Zdravý koláč s muchovníkem a rybízem

Marie Svarcova Kuchařka: Marie Svarcova

Doba přípravy: 50 minut 18 ks Moučníky , Řezy s ovocem, bublaniny 16 názorů

Suroviny

100 g špaldové hladké mouky
100 g celozrnné pšeničné mouky
100 g polohrubé mouky
1 kypřící prášek nebo 1 lžička jedlé sody
1 lžička skořice
200 g zakysané smetany
3 lžíce medu
2 žloutky
ze 2 bílků sníh se špetkou soli
150 ml mléka
300 g bobulí muchovníku
200 g rybízu (obraného ze stopek)
Na posyp:
100 g ovesných vloček
30 g kokosu
2 lžíce medu
Recept si zatím oblíbilo 5 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Zapneme troubu na 180 °C, ovoce opláchneme a necháme na sítku okapat. Polovinu ovesných vloček (50 g) rozmixujeme na mouku. Do mísy prosejeme všechny mouky na těsto, přidáme kypřící prášek, skořici a důkladně promícháme.

  2. Přidáme zakysanou smetanu, med a vidličkou rozkvedlané žloutky v mléce. Vše promícháme a nakonec po částech zlehka vmícháme z bílků se špetkou soli ušlehaný pevný sníh. Těsto vlijeme do pekáčku (32x23 cm) vyloženého pečícím papírem a povrch stěrkou uhladíme.

  3. Na těsto nasypeme rovnoměrně ovoce a posypeme směsí ovesné mouky, ovesných vloček a medu. Dáme péct a po 10 minutách snížíme teplotu na 170 °C a pečeme dál 20-25 minut dorůžova, podle trouby. Necháme vychladnout na mřížce, nakrájíme a můžeme, ale nemusíme, lehce poprášit moučkovým cukrem.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 6 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Zdravý koláč s muchovníkem a rybízem

  • Eja57: úplně přesně tak :-):-K

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    Marie Svarcova: děkuji za vysvětlení - dle bodu 1. polovinu vloček rozmixuji na mouku a dle bodu 3. smíchám ty rozmixované s těmi vločkami vcelku, přidám kokos dle surovin a med...tak?
    ( vločky do drobenky přidávám často, je to moc dobré )

    Odpovědět

  • cathleen: OK já mám jen jeden druh Muchovníku, koupeného ze zahradnictví Kruh pod názvem Muchovník tak tomu tak také říkám :-K

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Marie Svarcova: nepsala jsem, že je to borůvka, ale že se tomu říká indiánská borůvka (prodejci tak muchovník nazývají). Máme všechny tři druhy, které jsem zmínila v předešlém komentáři.

    Odpovědět

  • cathleen: není to borůvka ani kanadská ani indiánská ani žádná jiná, říkají tomu různě kvůli barvě ale s borůvkami to nemá nic společného jsou to droboučké malvice :-K dík za komentář, hezký den :-K

    Odpovědět

  • Eja57: v popisu je napsáno, že polovinu vloček rozmixujeme na mouku , můžete i všechny paj je to spíš jako klasická drobenka, :-) plody jsou podle druhu a zralosti buď mírně nakyslé nebo sladké navím k čemu to přirovnat ale nejvíc mi chuť asi připomíná jablíčko. :-K dík za komentář, hezký den :-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Marie Svarcova: nene, muchovníku se neříká kanadské, ale indiánské borůvky ;-) Máme ho doma také, zrovna včera ho vnuk ozobával :-) Kanadské borůvky se prodávají jako keře s plody, které vypadají jako klasické borůvky. Pak jsou ještě kamčatské borůvky, ty jsou jiné, zrají dříve (často už v květnu), ty už máme sklizené - jsou úžasné! Chutnají jako borůvky, jejich šťáva barví a pěstovat je nedá velikou práci https://www.ireceptar.cz/zahrada/sklizen-ovoce-v-k...

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57

    Na posyp asi kokos...v bodu 3. je ovesná mouka....
    Taky koukám....čemu se chuťově podobají ty plody muchovníku?

    Odpovědět

  • Dajda: nejedná se o ně - jen si to s nimi pletou kvůli podobě a barvě :-) , plod muchovníku vypadá spíš jako maličké tmavě modré až černé jablíčko :-K

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Marie Svarcova: Kanadské borůvky samozřejmě znám - podle té fotky z wikipedie mně však nenapadlo, že je se jedná o ně! Díky za vysvětlení. :-K

    Odpovědět

  • Dajda: ano je to podle obrázku ten vejčitý (už si přesně nepamatuji, mám ho asi 5 let) , velmi chutné a zdravé plody v hojném množství - nebarví. :-) Děkuji za komentář a přeji hezký den

    Odpovědět

  • zizala: tady (Praha) už je skoro po sklizni na keřích i stromech, hlavně hodně opadává, jelikož málo lidí ví, že je zdravé i chutné :-K dík za komnentář a přeji hezký den :-)

    Odpovědět

  • srettka: Koupila jsem 2 keříky pod názvem Muchovník (bývá na sídlištích jako strom) má tmavě modré bobulky a někteří tomu říkají kanadské borůvky, protože je to borůvkám podobné ale nebarví .Úroda dost velká, plody zdravé a dobré. :-K Dík za komentář, hezký den :-)

    Odpovědět

  • zizala zizala

    U nás tohle ovoce zraje až mnohem později, ale už mám uloženo :yes:

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

Předchozí 1 2

Zapomněl/a jsem heslo