Nejlepší bublanina je nadýchaná, vláčná a nedrobí se. Stačí použít kvalitní suroviny a znát pár osvědčených rad a tipů
3. 6. 2025 Vaření
Pomalu to začíná vonět létem. Ovoce zraje a to je příležitost pro vynikající bublaninu. Nejlepší vláčná bublanina po zakousnutí krásně drží pohromadě a lahodně chutná. Ke kávě, k čaji, pro návštěvu i jen tak na mlsání.
Nejlepší vláčná bublanina
Není to dort ani koláč, a přesto je často tou první sladkostí, kterou si spojujeme s dětstvím, prázdninami a bezstarostnými odpoledni u babičky. Nejlepší bublanina skvěle chutná a nádherně voní.
To, co odlišuje průměrnou bublaninu od té nezapomenutelné, je vláčnost. Ne příliš suchá, aby se drolila na talíři, ale ani přehnaně mazlavá. Ideální bublanina se doslova rozplývá na jazyku, ale zároveň drží tvar. Tajemství často spočívá v jednoduchosti – kvalitní suroviny, pokojová teplota vajec, a trochu trpělivosti při pečení. Žádné spěchání, žádné polovičaté suroviny.
Mohlo by vás zajímat
Jaké ovoce využít do bublaniny
Tradičně si spojujeme bublaninu s třešněmi či višněmi, ale tento moučník může být i s jiným ovocem: rybízem, jahodami, borůvkami, meruňkami, podle toho, jaký druh právě máme k dispozici.
Co pomůže vláčnosti bublaniny
● Pokojová teplota surovin
Vejce, mléko, máslo i jogurt (pokud ho recept obsahuje) necháme alespoň 30 minut před přípravou v kuchyni na stole. Studené ingredience se totiž hůř propojí a těsto pak nevyběhne rovnoměrně. Výsledkem může být hutný nebo suchý moučník.
● Využití zakysanky či jogurtu
Část mléka můžeme nahradit zakysanou smetanou nebo bílým jogurtem
Mléčné kysané produkty dodají těstu vláčnost a příjemnou jemnou chuť. Jogurt nebo zakysaná smetana navíc reagují s kypřidly a pomáhají bublaninu lépe „nakypřit“.
Mohlo by vás zajímat
● Kvalitní tuky
Máslo nebo kvalitní rostlinný olej (např. řepkový) jsou klíčem k vláčnosti. Olej dodá bublanině jemnou strukturu, máslo zase chuť. Mnozí pekaři doporučují kombinaci obojího – část másla pro chuť, část oleje pro vláčnost.
● Dobře promícháme, ale nepřemícháme
Při přípravě těsta platí: čím méně míchání, tím lépe. Jakmile se smísí suché a mokré ingredience, mícháme už jen krátce.
● Správný poměr mouky
Mouku odměřujeme a ideálně ji předem prosejeme – díky tomu bude těsto nadýchanější.
● Dostatek vajec, ale ne příliš
Vejce drží těsto pohromadě a dodávají mu objem. Na běžnou dávku (cca 250–300 g mouky) obvykle stačí cca 3 vejce. Příliš mnoho vajec ale může těsto zatížit. Důležité je vejce dobře vyšlehat – ideálně zvlášť bílky a žloutky, pokud chceme extra nadýchaný výsledek.
● Bublaninu nepřepečeme
I ta nejlepší směs se dá zkazit špatným pečením. Bublanina by měla být upečená jen tak akorát – zlatavá na povrchu, pružná na dotek. Přesušením ztrácí veškerou vláčnost. Pečte ji raději na nižší teplotu (např. 160–170 °C) delší dobu, pokud máte horkovzdušnou troubu.
Ať jste malí, nebo velcí, každý den byste si měli dopřát jednu porci ovoce. Můžete si jen tak nakrájet jablíčko nebo hrušku, přidat banán do ovesné kaše nebo do jogurtu, dietářům zase vyhovuje…

Jak připravit nejlepší vláčnou bublaninu
Na jeden plech potřebujete: 5 vajec, 250 g polohrubé mouky, 1 kypřicí prášek, 150 g moučkového cukru, 250 g másla, 1 špetku citronové kůry, 100 ml mléka, ovoce (dle potřeby) a 1 vanilkový cukr. Na přípravu plechu: tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání. Na dokončení: moučkový cukr.
Jak na to? Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh.
Pokrájené a lehce změklé máslo, cukr a žloutky vyšlehejte do pěny. Přidejte nastrouhanou citronovou kůru, poté po troškách a střídavě přidávejte mléko, polohrubou mouku smíchanou s kypřicím práškem a nakonec už jen lehce vmíchejte pevný sníh z bílků.
Plech připravte předem. Vymažte tukem a vysypte hrubou moukou nebo můžete použít i papír na pečení. Těsto nalijte na plech a lehce rozetřete do všech stran.
Na těsto nandejte ovoce a posypte vanilkovým cukrem. Plech vložte do předehřáté trouby a pečte na 180 °C dozlatova. Špejlí zkuste, zda se na ni těsto bublaniny nelepí. Pokud ne, může z trouby ven.
Upečený moučník nechte vychladnout, posypte ho moučkovým cukrem, nakrájejte na čtverečky a podávejte.
Náš tip: Upečte si nejlepší nadýchanou bublaninu podle následujícího video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více