

Jahodový sirup
Suroviny
- 1 kg čerstvých jahod
- 500 ml vlažné vody
- 20 g kyseliny citronové
- 3 lžíce citronové šťávy
- 1 celá skořice
- cukr krystal
Postup přípravy receptu
Jahody jsem propláchla, očistila a nalila na ně 500 ml vlažné vody. Pak jsem je rozmačkala šťouchadlem (na brambory), přisypala do nich citronovou šťávu a kyselinu. Přivedla jsem k varu - asi na 5 minut.
Až začaly hodně pěnit, vypnula jsem a výslednou šťávu sem přecedila do odměrky (abych změřila objem šťávy, proto ne přímo do hrnce).
Mě vyšlo 1,3 l přecezené šťávy, na to množství jsem sypala 1,3 kg cukru krystal, takže když budete mít víc jahod a i víc vlažné vody a šťávy, třeba 3 l, tak dát 3 kg cukru.
Znovu sem přivedla k varu, aby se cukr dobře rozpustil, vypnula jsem a dávala do sklenic. Konzistence i chuť mi přišla akorát ideální. A nádherně voní.
Poznámka od kuchařky
Omlouvám se za nepřesné váhy a objemy, sirup jsem dělala opravdu tzv. OD OKA podle sebe, protože tady jsem žádný jiný jahodový nenašla a i jinde na stránkách byly postupy úplně jiné, tak sem to prostě zkusila. Foto je jen narychlo, láhev byla ještě horká.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Jahodový sirup
-
Můžete hned :)
-
Prosím Vás tu skořici dáváte hned nebo až s cukrem
V popisu jsem to nenašla. Děkuji
-
Michaela83: já mela mensi mnozstvi sirupu takze jsem uchovávala v lednici všechen.
-
Všechen sirup musí být uskladněn v lednici, nebo jen ten, který je načatý a zbytek třeba v chladné místnosti?
-
Moncaaa: necham schladnout na lince a az potom teprve do lednice
-
děkuji, ještě jeden dotaz
teplý sirup dáváte rovnou do lednice nebo necháváte venku vychladit?
-
Moncaaa: Rovnou s víčkem :) Přeju ať se podaří a chutá
-
Dobrý den, šťávu budu dělat poprvý a tak se asi blbě zeptám. Když sirup z jahod naléváte ještě horký do lahví, tak se to rovnou i zavíčkuje nebo se to nechává vychladnout bez víčka ?
-
Sirup dělám dle tohoto receptu řadu let a je výborný
uchovávám v lednici a vydží až do další sezony
vřele doporučuji
-
Děkuji za recept na jahodový sirup dělala jsem ho po prvé a je moc vynikající uložím na příště je super
-
Děkuji za recept :) Půlka se nestihla ani pořádně zchladit ve sklenicích a byl pryč. Zítra jedeme znovu na jahody
a znovu budeme dělat podle tohoto skvělého receptu
-
Moc děkuji
Jsem ráda že vám chutná.
-
Dobrý večer,
již druhým rokem dělám sirup podle Vás, tímto děkuji a doporučuji dál, celá rodina si nemůže vynachválit, je to opravdu mňamka. Není to jen do vody, dnes si to daly i na pohankovo-kukuřičnou kaši, paráda.
Děkuji a přeji více spokojených reakcíKačka
-
Já ho měla v lednici cca 1,5 měsíce a v pohodě
-
mlsoun:dotaz jak dlouho se nechá uchovat.děkuji