Sirup ze smrkových výhonků (pro Janinu)

Bibinka Kuchařka:

Nápoje 217 názorů

536

Suroviny

výhonky ze smrkových větviček (do 5 cm)
krystalový cukr
citrony
pětilitrová,nebo třílitrová lahev
litrové lahve
kus plátýnka
celofán+gumička
Recept si zatím oblíbilo 36 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do 5 litrové láhve dáme 5 cm vrstvu výhonků, které nejprve propláchneme studenou vodou a tím je zbavíme nečistot, zasypeme cukrem a na něj 2 kolečka citronu, opět 5 cm vrstvu výhonků a tak pokračujeme až je láhev plná.

  2. Převážeme ji celofánem a zagumičkujeme. Láhev dáme na okno na slunné místo, kde jí necháme 2-3 týdny, pak se začne tvořit hustá šťáva, kterou přes plátýnko scedíme, slijeme do lahví a dáme na chladné místo (i lednice).

Poznámka

Na průdušky, kašel, zvyšuje imunitu,rozpouští hleny,zmírňuje revma,tiší bolesti končetin, svalů a záněty šlach,podporuje prokrvení kůže. Užívá se 1 polévková lžíce každé ráno. Pokud je to onemocnění chronické a stále se vrací v určité době, je dobré užívat preventivně a tak se zabrání "rozjetí" nemoci!

Recept je z rodinné pokladnice našich receptů z bylinek, které se dědí po generace!!!

Sirup má velmi příjemnou chuť a výborný je také proti kašli!

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 4 727 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Sirup ze smrkových výhonků (pro Janinu)

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    Lucie: Lucinko, moc děkuji, že jste ho udělala a mám velkou radost, že se povedl-super:yes:

    Odpovědět

  • Lucie Lucie(neregistrovaný)

    Chtěla bych moc poděkovat za skvělý recept. Sirup jsem dělala úplně poprvé, tak bych se s vámi chtěla podělit o své dojmy :-Q. Vše jsem udělala přesně podle receptu, potom jsem naložené výhonky dala na sluníčko. Ze začátku to vypadalo bledě, cukr nahoře i úplně dole stále zůstával pořád nerzpuštěný a víčko se mi začalo nafukovat a uvnitř flašky se začaly objevovat drobné bublinky. Tak jsem si říkala, že to asi bude k ničemu. Pořádně jsem to tedy protřepala a přes den jsem flašky nosila na přímé slunce na zahradu. Cukr se hned rozpustil. Nechala jsem jim teda asi 5 týdnů a dneska jsem je zpracovávala. Když jsem oddělala víčko, cítila jsem zvláštní vůni, těžko říct, moc mi to nevonělo :-D. Nicméně jsem stále doufala, a sirup přecedila. Ochutnala jsem, a světe div se, dělaly se mi bubliny až za ušima. Povedlo se!!!! Snad poprvé v životě co se mi fakt něco povedlo. Je opravdu výborný!!!!!!!!! příští rok ho udělám víc, myslím, že zanedlouho se po něm jen zapráší ;-) Takže vřele doporučuji. :-)

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    Roman: Romane, tak to jsem ráda, že se nakonec povedlo-šikula :yes:

    Odpovědět

  • Roman Roman(neregistrovaný)

    No a mně to přestalo nafukovat víčko. Začalo to vonět méně a jakoby chtělo začít kvasit. Pak jsem si všiml, že dole v láhvi je usazený nerozpuštěný cukr. Důkladně jsem to cele protřepal až bylo viditelné, že tam cukr už nejde vidět. A už zase obě sklenice krásně voní. :yes:

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    Těm, komu ten sirup tlesnivěl, nebo zkysal, že to bude tím, že se Vám tam něco dostalo, co tam nemělo být a co dělat, to pak dělá tuto neplechu, nebo zapomenete dát cukr, nebo dáte jen malinko, ale on je právě pro ten sirup velmi důležitý:-! Je mi to líto, ale stalo se, jsou horší věci na světě ;-):yes:

    Odpovědět

  • Frantiska Frantiska

    Věra Brzková: ano, cokoliv s plísní je bohužel na vyhození.

    Odpovědět

  • Věra Brzková Věra Brzková(neregistrovaný)

    Myslím na vrchu těch větviček

    Odpovědět

  • Věra Brzková Věra Brzková(neregistrovaný)

    Dobrý den,chci se zeptat,dnes jsem slevala sirup,ale na vrchu se zacala delat pliseň :-( to uz je asi na vyhozeni ze;-(

    Odpovědět

  • Helena Helena(neregistrovaná)

    Marie: Jak se dělá bezový sirup. Bez přidání vody? Ten smrkový mám už hotový a za chvíli začne kvést bez. Také bych zkusila jitrocelový. Děkuji
    :-?

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Roman: Je potřeba postavit sklenice na slunce, cukr se rychleji rozpustí a konzervuje. Kvasit by to nemělo. Pokud to kvasí, můžete to vyhodit, bohužel.

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Roman: tak to pozorujte co to bude dělat dál,to se mi ještě nestalo,aby to nezačalo kvasit,to by nebylo dobré,má to macerovat!!!!!

    Odpovědět

  • Roman Roman(neregistrovaný)

    Dobrý den,

    naložil jsem dvě 5-ti litrové láhve podle receptu. Trochu jsem víc přisladil, protože celkem do jedné láhve mi vyšel jeden kilogram cukru. Zatáhl celofanem, zagumičkoval a po týdnu se u jedné láhve začalo nafukovat celofanové víčko? Nějaké info proč? Dělám to letos poprvé.

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka(autorka receptu)

    bystrouska: Vladi, někdy musí člověk i předstírat:-D:-D:-D, aby dosáhl svého že ?

    Odpovědět

  • bystrouska bystrouska

    Sirup si pamatuji z dětství hrozně moc mi chutnal a tak mě pořád něco "bolelo":-D. Letos ho moje maminka dělala pro svá pravnoučata, děti mého syna. Tak to si děcka pochutnají :-) a já asi taky budu občas "nemocná" :-D:-D.

    Odpovědět

  • jubull jubull

    už ho mám hotový a je výborný,mám chronické bolesti zad tak snad pomůže<3

    Odpovědět

1 2 3 5 8 12 15

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo