sklinek ve spížce a zítra se bue pokračovat. super recept:yes::yes::yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

1 2 3 4 5 6

Tématické fráze: smrkový med med ze smrku smrkový med recept med ze smrkovych med ze smrku recept recept na med ze smrku med ze smrkových výhonků smrckovy med recept na smrkový med podbělový med med ze smrčků med smrkový med z vyhonku smrku recepty na med hustý smrkový med med ze sedmikrasek domácí smrkový med recept med z smrkových výhonků med recept sirup ze smrkových výhonkú

Zapomněl/a jsem heslo