Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Libečková sůl je hit jara a léta: Z obyčejného chleba s máslem udělá delikatesu a dochutí i další jídla
Zdroj: Toprecepty

Přemýšlíte, co udělat s velkou úrodou libečku, který se vám rozrostl na zahradě nebo v květináči na balkoně? Jednou z možností, jak si jej uchovat i na zimní měsíce, je libečková sůl. Omamně voní, má svěží zelenou barvu, a hlavně spoustu možností využití. 

Libeček na zahradě i na balkoně

Libeček lékařský je oblíbenou bylinkou českých zahrádek, která, pokud ji pravidelně nezastřiháváte, dokáže dorůstat až rozměrů keříku. Ale pěstovat se dá, téměř bez práce, i v truhlíku na balkoně nebo v květináči.

Libeček patří do čeledi miříkovitých a jeho sezona začíná již v květnu, přičemž jeho lístky si můžete sklízet po celé léto až do podzimu.

Do brambor i do bramboračky

Přestože původem libeček pochází z Iránu, je dnes považován za jednu z tradičních českých bylinek. Naše babičky jej dávaly do vody, v níž vařily brambory a třeba taková bramboračka by se bez něj vůbec neobešla.

V minulosti se používal i jako léčivka, hlavně kvůli jeho močopudným účinkům. Pro jeho aromatickou chuť a vůni se mu přezdívá přírodní maggi podle podobnosti s oblíbeným polévkovým dochucovadlem. Stejně jako u nás je ale libeček populární i v kuchyni německé nebo anglické.  

Libeček - aromatická bylinka

Libeček je specifický svou výraznou chutí, která se nejvíc blíží celeru v kombinaci s petrželí. Listy libečku mají po rozdrcení lehkou limetkovou vůni a někteří říkají, že libeček při konzumaci způsobuje lehké brnění jazyka podobně jako třeba sečuánský pepř.

Libeček je tak specifický, že některým potravinám, např. obyčejným rajčatům, propůjčuje až nádech umami.  Kromě toho libeček obsahuje různá aromata, např. sotolon, jenž má vůni pískavice nebo kari, v nižších koncentracích voní po javorovém sirupu, karamelu nebo spáleném cukru, nebo také myrcen, jenž má zase zemité a hřebíčkové aroma

Jak si uchovat libeček?

Vzhledem k tomu, jak moc je libeček schopný se rozrůst, jde o bylinku, u níž se přímo nabízí si ji uchovat na horší časy. Libeček se často nakládá do oleje, může se sušit i mrazit, ovšem jednou z nejlepších možností, jak si libeček můžete uskladnit, je libečková sůl připravená z čerstvého libečku. Tato voňavá bylinková sůl je dokonalým dochucovadlem, které využijete mnoha způsoby.

Má tak výjimečnou chuť, že se stala dokonce jedním ze symbolů známé pražské restaurace Eska, kde ji s oblibou používají na jejich vyhlášený chléb s máslem, který libečková sůl dokáže vyšvihnout do gastronomických výšin. Použít se ale dá na mnohem víc pokrmů. Dobře se hodí na pečená masa, na ryby, grilovanou zeleninu, do salátů, polévek ale třeba i na míchaná vajíčka

Recept na vynikající libečkovou sůl

Na libečkové soli je atraktivní i její svěží zelená barva. Chcete-li si ji ale uchovat delší čas, je lepší sůl skladovat v nějaké dobře uzavíratelné nádobě v mrazáku. Vydrží sice i mimo mrazák, neboť sůl bylinky vlastně zakonzervuje, už pak ale nemá tak jasný odstín, ale trochu zešedne nebo zhnědne

Libečková sůl téměř každé jídlo krásně zvýrazní, jde proto o dochucovadlo, které by doma nemělo chybět žádnému milovníkovi této byliny. Udělat si domácí libečkovou sůl přitom není nic složitého. Jediné, co na ni potřebujete je nějaký výkonný mixér, který vám naseká sůl s libečkem na krásně zelenou aromatickou směs. A jak tedy na ni?

Libečková sůl: V mixéru smíchejte stejný díl nahrubo nasekaných listů libečku se stejným množství hrubozrnné mořské soli a rozmixujte. Rozetřete libečkovou sůl na pečicí papír a nechte ji zaschnout při pokojové teplotě. Po úplném zaschnutí sůl ještě jednou rozmixujte, abyste získali jemnější texturu. Sůl pak přesypejte do skleniček a uchovávejte v mrazáku, nebo ve spíži. 

Náš tip: Tradiční českou bramboračku, do níž využijete libeček i sůl si můžete připravit podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
Adagioblog.com: Levisticum officinale
Sciencedirect.com: Lovage: A neglected culinary herb
Hrabětová, J.: Koření v kuchyni našich babiček

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli