Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vyzkoušejte jednoduché řezy: Osvěžující jahodové se želatinou, vláčné hraběnčiny či Míša řezy s tvarohem a čokoládou
Zdroj: Toprecepty, marbene

Když se blíží návštěva, chceme ji dobře pohostit. Jednoduché řezy dokážou vytvořit kouzlo domova – sladká vzpomínka, která potěší chuť i srdce. Vsaďte na osvědčené dobroty. Máme pro vás pět skvělých tipů.

Jednoduché řezy pro návštěvy

Když se ohlásí návštěva, často hledáme rychlé a osvědčené dobroty, které zvládneme připravit bez zbytečného stresu, ale které zároveň zanechají skvělý dojem. Takové, které brzo zmizí z talíře a návštěva se s úsměvem ptá po receptu. 

Řezy jsou ideální volbou – pečeme je na plechu a dobře se porcují. Vybrali jsme pět nejoblíbenějších druhů, které zvládneme bez složitých postupů a s běžnými surovinami.

Míša řezy

Míša řezy jsou klasikou, která nikdy nezklame. Kombinaci nadýchaného kakaového korpusu, jemné tvarohové vrstvy a čokoládové polevy milují děti i dospělí. Míša řezy připomínají známý mražený tvarohový dezert, ale v domácí podobě jsou ještě lepší – vláčné, osvěžující a výrazné na chuť. Ideální na teplejší dny i jako jemný zákusek ke kávě.

Náš tip: Připravte si vynikající Míša řezy

Jahodové řezy s želatinou

Lehký, ovocný a krásně barevný dezert se výborně hodí na jarní a letní stůl. Spodní piškotová nebo jogurtová vrstva je doplněna tvarohem, zakysanou smetanou nebo pudinkem, na ní se rozprostřou čerstvé jahody a celé dílo korunuje tenká vrstva želatiny. Tyto řezy nejen skvěle chutnají, ale také vypadají reprezentativně – ideální volba, když chceme návštěvu okouzlit.

Náš tip: Připravte si jahodové řezy s želatinou.

Jednoduché řezy s krémem ze zakysané smetany a šlehačky

Pokud hledáme něco jemného a krémového, tyto řezy jsou tou správnou volbou. Základem bývá jednoduchý piškot nebo sušenkový korpus, na který se navrství lehký a nadýchaný krém ze zakysané smetany a šlehačky. Výsledek je svěží, ne příliš sladký a příjemně lehký – prostě ideální kombinace, která chutná téměř každému.

Náš tip: Připravte si jednoduché řezy s krémem ze zakysané smetany a šlehačky

Tvarohové řezy

Jednoduchost těchto řezů spočívá nejen v jejich přípravě, ale i ve způsobu měření surovin – stačí nám obyčejný hrnek. Tvaroh dodává řezu vláčnost a jemnou chuť, ať už ho použijeme do těsta, nebo jako náplň. Jsou rychlé na přípravu, nenáročné na ingredience a vhodné i pro každodenní pohoštění.

Náš tip: Připravte si tvarohorové hrnečkové řezy

Sváteční/Nedělní

Nedělní oběd i dnes znamená něco výjimečného. Celá rodina se sejde u jednoho stolu, aby si pochutnala na výborném menu, které paní domu připravila. Sváteční oběd by měl být tříchodový; začínat by se…

Hraběnčiny řezy 

Tradiční český moučník, který spojuje jemné jablečné aroma, máslové těsto a křupavou drobenku. Hraběnčiny řezy voní po skořici, jsou vláčné díky jablečné náplni a přitom krásně drží tvar. Skvěle se hodí jako univerzální moučník ke kávě – zvlášť, když čekáme návštěvu, která ocení poctivou domácí chuť. Přichystejte si je třeba podle následujícího receptu:

Na jeden plech (32 x 22 cm) potřebujete: na těsto: 450 g polohrubé mouky, 200 g másla, 6 g prášku do pečiva, 200 g cukru moučka a 4 žloutky. Na náplň: 600 g jablek, 200 g cukru krystal, 100 g ořechů, 4 bílky, 50 g rozinek a 1 lžičku skořice. Na vymazání a vysypání formy: tuk a hrubá mouka.

Jak na to? Plech vymažte tukem a vysypejte moukou. Žloutky oddělte od bílků. Do mísy prosejte mouku s práškem do pečiva, přidejte cukr, změklé máslo a žloutky, které zapracujte co nejrychleji do těsta. Těsto rozdělte na dvě části: 2/3 namačkejte na plech a 1/3 těsta nechte v chladničce ztuhnout.

Ušlehejte sníh z bílků, ke konci šlehání po částech přidejte krystalový cukr a ještě vyšlehejte. Na plech s těstem nastrouhejte plátky jablek, ochuťte je skořicí, opranými rozinkami a posypejte je strouhanými ořechy. Na jablka rozetřete pevný sníh z bílků a cukru.

Na povrch řezů nastrouhejte nahrubo zbytek těsta z ledničky a dejte péct do vyhřáté trouby. Až začne těsto růžovět, je upečené.

Náš tip: Upečte si hraběnčiny výborné řezy podle následujícího video receptu:

Recepty k tomuto článku

Související obsah

Naposledy jste si prohlédli