Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Výborná marmeláda z muchovníku je hezky hustá i bez pektinu a sladká, aniž byste museli přidávat hodně cukru
Zdroj: Hana Malénková, Toprecepty

Ještě nedávno tak známý nebyl, dnes najdete muchovník na spoustě zahrádek. S jeho rostoucí popularitou se objevuje čím dál tím víc nápadů, co z malých sladkých bobulek připravit. Třeba marmeláda (nebo spíš džem) je z něj naprosto vynikající a vychutnáte si ji na toastu, palačinkách i v jogurtu.  

Muchovník – vynikající sladké ovoce

Plody muchovníku lze snadno zaměnit s kanadskými borůvkami, na první pohled vám možná tyto drobné kuličky načervenalé, později modré až trochu černé barvy připomenou i angrešt nebo černý rybíz. Jejich chuť je ale úplně jiná, víc sladká, lehce nakyslá, jemná, trochu podobná třešním a trochu i hroznovému vínu.

Muchovník se často pěstuje jako okrasný keř, určitě se vyplatí jej mít na zahrádce i kvůli jeho plodům – rozhodně to platí pro odrůdu muchovník Lamarckův, jehož plody jsou považovány za nejchutnější

Předností muchovníku navíc je, že jde o poměrně nenáročnou rostlinu na pěstování, která hodně plodí – a navíc průběžně. Plody totiž dozrávají postupně, takže je můžete otrhávat obvykle asi dva až tři týdny. Jen pozor, aby vám keř dřív neozobali ptáci, kteří si na něm také moc rádi pochutnávají. 

Co dělat s muchovníkem?

Plody muchovníku jsou nejlepší čerstvé, když je rovnou otrháváte z keře, případně je můžete v létě využívat do kaší či jogurtů. Hodí se rovněž do různých koláčů, pokud ale máte muchovníku víc, než jste schopni sníst najednou, je dobré si jej nějak uskladnit na další období roku. Muchovník se dá jednoduše mrazit, je možné z něj ale udělat i džem,  kompot nebo sirup

Jak na džem z muchovníku?

Příprava džemu z muchovníku je poměrně snadná, plody navíc obsahují poměrně dost přírodního pektinu, takže na něj nepotřebujete ani žádné želírovací přípravky.

V kuličkách muchovníku je hodně drobných semínek, která však nijak při konzumaci nevadí. Navíc džemu dodávají mírně oříškovou příchuť. Pokud byste ale s nimi měli problém, můžete ještě povařenou směs propasírovat.

Džem z muchovníku se vyplatí dochutit citronovou šťávou, která mu dodá svěžest, a ještě působí jako konzervant. Chuť rovněž zvýrazní přidání skořice nebo vanilky. A jak tedy muchovníkový džem připravíte? 

Budete potřebovat: 6 šálků plodů muchovníku, 3,5 šálku krystalového cukru, 3 lžíce citronové šťávy, 3 lžičky vanilkového extraktu nebo rovnou semínka z vanilkového lusku. 

  1. Do velkého hrnce dejte omytý a očištěný muchovník, cukr a citronovou šťávu a promíchejte. Postavte na střední teplotu a přiveďte k varu. Snižte teplotu, aby směs jen mírně probublávala, a neustále míchejte, aby se marmeláda nepřipálila. 
  2. Pokračujte ve vaření, dokud teplota nedosáhne asi 105 °C. Pokud nemáte teploměr, vařte, dokud směs nezhoustne a nezačne se lepit na dřevěnou lžíci. To obvykle trvá 25-30 minut. Pak do ní míchejte vanilkový extrakt nebo zrníčka z vanilkového lusku. 
  3. Džem přelijte do čistých, důkladně vymytých a vysterilizovaných sklenic, okraje otřete papírovou utěrkou a uzavřete je víčky. Sklenice otočte a nechte asi hodinu vychladit. Poté je otočte zpět. 
  4. Zavařeninu můžete sterilizovat, abyste prodloužili její trvanlivost, buď ve sterilizačním hrnci nebo v normálním hrnci s vodou, případně v troubě na plechu

Náš tip: Muchovník můžete použít místo borůvek i do tohoto jednoduchého koláče podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli