Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čerstvé jahody můžete mít v lednici i několik týdnů.
Zdroj: freepik / koláž Toprecepty.cz

Sezona jahod a jejich samosběru je v plném proudu a my často řešíme otázku, kam chutné ovoce uschovat, aby nám vydrželo co nejdéle. Pokud nechceme volit mražení, nabízí se možnost, jak za pomoci tipu z TikToku skladovat jahody v lednici po dobu minimálně 14 dní.

Kam s nimi?

Pokud jste se již letos vydali na samosběr jahod, nebo jste si lahodné ovoce koupili v obchodě či ve stánku poblíž silnice, můžete řešit důležité dilema. Kam jahody dát, aby neztratily nic ze své chuti a nemuseli jste je po pár dnech vyhazovat. Recept má uživatelka TikToku Stephanie Gigliotti.

Její trik již ocenilo lajkem 1,4 milionu uživatelů sociální sítě a dočkal se desítek tisíc sdílení. Přitom se jedná o jednoduchý způsob skladování ovoce, který zvládne úplně každý. „Tento tip jsem našla před několika měsíci a musela jsem ho otestovat. Funguje to skvěle,“ říká tiktokerka s nickem @stephgigliotti28. „Pokud dáte ovoce, například jahody, do skleněné nádoby, vydrží v lednici čerstvé dva až tři týdny,“ dodává.

Jak na to?

I tento snadný způsob uchování potravin má ovšem svá pravidla. Nejsou ovšem nijak náročná, stačí si pouze sehnat sklenici s víčkem (například zavařovací nebo takovou, která vám zbyla po nakládaných okurkách z obchodu - pozn.red.) a kvalitní jahody. Poté se stačí držet krátkého postupu:

  • Neumyté jahody opatrně vložte do čisté vzduchotěsné sklenice. Zásadní je vždy jahody zkontrolovat a nevkládat do sklenice ani sebeméně poškozené plody.
  • Zavřete sklenici víčkem a vložte ji do lednice.
  • Před konzumací si ze sklenice odeberte požadované množství a pořádně ho omyjte.
@stephgigliotti28 Fresh fruit hack! 🍓 #kitchenhacks #kitchentips ♬ Taste It - TELL YOUR STORY music by Ikson™

Náš tip: Do sklenice po otevření nepřidávejte nové jahody a pokud je to možné, snažte se o to, abyste celý obsah sklenice spotřebovali najednou. Jakmile se totiž k ovoci dostane vzduch, hrozí jeho rychlá „zkáza“.

Čerstvé jahody vydrží dva dny

Jahody se stejně jako další ovoce velmi rychle kazí, proto je třeba dbát na jejich dobré skladování. Pokud totiž nezvolíte trik se sklenicí, můžete počítat s tím, že vám jahody v lednici vydrží maximálně dva dny. Jak upozorňuje server Bezpečnost potravin, před uložením do ledničky je nezbytné plody prohlédnout a odstranit všechny plesnivé nebo poškozené. Ty by totiž mohly následně kontaminovat i zbytek. Jahody je nevhodné uchovávat dlouho při pokojové teplotě nebo na slunci.

Před zmrazením se doporučuje plody jemně omýt a osušit lehkým protřepáním, následně uložit do jedné vrstvy mikrotenovém sáčku a zmrazit. Zmrazené plody lze pak uchovat ve více vrstvách po dobu až jednoho roku,“ upozorňuje web.

Zdroj informací:

bezpecnostpotravin.cz - Jahody

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více