Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

kynutá bublanina s třešněmi
Zdroj: Toprecepty, Jaromira18

Červené třešně dávají najevo, že si zase na nich budete moci smlsnout. Bublanina je oblíbeným dezertem, který má ale řadu podob. Může být velmi rychle připravená a potěšit tak brzy nedočkavé strávníky u stolu.

Nejlepší bublanina s třešněmi

Každý má jinou představu o tom, která bublanina je nejlepší. Pro někoho je to ta, která je bleskově hotová. Jiný zase nedá dopustit na tradiční rodinný recept na kynutou bublaninu. Vždy by ale měla být nadýchaná a plná šťavnatého ovoce. A pak je tu ta záležitost s peckami. Nejspíš budete upřednostňovat vypeckování, ideálně odpeckovačem, který práci usnadní.

Ale jsou tu i ti, kteří nedají dopustit na celé třešně a vypeckovávání při pojídání bublaniny je pro ně rituálem. Plus pro nevypeckované třešně hovoří také fakt, že nebude zbytečně vytékat cenná a lahodná šťáva z ovoce. Když vybíráte třešně na bublaninu, neměly by být přezrálé, aby se „nerozčvachtaly“. Aby byly zákusky mnohem dokonalejší, můžete těsto vždy mírně osolit.

Nejlepší litá bublanina

Omyté a osušené ovoce je dobré obalit v trošce polohrubé mouky, aby při pečení neklesalo dolů. Výborně chutnají verze s jogurtem, zakysanou smetanou, nebo s kefírem. Bublanina by měla být nejen chutná, ale také báječně nadýchaná, podobně jako v tomto receptu. Ať už připravujete třené nebo piškotové těsto, je nezbytné, aby suroviny měly pokojovou teplotu.

U třených těst musíte změklé máslo třít se žloutky a cukrem do pěny, podobně u piškotových musíte vejce velmi dobře vyšlehat s cukrem. Přidávejte postupně vajíčka po důkladném rozšlehání. Ta nejlépe nadýchaná pěna vede k dokonalé bublanině. Až pak postupně přidávejte další ingredience. Přesně tak, jak je to uvedeno v článku o filmové bublanině paní Mráčkové

Když budete připravovat těsto, míchejte ho dostatečně dlouho, ale opatrně. Pokud ho připravujete v mixéru, tak zvolte nejnižší otáčky. O třeném těstu je známo, že potřebuje pozvolné pečení, protože jinak by rychle vznikla tuhá a silná kůrka a moučník by byl popraskaný. Teplota by se měla tedy pohybovat okolo 160 °C. Třená bublanina je kyprá a jemná, ale hutnější na rozdíl od nadýchanější piškotové. Připravit si z třešní nebo višní můžete piškotovou bublaninu, která je doplněna lahodnou omáčkou. 

Třešně

Třešně patří k létu stejně, jako slunce a letní vedra. Jsou výborným a vítaným letním osvěžením, ovocem, které je velice zdravé. Kdo by neznal bublaninu s třešněmi! Tahle v Česku obzvlášť oblíbená…

Nejlepší kynutá bublanina

Na kynutou bublaninu správně drobenka nepatří, protože pak je to koláč s drobenkou. Když se ale bez ní nechcete obejít, využijte ji jako v tomto rodinném receptu s kynutým těstemZákladem přípravy kynuté bublaniny je správné kynutí, ani tady nejde nic uspěchat a je potřeba myslet na teplotu potravin. Suroviny včas vyndejte z chladu a na zadělání kvásku použijte vlažné mléko. Třešně dávejte do vykynutého těsta. Ve všech případech přípravy bublaniny je třeba dávat plech do trouby rozehřáté na odpovídající teplotu.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie