Šéfkuchař pražské restaurace Bruxx radí, jak na ty nejlepší hranolky: Zásadní je krátké předvaření a dvojí smažení, říká
28. 5. 2025 Rozhovory a reportáže
Kdo zná oblíbenou pražskou restauraci Bruxx na Vinohradech, ten ví, že kromě výborných slávek je toto místo vyhlášené také výbornými hranolky. Proto jsme se šéfkuchaře Oldřicha Matouška zeptali, jak je připravuje, že chutnají tak skvěle.
Belgie v Praze na Míráku
Nedaleko náměstí Míru na Praze 2 najdete belgickou restauraci Bruxx, kde se primárně připravují jídla podle originálních belgických receptur. Ochutnat tak zde můžete třeba šneky zapečené s česnekovo-bylinkovým máslem s petrželí a šalotkou, čerstvé či zapečené ústřice, slávky v několika variacích, grilované chapadlo z chobotnice, krevety, žabí stehýnka, ale i kachnu či steaky.
Každopádně, nejčastěji se sem chodí na šneky, a to zejména o Vánocích, a pak na mušle (neboli slávky) a hranolky. Mušle sem z Dánska přivážejí třikrát týdně a aby dosáhli dokonalé chuti smažených hranolek, otestovali za více než deset let provozu na 70 druhů či odrůd brambor.
Zapomenout tak hned můžete na zmražený a předsmažený polotovar. Tady vám budou servírovat speciálně připravené domácí hranolky s domácí majonézou z olivového oleje. Na tajemství dokonalé chuti jsme se zeptali Oldřicha Matouška, šéfkuchaře restaurace Bruxx.
Mohlo by vás zajímat
Jak na ty nejlepší domácí hranolky
„V Bruxxu brambory na hranolky nejprve ručně loupeme, nakrájíme a zhruba tři minuty vaříme ve vodě s octem,“ vysvětluje pro web Toprecepty.cz Oldřich Matoušek a přibližuje i to, proč se brambory vaří s octem.
„Přidání malého množství do vody pomáhá hranolkům při dalším zpracování lépe držet tvar. Hranolky pak osušíme a smažíme zhruba tři minuty při teplotě 136 stupňů. Následně je opět necháváme vychladnout – to je další krok pro zachování jejich tvaru a struktury. Finálním krokem je druhé smažení, které zajišťuje křupavou a zlatavou kůrku, kterou všichni milujeme,“ doplňuje šéfkuchař restaurace Bruxx a připomíná ještě, že na smažení používají v podniku hovězí lůj, který hranolkům dodává nezaměnitelnou chuť.
A samozřejmě základem jsou kvalitní brambory. „V Bruxxu používáme odrůdu Agria, kterou odebíráme od pana Hejňáka. Dnes se ale dají koupit brambory vhodné na hranolky i v běžném obchodě. Nejlépe se hodí varné typy C, tedy s vyšším obsahem škrobu. Mají nižší obsah vody, a díky tomu jsou po usmažení křupavé zvenku a měkké uvnitř, “ upřesňuje Oldřich Matoušek a dodává, že místo hovězího loje lze doma použít slunečnicový olej, který je dostupnější a na domácí přípravu naprosto vyhovující.
V nabídce restaurace Bruxx si k hranolkům můžete vybrat z více než šedesáti druhů belgických lahvových piv a na čepu je zhruba dalších osm svrchně kvašených piv, k tomu se zde nabízí každých čtrnáct dní i jedno pivo z tuzemského minipivovaru.
A kdo neodolá sladkému, ten může vybírat z nabídky zákusků, jež vznikají pod dohledem cukráře Lukáše Skály. Zdejší pistáciové crème brûlée, tedy pálený pistáciový krém, doplněný křupavým kokosem a domácím kokosovým sorbetem, patří mezi legendární, podobně jako vždy čerstvě upečené lutyšské vafle z kynutého těsta.
Možná i kvůli nim restaurace získala loni také prestižní gastronomické ocenění v podobě Zlatého lva pro rok 2025.
Jak to v podniku vypadá, na to se můžete podívat v naší galerii:
Zdroje informací:
Ročenka Nejlepší restaurace 2025, hodnocení Zlatými lvy
Forbes.cz: Když má radost podobu slávek a hranolek. Bruxxu bude deset let
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více