Jahodový džem

jitule Kuchařka:

Zavařeniny 13 názorů

55

Suroviny

1 kg jahod
800g cukru
Recept si zatím oblíbilo 5 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Jahody opláchneme, odstraníme stopky se zbytkem okvětí, vložíme do hrnce a pomalu, za stálého míchání vaříme (ještě jsem je pokrájela na polovinu). Když se odpaří část tekutiny (necelá polovina), postupně přisypáváme cukr a dále opatrně mícháme.

  2. Během přípravy se nemá přerušit var. Po přidání celého množství cukru vaříme ještě asi 5 minut. Pak horký džem plníme do sklenic, uzavřeme víčky a do druhého dne obrátíme dnem vzhůru.

  3. Pro delší trvanlivost můžeme přidat konzervační přípravek (petosu - dle návodu nebo zavařit). Džem je trošku "tekutější", tak ho používám i na zmrzlinové poháry.

Poznámka

http://jitulciny-recepty.cz/

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 33 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Jahodový džem

  • Martina Martina(neregistrovaná)

    Ahoj, se zavařováním začínám... Proč se nesmí přerušit var? Díky

    Odpovědět

  • Jana Remkova Jana Remkova

    Tak ten bych si s chutí dala :-). Mám ráda na pečivu celé kousky ovoce :-)

    Odpovědět

  • Karel Karel(neregistrovaný)

    Všem co neví co je džem (jam) a diví se dlouhému vaření. Vězte, že džem je ovoce svařované tak dlouho, až se zahustí samo sebou, tedy třeba jahody se svařují na cca třetinu původního množství, tedy ze tří kil jahod je cca kilo džemu. Džem je samozřejmě bez přídavku cukru ! Ty fofrpostupy jsou pseudomarmelády.

    Odpovědět

  • Jitule Winterová Jitule Winterová(neregistrovaný)

    Ahoj Jituš, narodila jsem se také 6.4.- ale v roce 1945. Čtu Tvoje recepty,jsi šikovná holčina!!!!!!:-)

    Odpovědět

  • Anonim Anonim(neregistrovaný)

    JÍDLÓÓÓÓÓÓÓÓ!!!!!!!!!!

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Na džemy vařím do 6 minut, udělám zkoušku tuhnutí a je to. Pokud se vaří déle, tak se vyvaří všechny cenné látky

    Odpovědět

  • Hela Hela(neregistrovaná)

    Recept je jednoduchý,ale nevím,proč vařit jahody hodinu!?Stačí celkem i s rozvařením a zahuštěním 15 min.(5 min.rozvařit pomačkané jahody a 8-10 min s cukrem):-p

    Markéta:

    Odpovědět

  • Denisa Denisa(neregistrovaná)

    Ja ho dnes dělala a vyborny akorát jsem pridala Gefix.Jahody jsem nakrájela na pulky varila 30minut a bylo hotovo.Kousky vůbec nevadi na palačinky vyborny:-8

    Odpovědět

  • jitule jitule(autorka receptu)

    O: Však nikde nepíšu, že musíš postupovat úplně podle mého receptu. Letos jsem jahody nejdříve rozmačkala a potom postupovala stejně a džem je výborný!

    Odpovědět

  • O O(neregistrovaný)

    Teď to na mě juklo z náhodných receptů... nevim no, tomuhle bych neříkal džem, spíš rozvařený jahody.. ale asi jak je kdo zvyklý..

    Odpovědět

  • Vlasta Vlasta(neregistrovaná)

    V jednoduchosti je krása, já jsem hledala něco nového, ale tradice je tradice. Je¨ště k doplnění naše rodinná tradice velí jako prevenci proti kažení sklenice vypláchnout rumem. ještě semi nic nezkazilo

    Odpovědět

  • Honza Honza(neregistrovaná)

    Já jsem omyté jahody v hrnci rozmačkal a vařil jsem je hodinu. Jinak recept dobrý:-)

    Odpovědět

  • Markéta Markéta(neregistrovaná)

    Ahoj Jitko.
    Vidím,že recept je jednoduchý.Jen by mě zajímalo,jak dlouho vaříš jahody,ještě před tím než přidáš cukr.:-8

    Odpovědět

1

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo