Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jahodový džem od babičky: Na dobrotu bez chemie potřebujete jen cukr, jahody a dávku trpělivosti
Zdroj: Toprecepty, JanaDorazinova

Jahodový džem od babičky neobsahuje žádnou zbytečnou chemii. Je lahodný a voňavoučký. Připravte si přesně takový z domácích jahůdek podle našich rad. Ozdobte si jím pak palačinky nebo zmrzlinový pohár.

Jahodový džem od babičky

Každé léto, když se zahradou začnou linout sladké vůně zralých jahod, můžeme si právě díky nim vyvolávat vzpomínky na babičku. Na její kuchyni provoněnou cukrem, ovocem a letní pohodou. Jahodový džem byl symbolem začátku prázdnin. Sladký, s lehkou kyselinkou, jednoduše vynikající. Přesně takový, jaký se nejlépe hodil na čerstvé pečivo, lívance, nebo zmrzlinový pohár.

Babička říkávala, že v džemu musí být láska, trpělivost a kvalitní suroviny. Nepotřebovala žádné chemické konzervanty ani želírovací přípravky – jen doma vypěstované jahody a cukr. A samozřejmě osvědčený postup, který se dědil z generace na generaci.

Připravit si domácí jahodový džem podle babičky není složité, chce to jen trochu času a trpělivosti. Výsledek za to ale opravdu stojí – v každé skleničce najdeme chuť léta a trochu nostalgie.

Když máme velkou úrodu jahod ze zahrádky, můžeme si ho přichystat přesně podle naší chuti. Jahodové džemy a marmelády nemusejí být nutně hodně přeslazené. Když je méně cukru, je chuť ovoce intenzivnější.

Jaké ovoce na marmeládu?

Na džem či marmeládu potřebujeme kvalitní ovoce. Nesmí být nahnilé, plesnivé nebo pomačkané. Jahody musí být zralé, sladké a krásně voňavé. Sladší odrůdy, nevyžadují nadměrné množství cukru. Nezbytností nejsou příliš šťavnaté jahody. Vody se totiž potřebujeme zbavit. 

Jak připravit jahody na džem?

Nejprve jahody důkladně očistíme, zbavíme je lístků a po omytí je necháme oschnout. Pak už stačí dát jahody do hrnce, ve kterém je budeme vařit. Vhodný je nerezový nebo měděný hrnec s širokým dnem. 

Z čeho udělat jahodový džem

Na přípravu džemu stačí jahody a cukr. Želírovací přípravky s konzervačními látkami nejsou nezbytností. Vystačíme si s přírodním pektinem v prášku. Ten může být jablečný či citrusový. Pektin obsahuje i ovoce, i když právě jahody na něj tolik bohaté nejsou.

Když máme velmi sladké jahody, můžeme cukr úplně vynechat. Sladkosti dosáhneme pořádným povařením a trošinkou soli, která vytáhne sladkost a zvýrazní chutě.

Když nechceme dlouho vařit ovoce, můžeme ho povařit krátce, pak přecedit a do zhoustnutí vařit jen šťávu. Pak jahody ke šťávě vrátíme. Při množství cukru je třeba myslet na to, že cukr v džemech působí jako konzervant. Zavařeniny bez cukru mají mnohem kratší trvanlivost, po otevření je vhodné uchovávat v chladu a sníst je do týdne. Trvanlivost prodloužíme přidáním kyseliny citronové nebo citronové šťávy, barva bude zářivější.

Jahodový džem můžeme i různě ochutit. Skvěle se hodí vanilka a tradičně i bylinky, jako jsou máta, meduňka, bazalka či třeba levandule.

Jak použít pektin

Na 1 kg ovoce potřebujeme zhruba 10-15 g jablečného pektinu (citrusového jen 7-10 g). Smícháme ho s cukrem, přidáme k povařenému ovoci a dovaříme 5 minut. Na hustší gelovitou marmeládu přidáme až 20 g pektinu na 1 kg ovoce.

Pektin je možné nahradit agarem, což je přírodní želatina z mořských řas. Nemá chuť ani vůni, ale vyšší želírovací schopnosti než pektin. Konkrétně na 1 kg ovoce stačí 5-6 g agaru. A jak s ním zacházet? Rozmícháme ho v trošce studené vody a pak agar přidáme do povařeného ovoce, kde se vaří 2 minuty.

Jak na jahodový džem podle babiček

Když budeme chtít použít ten nejtradičnější postup, jen jahody důkladně povaříme tak, aby se z nich odpařila tekutina. Vaříme je na větším plameni, průběžně sbíráme vytvořenou pěnu z povrchu. Prudkým varem se voda vypaří rychleji. Jak poznat hotový džem? V jahodové směsi se při zamíchání budou tvořit cestičky. Podoba džemu záleží na našich představách. Mohou tam být i kousky. Ovoce jen trochu pomačkáme, pro jemnější konzistenci ho rozmixujeme

Jahody

Chcete do těla dostat hodně vitamínu C, ale zakusovat kyselý citron se vám příčí? Sladké a lehké jahody jsou tedy jasná volba! Množství céčka obsažené v typicky letních plodech je srovnatelné právě s…

Jak připravit jahodový džem od babičky

Na přípravu budete potřebovat: 1 kg jahod a 800 g krupicového cukru.

Jak na to? Z jahod odstraňte stopky se zbytkem okvětí, opláchněte je, větší jahody překrojte. Dejte je do hrnce a pomalu za stálého míchání je vařte. Když se odpaří část tekutiny (necelá polovina), postupně přisypávejte cukr a dále opatrně míchejte. Během přípravy se nemá přerušit var. Po přidání celého množství cukru vařte ještě asi 5 minut.

Horký džem plňte do sklenic, hrdla otřete dosucha, uzavřete víčky a sklenice přibližně na 10 minut obraťte dnem vzhůru. Džem je trošku "tekutější", proto ho lze použít i na zmrzlinové poháry.

Náš tip: Připravte si jahodový džem podle následujícího video receptu:

Témata

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli