Prázdniny u babičky: Jak na poctivou koprovou omáčku? Zjemněná žloutky a smetanou chutná fantasticky
4. 7. 2025 Vaření
Když lidé vzpomínají na jídla svého dětství, často si vybaví ta, která jim vařily babičky. A právě babiččina koprovka bývá jedním z pokrmů, na které se nezapomíná. Je to dokonalé letní jídlo, ideální třeba i na prázdninový nedělní oběd.
Omáčky - nejtypičtější český pokrm
Omáčky jsou jedním z klasických pokrmů české kuchyně. V podobě, jaké je jíme u nás - tedy s masem nebo vajíčkem a knedlíkem, je totiž nikde jinde nenajdete. Ostatně také jich máme celou řadu, takže si každý může vybrat tu svou nejoblíbenější. K těm nejtradičnějším patří světlé smetanové, ochucené různými ingrediencemi jako jsou třeba houby, křen, pažitka nebo právě kopr.
Právě tato aromatická bylinka dodává omáčce její specifickou chuť, přičemž nejlepší je samozřejmě s koprem čerstvým. Vzhledem k tomu, že vrcholná sezona svěží byliny je právě v průběhu léta, není divu, že koprová omáčka je dokonalým letním pokrmem a ideálním jídlem k letnímu nedělnímu obědu.
Mohlo by vás zajímat
Jak na dokonalou omáčku?
I když je pro chuť koprové omáčky zásadní hlavně čerstvý kopr, je důležité neopomenout ani další kroky, které zajistí, že bude tato tradiční omáčka chutnat báječně.
- Na klasickou českou koprovku je třeba hlavně připravit omáčkový základ, stejný jako na další podobné české omáčky.
- Vše začíná přípravou jíšky – ta by měla být osmahnutá jen lehce, aby byla světlá a nenarušila bílou barvu omáčky. Chuť omáčky vylepší i kvalitní domácí vývar. Pokud podáváte omáčku s hovězím masem, můžete použít i vývar z něj, případně se na ni hodí i vývar zeleninový nebo kuřecí.
- Při zalévání jíšky vývarem je třeba se řídit následujícím pravidlem – horkým vývarem se zalévá vychlazená jíška, naopak horká jíška se musí zalévat za stálého prošlehávání studeným vývarem, aby se nevytvořily žmolky. Omáčkový základ je rovněž třeba důkladně provařit, aby omáčka neměla moučnou chuť, doba vaření je tak cca minimálně 15-20 minut.
- Poslední tečkou k dokonalosti omáčky je smetana, která zajistí jemnější chuť, krémovou konzistenci a také hezčí barvu. Nejlepší je zvolit tu tučnější – tedy smetanu ke šlehání. Nakyslou chuť, která je pro koprovku typická vám ale pojistí kromě octa i kysaná smetana. I v jejím případě raději volte co nejtučnější – nejlépe tzv. crème fraîche. Klidně ale můžete vsadit jen na mléko, jež může být v omáčce i hlavní tekutinou.
Koprovka jako od babičky
Koprovka se často podává s vajíčkem a s vařeným bramborem, slavnostnější ráz jí ale dodáte, když k ní naservírujete houskový knedlík, nejlépe také podle receptu od babičky. A jak tedy koprovou omáčku uděláte?
Budete potřebovat: 40-50 g másla, 4-5 lžic hladké mouky, 1,5 l mléka, 250 ml smetany ke šlehání, 3 žloutky, sůl, vývar (nebo voda podle potřeby), cukr krupici (podle chuti), trochu octa (podle chuti) a 1 svazek mladého kopru.
- V hrnci rozehřejte máslo a zpěňte na něm mouku. Usmažte jíšku, zalijte ji mlékem a za stálého míchání přiveďte k varu. Tento základ vařte alespoň 15 minut.
- Hustotu dolaďte buď zředěním vývarem nebo naopak lehkým zahuštěním trochou mouky, rozmíchané v mléce.
- Žloutky rozšlehejte ve smetaně a směs vlijte do omáčky. Osolte a opět krátce provařte.
- Do horké omáčky vhoďte nadrobno nasekaný kopr a dolaďte chuť cukrem a trochou octa.
- Omáčku podávejte s vejcem uvařeným natvrdo, nebo s vařeným hovězím masem a houskovými knedlíky.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Co s vejci po Velikonocích. Jak je zpracovat a na co je využít. Oblíbené recepty na pomazánky a saláty z vajíček
Vařená vajíčka v kuchyni Dobře uvařená vajíčka uchováváme v chladu a brzy je spotřebujeme. Přidáváme je do pomazánek a salátů. Hodí se do mnoha… Číst více
15 nejoblíbenějších receptů na špagety: Inspirujte se výběrem z našeho receptáře
Těstoviny si můžeme připravovat také doma, na těsto využijeme pouze 3 ingredience - mléko, vejce a vodu. Z vyváleného plátu vykrajujeme těstoviny… Číst více
20 receptů s oblíbeným bůčkem: Jeho univerzálnost vás jistě překvapí
Nejčastěji bůček pečeme, ale lze ho připravit třeba i jako roládu za předpokladu, že zvolíte vykostěné maso ze středové části boku. Přinášíme soupis… Číst více
10 nejpopulárnějších jídel na světě: Jak na ty nejlepší špagety, domácí burger i dokonalou pizzu?
Jsou jídla, která neznají hranice. Napříč všemi… Číst více
Je rýžovar zbytečnost v kuchyni, nebo skvělý pomocník? Zjistili jsme za vás, co všechno umí a na kolik vás vyjde
K čemu se v kuchyni může hodit rýžovar? Možná… Číst více
Velikonoční vaječná tlačenka: Co udělat, aby dobře ztuhla a jak ji bez úhony vyklopit?
Těšíte se na velikonoční svátky hlavně kvůli… Číst více
Máte doma rýžovar? Zvládnete v něm víc než jen rýži! Uvaří pohanku, čočku i těstoviny, ale zvládne i lososa s trojitou přílohou
Rýžovar je skvělým pomocníkem, se kterým se rýže… Číst více
Jak udělat vaječnou tlačenku? Dobrota v barvách jara patří k velikonočním svátkům a vaječnému hodování
Vaječná tlačenka zaručeně patří k velikonočním receptům. Je krásně barevná díky zelenině a upotřebíme do ní vařená vejce. Můžeme ji ale připravit i… Číst více
Jak se připravuje vaječná tlačenka? Báječné studené pohoštění nejen pro koledníky
Vaječná tlačenka je aspiková pochoutka z vajíček a zeleniny. Připravujeme ji buď jako chutné pohoštění pro koledníky, nebo k využití uvařených vajec… Číst více
Oblíbená jídla našich prezidentů: Zeman si dopřával jitrnice, Masaryk knedlíky a Pavel miluje zelňačku se švestkami
Po deseti letech máme opět nového prezidenta. Po… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více