Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Libečková polévka opiška: Netradiční krkonošská česnečka voní bylinkami a česnekem a je snadná na přípravu
Zdroj: Toprecepty, Mika59

Přemýšlíte, jak naložit s velkou úrodou libečku? Kromě klasické české bramboračky jej můžete použít i do jedné méně známé staročeské polévky nazývané opiška. Chutí se blíží česnečce, libeček jí ale dodává krásně zelenou svěží jarní barvu a také po něm přímo omamně voní. 

Jak využít libeček?

Libeček je oblíbenou jarní bylinkou, která se pojí hlavně s mnoha pokrmy tradiční české kuchyně. Díky jeho velké aromatičnosti mu ne každý může přijít na chuť, pokud mu ale propadnete, nemůžete se ho nabažit, a to platí i pro polévku opiška

Polévka opiška se neobejde bez libečku

Libečková polévka je ideální jarní polévkou. Kromě libečku je možné do ní přidat ještě kopřivy nebo nějaké jiné další bylinky, které nám teď raší na zahrádkách na balkonech nebo si je můžete koupit v obchodech.

Základem polévky je ale libeček, po němž má ostatně i polévka název. Nářečně se mu totiž říkalo opich nebo vopich. Jde o zkomoleninu latiského slova Apium, které znamená miřík celer, neboť silné řapíky libečku připomínají řapíkatý celer a ostatně i libeček patří do čeledi miříkovitých. Setkat se můžete rovněž s názvem vopichová polévka.

Libeček vylepší bramboračku i česnečku

Libeček se do polévek vůbec výborně hodí. Dodává dokonalou chuť bramboračce, kromě ní se ale hlavně v minulosti připravovaly další polévky, v nichž libeček dokonce převládal. Jednou z nich byla právě opiška.

Jde o typickou staročeskou česnečku – prostou polévku, často jen z vody, česneku, brambor a ztvrdlého chleba, které se v Podkrkonší říkalo oukrop. V minulosti si ji naši předkové dopřávali, neboť jim dodávala tekutiny a také živiny z česneku. Když se do ní navíc přidaly ještě kopřivy a libeček, její účinky na lidské zdraví se ještě ztrojnásobily. 

Jak připravit vylepšenou česnečku?

Na oukropu, stejně jako na opišce, je úžasné, že jde o jednoduchou skromnou polévku, kterou připravíte během chvilky z minima ingrediencí. Pokud byste si ale chtěli trochu dopřát, můžete vodu nahradit vývarem a do polévky přidat třeba i trochu uzeného masa, strouhaného sýra nebo v ní rozšlehat i vajíčko. Jak ale připravíte tu nejobyčejnější, ovšem vylepšenou libečkem? Zkuste to podle následujícího receptu. 

Budete potřebovat: 1 l vody (nebo vývaru), 2 lžíce mladých nasekaných kopřiv, 1-2 lžíce nasekaného libečku, 1 lžíci sádla (nejlépe domácího), 4 i více stroužků utřeného česneku, 1 lžičku soli a na sádle osmažený chléb

  1. Bylinky dobře omyjte pod tekoucí vodou a nechte okapat. Poté je nasekejte na menší kousky. Česnek oloupejte a utřete se solí nebo prolisujte
  2. Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu. Pak přidejte sádlo, utřený česnek a polévku odstavte. 
  3. Přidejte nasekané bylinky a polévku dosolte. Už ji ale nevařte. 
  4. Hotovou opišku rozdělte do talířů a podávejte s na kostičky nakrájeným a osmaženým křupavým chlebem.

Náš tip: Klasickou česnečku vylepšenou sýrem si můžete připravit podle našeho video receptu. 

Zdroje informací: 
Marhol, J.: Krkonošská kuchařka
Vokabular.ujc.cas.cz: Opich

Recepty k tomuto článku

Komentáře

janaw

27. 5. 2023 19:23

Výborná polévka a krásné hranaté mističky, brala bych v modrém. :-8 :-)

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více