Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vyzkoušeli jsme tahini kávu: Nejnovější kávový hit válcuje i matcha latté – a chutná překvapivě dobře
Zdroj: Hana Malénková, Toprecepty

Máte rádi různé netradiční kávové nápoje? Tak přesně jedním z nich je tahini coffee. Tato káva doplněná tahini pastou je čím dál tím populárnější nejen v kavárnách, ale spousta lidí ji zkouší i doma. Sezamová pasta do kávy vnáší orientální nádech, ale také příjemnou krémovost a oříškovou chuť. 

Novinky ve světě kávy

Opravdoví znalci či milovníci kávy sice sázejí na obyčejnou čistou černou kávu bez mléka, cukru a dalších dochucovadel, nicméně i svět kávy podléhá módním výstřelkům. A tak se každý rok objeví nějaká novinka nebo i víc, na které pak narazíte téměř všude.

Některé hity přetrvaly, na jiné se postupem let zapomnělo. Káva se tak pila s máslem, osolenou šlehačkou, pomerančovým či grepovým džusem, colou, smíchaná s houbou reishi nebo dochucená růžovou vodou. Jedním z nejnovějších trendů, který dobyl svět sociálních sítí, je káva smíchaná s pastou tahini

Tahini pasta se hodí i do kávy

Tahini pastu zná většina lidí z hummusu, případně z různých dresinků. V poslední době ji o trochu víc proslavila i virální dubajská čokoláda a spousta lidí si ji kvůli ní pořídila i domů. Nejde přitom o nijak vzácný výrobek, běžně se prodává v prodejnách zdravé výživy narazíte na ni i ve většině větších supermarketů. 

Tato jemná pasta z pražených sezamových semínek se hojně používá v blízkovýchodní a středomořské kuchyni. Má výraznou, lehce oříškovou zemitou chuť a krémovou konzistenci, která připomíná ořechová másla. Její popularita v poslední době stoupá i v dalších zemích světa a používá se do čím dál tím většího množství pokrmů.

Nejčastěji se přidává do různých slaných pokrmů, ale skvěle funguje i ve sladkých kombinacích – třeba v kávě. Kombinace jemně hořkého espressa, krémové textury a oříškové chuti sezamové pasty totiž funguje opravdu skvěle. Tahini navíc dodá kávě proteiny a další živiny, takže získáte ideální snídaňový nápoj

Virální tahini káva

Tahini coffee je jedním z nejrychleji rostoucích trendů v internetových vyhledávačích. Vše začalo v kavárnách a restauracích, poté se díky sociálním sítím rozšířila i v domácnostech. Tato káva má více podob, pije se s mlékem ve formě latté, nastudeno, jako našlehaný shake i dochucená solí, aby vznikl zajímavý kontrast chutí.

Nejvíc se ostatně dostala do povědomí díky úspěchu nápojů Maman's Salted Tahini Honeycomb Latte (mléčná káva vylepšená medem, tahini a solí) a Edith's Iced Café Slushie (ledového nápoje s tahini) z dvou newyorských bister, které se na sociálních sítích staly virálními. V základu ale tahini coffee můžete připravit jen smícháním obyčejného espressa, tahini pasty a trošky mléka. Pro zajímavější chuť se přidává ještě med nebo javorový sirup a vše dovedete k dokonalosti trochou mleté skořice

Jak na domácí tahini coffee?

Jestliže rádi zkoušíte nové kávové speciality a káva s tahini vás zaujala nebo jen máte doma zásoby tahini pasty a nevíte, co s ní, můžete nápoj vyzkoušet podle následujícího receptu. Jak na to? 

Budete potřebovat: 1 větší šálek espressa (cca 120 ml), 1 lžíci tahini pasty, 1 lžíci javorového sirupu, 120 ml napěněného mléka (můžete použít i sójové nebo jiné rostlinné), skořici na ozdobu. 

  1. Do sklenice dejte tahini pastu a zalijte ji připravenou kávou. Dobře promíchejte, aby se tahini pasta rozpustila. Pak přidejte javorový sirup a opět promíchejte. 
  2. Vše zalijte napěněným mlékem a posypejte mletou skořicí. Kávu lze případně podávat i nastudeno. 

Naše zkušenosti: 

  • Káva je poměrně vydatná, dokázali bychom si představit, že si ji dáme klidně samotnou místo snídaně. 
  • Na první ochutnání byla chuť tahini pasty poměrně výrazná. Byla patrná i její hořkost, pak už moc cítit nebyla. 
  • Tahini pastu nebylo jednoduché v kávě rozmíchat, bylo by lepší použít napěňovač mléka, takto v ní zůstaly trochu kousky. 
  • My jsme použili espresso, ale klidně můžete dát i filtrovanou kávu. 
  • V kávě nám moc chutnal javorový sirup, který se hezky snoubil s tahini. Chuť ovšem poměrně výrazně přebíjela skořice, jíž jsme nápoj posypali. 
  • Z kávy budou rozhodně víc nadšeni ti, kteří dávají přednost ochuceným a sladkým kávovým nápojům.

Náš tip: Milovníci ledové kávy si ji mohou připravit podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
Createmindfully.com: Maple Tahini Latté
Foodandwine.com: This Nutty Ingredient Is the New ‘It’ Coffee Addition — Here's How to Try It at Home

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli