Co dělat, aby máta na záhonku nevytlačovala jiné rostliny? Pomůže správné zastřihování, prospěje to i výraznější vůni
15. 6. 2025 Zahrada
Oblíbená bylinka našich zahrad i okenních parapetů – to je máta. Její pěstování je poměrně jednoduché i pro začátečníky, protože jde o velmi odolnou a rychle rostoucí bylinku. Máta je ovšem invazivní a je potřeba jejímu nekontrovatelnému růstu zamezit.
Co víme o mátě?
Pro pořádek si upřesněme, že není máta jako máta. Rozeznáváme několik druhů, například vodní, citronovou, klasnatou a další. My se ale zaměříme na tu nejběžnější, mátu peprnou. Její léčebné účinky znali už staří Egypťané a Japonci před více než 2 000 léty. Využívali ji k zmírňování bolestí hlavy i na podporu trávení.
Máta peprná obsahuje mentolovou silici, která má chladivé a antiseptické vlastnosti. Příznivě působí při bolestivých křečích trávicího ústrojí, nedostatečném vylučování žluče i nadýmání.
Mohlo by vás zajímat
Máta je invazivní
Máta je odolná rostlina a většina druhů máty je mrazuvzdorná. Máta je skvělá bylinka, ze které připravujeme čaj, dodá svěží chuť obyčejné vodě a ochutí míchané nápoje (například mochito). Zapomenout nesmíme ani na to, že vůně máty láká na zahradu užitečné motýly a létající hmyz.
Nevýhodou této bylinky je však její invazivnost. Poměrně rychle se rozrůstá a s ostatními rostlinami na záhonku svádí boj o místo, který většinou vyhrává. Konkurencí v tomto směru pro ni je snad jen meduňka.
Mohlo by vás zajímat
Jak se množí máta?
Ze semen máty nevyrostou životaschopné rostliny, proto je lepší mátu množit kořenovými řízky, a to na jaře a na podzim, nebo na konci jara lodyhovými řízky z nekvetoucích přírůstků. Další možností je množení vzrostlých rostlin rozdělením kořenů.
Nás ale teď zajímá, jak mátě v nekontrolavatelném množení zabránit a usměrnit ji, aby rostla jen na námi určeném místě.
Jak zastřihovat mátu?
Mátu lze zastřihovat pro okamžité použití v kuchyni – vždy ale sklízejte jen tolik, kolik potřebujete, a zachovejte část rostliny, aby mohla dále růst.
My se ale zaměříme na zastřihování. Pro zastřihování máty je vhodné dodržovat několik jednoduchých kroků:
- Nejprve si připravte čisté a ostré nůžky, abyste zajistili přesné řezy a předešli poškození rostliny.
- Mátu zastřihujte pravidelně, ideálně jednou za týden či dva, aby se podpořil její zdravý růst a zabránilo přerůstání.
- Při zastřihování odstraňujte nejvyšší části stonků, zejména ty, které začínají kvést, protože květy mohou ovlivnit chuť listů.
- Stříhejte těsně nad uzlem, což je místo, kde z hlavního stonku vyrůstají listy. To podpoří růst nových bočních výhonků a rostlina bude hustší.
- Pokud je mátu třeba omladit nebo omezit její šíření, můžete ji bez obav seříznout až na třetinu její výšky.
- Na podzim či před zimou zastřihněte rostlinu na několik centimetrů nad zemí, aby byla připravena na další sezónu.
Když mátu trochu usměrníte v jejím růstu, odmění se bohatou (a voňavou) úrodou. Co nespotřebujete čerstvé, můžete mj. usušit a užívat si její typické vůně i běhen zimních měsíců.
Náš tip: Mátu skvěle využijete v mojitu podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více