

Jahodový džem
Suroviny
- 1 kg jahod
- 800g cukru
Postup přípravy receptu
Jahody opláchneme, odstraníme stopky se zbytkem okvětí, vložíme do hrnce a pomalu, za stálého míchání vaříme (ještě jsem je pokrájela na polovinu). Když se odpaří část tekutiny (necelá polovina), postupně přisypáváme cukr a dále opatrně mícháme.
Během přípravy se nemá přerušit var. Po přidání celého množství cukru vaříme ještě asi 5 minut. Pak horký džem plníme do sklenic, uzavřeme víčky a do druhého dne obrátíme dnem vzhůru.
Pro delší trvanlivost můžeme přidat konzervační přípravek (petosu - dle návodu nebo zavařit). Džem je trošku "tekutější", tak ho používám i na zmrzlinové poháry.
Poznámka od kuchařky
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Jahodový džem
-
Ahoj, se zavařováním začínám... Proč se nesmí přerušit var? Díky
-
Tak ten bych si s chutí dala
. Mám ráda na pečivu celé kousky ovoce
-
Všem co neví co je džem (jam) a diví se dlouhému vaření. Vězte, že džem je ovoce svařované tak dlouho, až se zahustí samo sebou, tedy třeba jahody se svařují na cca třetinu původního množství, tedy ze tří kil jahod je cca kilo džemu. Džem je samozřejmě bez přídavku cukru ! Ty fofrpostupy jsou pseudomarmelády.
-
Ahoj Jituš, narodila jsem se také 6.4.- ale v roce 1945. Čtu Tvoje recepty,jsi šikovná holčina!!!!!!
-
JÍDLÓÓÓÓÓÓÓÓ!!!!!!!!!!
-
Na džemy vařím do 6 minut, udělám zkoušku tuhnutí a je to. Pokud se vaří déle, tak se vyvaří všechny cenné látky
-
Recept je jednoduchý,ale nevím,proč vařit jahody hodinu!?Stačí celkem i s rozvařením a zahuštěním 15 min.(5 min.rozvařit pomačkané jahody a 8-10 min s cukrem)
Markéta: -
Ja ho dnes dělala a vyborny akorát jsem pridala Gefix.Jahody jsem nakrájela na pulky varila 30minut a bylo hotovo.Kousky vůbec nevadi na palačinky vyborny
-
O: Však nikde nepíšu, že musíš postupovat úplně podle mého receptu. Letos jsem jahody nejdříve rozmačkala a potom postupovala stejně a džem je výborný!
-
Teď to na mě juklo z náhodných receptů... nevim no, tomuhle bych neříkal džem, spíš rozvařený jahody.. ale asi jak je kdo zvyklý..
-
V jednoduchosti je krása, já jsem hledala něco nového, ale tradice je tradice. Je¨ště k doplnění naše rodinná tradice velí jako prevenci proti kažení sklenice vypláchnout rumem. ještě semi nic nezkazilo
-
Já jsem omyté jahody v hrnci rozmačkal a vařil jsem je hodinu. Jinak recept dobrý
-
Ahoj Jitko.
Vidím,že recept je jednoduchý.Jen by mě zajímalo,jak dlouho vaříš jahody,ještě před tím než přidáš cukr.