

Zdravý koláč s muchovníkem a rybízem
Suroviny 18 ks
- 100 g špaldové hladké mouky
- 100 g celozrnné pšeničné mouky
- 100 g polohrubé mouky
- 1 kypřící prášek nebo 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička skořice
- 200 g zakysané smetany
- 3 lžíce medu
- 2 žloutky
- ze 2 bílků sníh se špetkou soli
- 150 ml mléka
- 300 g bobulí muchovníku
- 200 g rybízu (obraného ze stopek)
- Na posyp:
- 100 g ovesných vloček
- 30 g kokosu
- 2 lžíce medu
Postup přípravy receptu
Zapneme troubu na 180 °C, ovoce opláchneme a necháme na sítku okapat. Polovinu ovesných vloček (50 g) rozmixujeme na mouku. Do mísy prosejeme všechny mouky na těsto, přidáme kypřící prášek, skořici a důkladně promícháme.
Přidáme zakysanou smetanu, med a vidličkou rozkvedlané žloutky v mléce. Vše promícháme a nakonec po částech zlehka vmícháme z bílků se špetkou soli ušlehaný pevný sníh. Těsto vlijeme do pekáčku (32x23 cm) vyloženého pečícím papírem a povrch stěrkou uhladíme.
Na těsto nasypeme rovnoměrně ovoce a posypeme směsí ovesné mouky, ovesných vloček a medu. Dáme péct a po 10 minutách snížíme teplotu na 170 °C a pečeme dál 20-25 minut dorůžova, podle trouby. Necháme vychladnout na mřížce, nakrájíme a můžeme, ale nemusíme, lehce poprášit moučkovým cukrem.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Zdravý koláč s muchovníkem a rybízem
-
Eja57: úplně přesně tak
-
Marie Svarcova: děkuji za vysvětlení - dle bodu 1. polovinu vloček rozmixuji na mouku a dle bodu 3. smíchám ty rozmixované s těmi vločkami vcelku, přidám kokos dle surovin a med...tak?
( vločky do drobenky přidávám často, je to moc dobré ) -
cathleen: OK já mám jen jeden druh Muchovníku, koupeného ze zahradnictví Kruh pod názvem Muchovník tak tomu tak také říkám
-
Marie Svarcova: nepsala jsem, že je to borůvka, ale že se tomu říká indiánská borůvka (prodejci tak muchovník nazývají). Máme všechny tři druhy, které jsem zmínila v předešlém komentáři.
-
cathleen: není to borůvka ani kanadská ani indiánská ani žádná jiná, říkají tomu různě kvůli barvě ale s borůvkami to nemá nic společného jsou to droboučké malvice
dík za komentář, hezký den
-
Eja57: v popisu je napsáno, že polovinu vloček rozmixujeme na mouku , můžete i všechny paj je to spíš jako klasická drobenka,
plody jsou podle druhu a zralosti buď mírně nakyslé nebo sladké navím k čemu to přirovnat ale nejvíc mi chuť asi připomíná jablíčko.
dík za komentář, hezký den
-
Marie Svarcova: nene, muchovníku se neříká kanadské, ale indiánské borůvky
Máme ho doma také, zrovna včera ho vnuk ozobával
Kanadské borůvky se prodávají jako keře s plody, které vypadají jako klasické borůvky. Pak jsou ještě kamčatské borůvky, ty jsou jiné, zrají dříve (často už v květnu), ty už máme sklizené - jsou úžasné! Chutnají jako borůvky, jejich šťáva barví a pěstovat je nedá velikou práci https://www.ireceptar.cz/zahrada/sklizen-ovoce-v-k...
-
Na posyp asi kokos...v bodu 3. je ovesná mouka....
Taky koukám....čemu se chuťově podobají ty plody muchovníku? -
Dajda: nejedná se o ně - jen si to s nimi pletou kvůli podobě a barvě
, plod muchovníku vypadá spíš jako maličké tmavě modré až černé jablíčko
-
Marie Svarcova: Kanadské borůvky samozřejmě znám - podle té fotky z wikipedie mně však nenapadlo, že je se jedná o ně! Díky za vysvětlení.
-
Dajda: ano je to podle obrázku ten vejčitý (už si přesně nepamatuji, mám ho asi 5 let) , velmi chutné a zdravé plody v hojném množství - nebarví.
Děkuji za komentář a přeji hezký den
-
zizala: tady (Praha) už je skoro po sklizni na keřích i stromech, hlavně hodně opadává, jelikož málo lidí ví, že je zdravé i chutné
dík za komnentář a přeji hezký den
-
srettka: Koupila jsem 2 keříky pod názvem Muchovník (bývá na sídlištích jako strom) má tmavě modré bobulky a někteří tomu říkají kanadské borůvky, protože je to borůvkám podobné ale nebarví .Úroda dost velká, plody zdravé a dobré.
Dík za komentář, hezký den
-
U nás tohle ovoce zraje až mnohem později, ale už mám uloženo
-
srettka: Já také.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Muchovn%C3%ADk