Vyzkoušejte jednoduché řezy: Osvěžující jahodové se želatinou, vláčné hraběnčiny či Míša řezy s tvarohem a čokoládou
22. 5. 2025 Vaření
Když se blíží návštěva, chceme ji dobře pohostit. Jednoduché řezy dokážou vytvořit kouzlo domova – sladká vzpomínka, která potěší chuť i srdce. Vsaďte na osvědčené dobroty. Máme pro vás pět skvělých tipů.
Jednoduché řezy pro návštěvy
Když se ohlásí návštěva, často hledáme rychlé a osvědčené dobroty, které zvládneme připravit bez zbytečného stresu, ale které zároveň zanechají skvělý dojem. Takové, které brzo zmizí z talíře a návštěva se s úsměvem ptá po receptu.
Řezy jsou ideální volbou – pečeme je na plechu a dobře se porcují. Vybrali jsme pět nejoblíbenějších druhů, které zvládneme bez složitých postupů a s běžnými surovinami.
Mohlo by vás zajímat
Míša řezy
Míša řezy jsou klasikou, která nikdy nezklame. Kombinaci nadýchaného kakaového korpusu, jemné tvarohové vrstvy a čokoládové polevy milují děti i dospělí. Míša řezy připomínají známý mražený tvarohový dezert, ale v domácí podobě jsou ještě lepší – vláčné, osvěžující a výrazné na chuť. Ideální na teplejší dny i jako jemný zákusek ke kávě.
Náš tip: Připravte si vynikající Míša řezy.
Jahodové řezy s želatinou
Lehký, ovocný a krásně barevný dezert se výborně hodí na jarní a letní stůl. Spodní piškotová nebo jogurtová vrstva je doplněna tvarohem, zakysanou smetanou nebo pudinkem, na ní se rozprostřou čerstvé jahody a celé dílo korunuje tenká vrstva želatiny. Tyto řezy nejen skvěle chutnají, ale také vypadají reprezentativně – ideální volba, když chceme návštěvu okouzlit.
Náš tip: Připravte si jahodové řezy s želatinou.
Jednoduché řezy s krémem ze zakysané smetany a šlehačky
Pokud hledáme něco jemného a krémového, tyto řezy jsou tou správnou volbou. Základem bývá jednoduchý piškot nebo sušenkový korpus, na který se navrství lehký a nadýchaný krém ze zakysané smetany a šlehačky. Výsledek je svěží, ne příliš sladký a příjemně lehký – prostě ideální kombinace, která chutná téměř každému.
Náš tip: Připravte si jednoduché řezy s krémem ze zakysané smetany a šlehačky
Tvarohové řezy
Jednoduchost těchto řezů spočívá nejen v jejich přípravě, ale i ve způsobu měření surovin – stačí nám obyčejný hrnek. Tvaroh dodává řezu vláčnost a jemnou chuť, ať už ho použijeme do těsta, nebo jako náplň. Jsou rychlé na přípravu, nenáročné na ingredience a vhodné i pro každodenní pohoštění.
Náš tip: Připravte si tvarohorové hrnečkové řezy
Nedělní oběd i dnes znamená něco výjimečného. Celá rodina se sejde u jednoho stolu, aby si pochutnala na výborném menu, které paní domu připravila. Sváteční oběd by měl být tříchodový; začínat by se…

Hraběnčiny řezy
Tradiční český moučník, který spojuje jemné jablečné aroma, máslové těsto a křupavou drobenku. Hraběnčiny řezy voní po skořici, jsou vláčné díky jablečné náplni a přitom krásně drží tvar. Skvěle se hodí jako univerzální moučník ke kávě – zvlášť, když čekáme návštěvu, která ocení poctivou domácí chuť. Přichystejte si je třeba podle následujícího receptu:
Na jeden plech (32 x 22 cm) potřebujete: na těsto: 450 g polohrubé mouky, 200 g másla, 6 g prášku do pečiva, 200 g cukru moučka a 4 žloutky. Na náplň: 600 g jablek, 200 g cukru krystal, 100 g ořechů, 4 bílky, 50 g rozinek a 1 lžičku skořice. Na vymazání a vysypání formy: tuk a hrubá mouka.
Jak na to? Plech vymažte tukem a vysypejte moukou. Žloutky oddělte od bílků. Do mísy prosejte mouku s práškem do pečiva, přidejte cukr, změklé máslo a žloutky, které zapracujte co nejrychleji do těsta. Těsto rozdělte na dvě části: 2/3 namačkejte na plech a 1/3 těsta nechte v chladničce ztuhnout.
Ušlehejte sníh z bílků, ke konci šlehání po částech přidejte krystalový cukr a ještě vyšlehejte. Na plech s těstem nastrouhejte plátky jablek, ochuťte je skořicí, opranými rozinkami a posypejte je strouhanými ořechy. Na jablka rozetřete pevný sníh z bílků a cukru.
Na povrch řezů nastrouhejte nahrubo zbytek těsta z ledničky a dejte péct do vyhřáté trouby. Až začne těsto růžovět, je upečené.
Náš tip: Upečte si hraběnčiny výborné řezy podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Nejoblíbenější recepty a jídla ze slovenské kuchyně. Znáte kapustnicu, živáňskou nebo pagáče?
Mezi nejoblíbenější pokrmy patří polévky, maso pečené na rožni, slanina, různé prívarky, produkty z ovčího mléka, moučná jídla, pečivo sladké i slané… Číst více
Potřebujete nasytit rodinu za pár korun? Zkuste slovenské prívarky. Bývají zeleninové, luštěninové a dokonce bramborové
Prívarky jsou nejčastěji zeleninové. Hravě do nich zpracujeme zeleninu ze zahrady nebo z trhu. Známe ale i prívarky luštěninové (fazolový, čočkový),… Číst více
Brynza se hodí nejen na halušky. Jak v českém obchodě poznat tu pravou slovenskou?
Brynzu, chuťově výrazný sýr z ovčího mléka, máme… Číst více
Čokoládová poleva ganache: Naučte se ji dělat jako profík a vaše dorty budou luxusní!
Kdo by nemiloval čokoládu a šlehačku? Když se… Číst více
Čokoládovou polevu ganache zvládne každý. Je hotová během chvilky a skvělá na potírání dortů a moučníků
Čokoládová ganache (ganáš) je druh měkké polevy. Je velmi jednoduché ji vyrobit a stačí nám dvě suroviny. Hodí se nejen k polévání dortů, ale i… Číst více
V některých krajích, a hlavně na Slovensku, je tradičním vánočním pokrmem kapustnica. Pojďte si ji uvařit s námi
Jedním z příkladů pikantního pokrmu je kapustnica (zelňačka). Ta vánoční je opravdu bohatá. Kromě kysaného zelí obsahuje sušené houby, papriku… Číst více
Retro okénko: Zeleninová obloha je český fenomén. Lidé ji milují, šéfkuchaři nenávidí
Zdeněk Pohlreich ji označil za rakovinu české… Číst více
Houbová klasika: Jak na nejlepší smaženici a šťavnaté bedlové řízky?
Češi jsou národem houbařů! Uklidňující procházka… Číst více
Grilování levou zadní: Zkuste uzený slovenský sýr oštiepok! Pochutnáte si tak, jako by to bylo maso!
I když se pomalu ochlazuje, stále ještě není… Číst více
Osúch je jedním z pokladů slovenské lidové kuchyně. Poradíme s jeho přípravou
Osúchy se pekly z nekvašeného chlebového těsta s podílem vařených brambor. V současnosti se připravují z kynutého těsta a velkého množství česneku.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více