Banánový džem

yanull Kuchařka: yanull

Zavařeniny 24 názorů

Suroviny

1 kg banánů
1/2 kávové lžičky tlučeného hřebíčku
šťáva z 1 citrónu
75 dkg cukru krupice
tuzemský rum
Recept si zatím oblíbilo 16 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Pokrájené banány zalijeme litrem vody a pomalu vaříme do zhoustnutí.

  2. Pak přídáme cukr, citrónovou šťávu a hřebíček.

  3. Znovu vše uvedeme do varu a hned plníme do nahřátých skleniček, nejlépe velikosti, jako jsou od dětské výživy.

  4. Do každé skleničky dáme nahoru 1-2 lžičky rumu, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru.

  5. Po vychladnutí uložíme.

    Tento džem je moc dobrý, hezky voní a chutná přímo exoticky. Hodí se na cokoliv, na palačinky, jako příchuť do bílých jogurtů, opečené toustíky i na chleba nebo pečivo s máslem.

Poznámka

V diskuzi jsem viděla poptávku po netradičních marmeládách, tak jsem šla do svých kuchařských zápisků a tento recept sem vkládám, třeba přijde vhod více lidičkám. Ne všude byla letos dobrá úroda a když jsou banány v akci,tak proč je takhle nezpracovat :-)

P.S. Nebála bych se zkombinovat banány s meruňkami nebo ještě lépe s broskvemi, protože ty jsou měkkčí. Meruňky bych před vařením pomlela nebo rozmixovala a broskve bych dala bez slupky.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 237 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Banánový džem

  • Jana Moravová Jana Moravová(neregistrovaný)

    mám hotový <3 je vynikající použila jsem ho na vánočni pudinkové cukroví :yes:

    Odpovědět

  • Carmi Carmi(neregistrovaný)

    Tak dnes jsem tento džem zalchymistovala, jen jsem si ho trošku upravila.
    Měla jsem asi jen 900g banánů po oloupání, ty jsem nakrájela, s přidáním šťávy z jednoho citrónu rozvařila s trochou vody. po rozvaření přidala pomletý hřebíček, asi půl kávové lžičky (příště dám méně, je hodně výrazný a třeba přidám i kousek skořice) a pokračovala ve vaření. Částečně jsem rozvar pomixovala a přidala jeden Gelfix 3:1 a poté cukr, kterého jsem dala cca 350g, aby džem nebyl až tak moc sladký (banány byly hodně zralé) a na závěr jsem přišplouchla pořádného panáka rumu z Božkova (rodina bez rumu, rodina bez fantazie :D). A naplnila do skleniček, je jich celkem 6 od malého jihočeského jogurtu. S výsledkem jsem velmi spokojena, džem je chutný, už ho vidím na banánovém dortu nebo palačinkách a rozhodně si tento recept poznamenávám a těmto stránkám díky za inspiraci.
    PS: Včera jsem dělala melounový a také nemá chybu, jde o to se jen nebát a zkusit něco, co člověk nedělá tak běžně, a bude překvapen exotickými chutěmi a fajn reakcemi přátel. :-)

    Odpovědět

  • yanull yanull(autorka receptu)

    mimosa: Pavli, samozřejmě, že nevadí;-), ba naopak :yes:. S cukrem je to tak, že každý má jinou sladivost, já také nemám ráda sladké, džemy a med např.nejím vůbec, ale poslední dobou se mi stává, že cukru musím přisypat. Zdá se mi čím dál více šizený:-/.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    mimosa: moc hezké polepky, dík za připomenutí, musím to zrealizovat :yes::yes:

    Odpovědět

  • mimosa mimosa

    Tak je pokus za mnou-je na můj vkus hodně sladký-příště bych asi ubrala cukr-jinak :yes::-K,foto přidávám,nevadí-li,

    Odpovědět

  • lubomír lubomír(neregistrovaný)

    a špetku kardamonu

    Odpovědět

  • Marie Gardonova Marie Gardonova

    Yanull,díky za radu,domací džemy jsou zkrátka nejlepší:-D:-D:-K

    Odpovědět

  • yanull yanull(autorka receptu)

    Marie Gardonova:Maruško, nevím, jak moc je džem řídký, myslím si, že to bude tím, že jste kratší dobu vařila a nebo cukrem,kterého jste dala méně, zkuste příště dát trochu cukru želírovacího.Jsem ráda, že vám chutná :-K

    Odpovědět

  • Marie Gardonova Marie Gardonova

    Yanull,mám na vás dotaz,džem jsem udělala,ale je nějaký řídký,kde jsem udělala chybu:-?Trochu jsem to rozmixovala.:-S.Dala jsem o trochu míň cukru,ale chuťově je moc dobrý.dávám bodík:yes:

    Odpovědět

  • Marie Marie(neregistrovaný)

    Velmi dobrá ispirace,už mám džem z ananasu tak zkusím i tento :-*

    Odpovědět

  • Lenka Ulvr. Lenka Ulvr.(neregistrovaný)

    Džem je výborný, využila jsem radu Colomba65 a přidala Gelfix i limetku s citrónem, množství cukru jsem nechala dle návodu Yanuli, ale navíc jsem dala trochu kyseliny citrónové - zdálo se mi, že džem málo želíruje. No a vody jsem nedala litr, ale pouze půl litru.

    Odpovědět

  • eva hubova eva hubova

    Jani džem je:-p:-ppřidala jsem foto:yes:+11

    Odpovědět

  • Colombo65 Colombo65

    Upraveno dle potřeby: Gelfix Dr.Oetker 3:1, bez rumu a hřebíčku. Změna: nastrouhaná kůra z citronu a limetky včetně šťávy z obou plodů.
    Moc dobré ;-);-);-).
    Vloženo foto;-);-);-)

    Odpovědět

  • dagmara dagmara

  • miroslavrozsival miroslavrozsival

    Tak dneska na něj dojde. V práci jsem to už zapíchl a jedu do Kauflandu pro banány kg za 12,90. Rumíček doma je.

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: banánový džem banánový džem recept bananova marmelada marmelada z bananu netradiční marmelády bananova marmelada recept dzem z bananu džemy bez chemie netradiční džemy broskvová marmeláda bez chemie řidký džem džem banánový recept na banánový džem babánový džem netradiční marmelády recepty gelfix akce švestkový džem bez chemie recept zahustění marmelády zahuštění džemu banánová zavařenina

Zapomněl/a jsem heslo

Právě probíhá vánoční soutěž! Přidávejte fotky k receptům a vyhrajte vybavení do kuchyně. Zúčastnit se

Zavřít