Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na maggi z libečku jen ze dvou ingrediencí: Skvěle dochutí nejen polévky a hlavně je zcela bez chemie
Zdroj: Toprecepty

Kdo by neznal maggi? Oblíbené tekuté polévkové koření nesmělo chybět v žádné domácnosti a stávalo na stole snad každé restaurace. Populární je stále, z libečku si ale můžete snadno vyrobit jeho zdravější, přírodnější, ovšem stejně aromatickou verzi.

Libeček - bylinka našich babiček

Libeček je takovým nostalgickým kořením, které v sobě nese chuť domova a evokuje staročeskou kuchyni. Naše babičky jej s oblibou používaly do polévek i do vody při vaření brambor, v minulostí býval důležitou ingrediencí mnoha dalších pokrmů.

Tato bylinka s výraznou nezaměnitelnou chutí bývala stálicí venkovských zahrad, pak se na ni možná trochu pozapomnělo a v posledních letech se pomalu vrací na výsluní, a to i v modernějších receptech. 

Voní jako maggi

Aromatický libeček si to rozhodně zaslouží pro svou specifickou chuť a vůni, nesčetně možností využití a také pro spoustu živin, které obsahuje. Libeček svou chutí lehce připomíná celer, ale je mnohem intenzivnější a zemitější. Jeho vůně je hutná, bylinná, trochu připomínající sušenou polévkovou nať, ale zároveň svěží.

Kromě toho je lehce nahořklý, slano-kořeněný a mírně pikantní, s tóny, které někteří přirovnávají ke kostce bujónu nebo hlavně k Maggi - populárnímu tekutému dochucovadlu tmavohnědé barvy, které je známé již více než sto let. Proto se mu právě říká maggi bylinka. Libeček dokáže chuť jakéhokoliv pokrmu výrazně prohloubit a zvýraznit, je tedy třeba s ním zacházet střídmě.

Co udělat z libečku?

Předností libečku je navíc snadné pěstování. Tato bylinka lehce dorůstá velké výšky a rychle se množí, což někteří zahrádkáři nevidí rádi, nicméně aspoň si snadno uděláte velkou zásobu. Libeček se dá do jídel používat čerstvý, můžete jej zamrazit, nasušit nebo si jeho chuť zakonzervovat ve sklenici v podobě různých dochucovadel.

Oblíbené je třeba libečkové pesto, které se vlastně připravuje jako klasické italské pesto, jen se místo bazalky do něj dává libeček a luxusnější a drahé piniové oříšky v něm můžete nahradit slunečnicovými semínky. 

Přírodní maggi z libečku

Ještě jednodušší možností je z libečku udělat právě domácí verzi polévkového koření Maggi. Díky chuťovým vlastnostem libečku chutná podobně jako pravé Maggi, ale neobsahuje žádné přídatné látky, žádná umělá aromata dochucovadla či konzervanty.

Úplně vám na něj stačí dvě ingredience, a to libeček a sůl. Pokud vám libeček roste na zahradě, nebude vás toto dochucovadlo stát téměř nic, a ještě s ním budete mít jistotu, že pokrmy dochucujete zdravěji. A jak tedy maggi z libečku připravíte? 

Budete potřebovat: 320 g čerstvého libečku a 50-60 g soli, případně olej.

  1. Listy libečku otrhejte ze stonků, důkladně opláchněte a osušte. Pak je nasekejte v kuchyňském robotu. Neměly by být rozemleté úplně na kaši. 
  2. Nasekané listy pak přendejte do mísy a vmíchejte mořskou sůl. Promíchejte a počkejte, až se sůl zcela rozpustí. Pak směsí naplňte sklenici a dejte do chladničky. Z libečku se bude postupně uvolňovat tekutina, kterou můžete použít k dochucení polévek i dalších pokrmů. 
  3. Dobře uskladněné libečkové maggi vám vydrží v lednici až rok. Vzhledem k jeho výrazné chuti stačí na dochucení jen velmi málo. Chcete-li si trvanlivost maggi pojistit, můžete do sklenice nahoru na libeček přidat i trochu oleje. 

Náš tip: Klasické pesto z bazalky připravíte podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli