Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Džem z citrusů

Hodnocení receptu je 4,8 (13×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Dooga Dooga

Náročný

Doba přípravy 180 min Doba tepelné úpravy: 180 min

180 min (180 min tepelná úprava)

Suroviny

Porce: 10 skleniček o obsahu 200g

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 671 kJ /
638 kcal
Bílkoviny12,00 g
Tuky5,60 g
Vláknina35,60 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 60 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy117,20 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: 1.den. Citrusy pořádně vydrhneme kartáčkem v horké vodě. Odkrojíme "prdelky", a nakrájíme na co nejtenčí plátky(silné se nerozvaří). Posbíráme jadérka a zavážeme je do plátýnka. Nakrájenou směs zvážíme, dáme do mísy, přidáme jadérka a přilijeme vodu. 1.8 l na 1 kg směsi. Dáme na 24 hodin do chladu louhovat. Krok 2: 2.den. Směs i s jadérky přelijeme do hrnce, přivedeme k varu a vaříme 1. hodinu. Krok 3: Poté přelijeme zpátky do mísy, a dáme do chladu opět na 24. hodin. Krok 4: 3.den. Vyndáme jadérka, směs zvážíme, přelijeme do hrnce a přidáme cukr (1,3 kg cukru na 1 kg směsi). Přivedeme k varu a opět 1 hodinu vaříme. Po uvaření plníme do sklenic, které necháme otočená minimálně 1 hodinu.

Zveřejněno 19. 8. 2009

Poznámka autora Dooga

Na krájení používám WS kráječ. Chce to kolečka opravdu slaboučká, jinak se kůra nerozvaří, a máte džem i s kousky. Někdo to má rád. Protože je džem nakyslý, používáme ho většinou do moučníků. Při manipulaci je lépe dřevěné, nedo silikonové nářadí-aby kyselina nereagovala s kovem

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Džem z citrusů

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/l5P6

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Džem z citrusů

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/l5P6

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (12)

Z citrusů jsem ještě džem nevařila, když to celkem 2 hod. budu vařit, pak už jsou citrusy jen na chuť, vitamíny pryč,je to kvůli rozvaření? pak by se to dalo mixnout a nevařit tak dlouho? Takže chuťovka a tak minutku před dokončením varu bych přidala pár kousků zázvoru.

Jarča D. 9. 8. 2013 11:40
Dooga:
Jedna malá rada. Vaření džemů nebo marmelád ve spojení s cukrem ve větším množství má tendenci karamelizovat. Vařím v malém množství (na plný výkon), vaření v malém množství zůstává přirozená barva ovoce, nehnědne, (nejlépe v hrnci nebo kastrolu s nepřilnavým povrchem). Vařila jsem v něm letos prvně (meruňkovou), nic se nepřipaluje, byla jsem velice spokojená. Dříve se v různém nádobí, přece občas začala připalovat, to jsem musela nechat hrnec vychladit, odmočit, umýt a pak zase pokračovat. Vařím džemy a marmelády moc ráda a nepoužívám žádné želírovací přípravky, to je nepřirozená chuť většinou moc kyselá, např. jahodová jen s cukrem vařená, to je pak na palačinkách úplná lahoda mňam! Pro ty, kdo by chtěli vyzkoušet, jahody, maliny, rybízy angrešt atd. lisuji nejlépe na ručním lisu. Naopak meruňky broskve, mirabelky, třešně, višně atp. nechávám hodně rozvářet (bez cukru)! Propasíruji, nejlépe přes řidší sítko plastové, na pasírování používám pevnější silikonovou stěrku jde to rychleji než lžící nebo měchačkou. Cukr dávám do protlaků až jsou studené (na 1KG protlaku cca 80dg cukru) za občasného promíchávání, vařím až druhý den!

POZNÁMKA: U třešní dávám trochu kyseliny citronvé, aby nebyla mdlá (podle chuti). Vařím i s peckami mají výbornou chuť! Zčásti udělám tzv. klevelu, nevařím úplně do husta, přiliji od oka rum, chvíli povařím, naliji do skleniček na vrch zaliji 1-2 lžičkami rumu a uzavřu je vynikající např. na lívance atd. (Neholduji alkoholu, ale do vaření dávám ráda).

Možná se Vám to zdá příliš zdlouhavé, ale věřte, že není, jsou to jen mnou vyzkoušené poznatky. Přeji Dobrou chuť! Váš recept z citrusů se mi moc líbí, určitě vyzkouším!

Irrenko, nemusí být převařená. Vaříš to druhý den. :yes:

Vašku, super, to určitě využiju. Dej si 5 nebo 6 fotku jako hlavní:-p. Nemusíš, samozřejmě, je to jen rada, hotový výrobek by měl být jako první;-)

Doogo právě jsem dala do mísy a zalila vodou;-)Jen doufám že ta voda neměla být převařená:-?

Už je mi jasné že ho udělám:yes::yes:

moc pekny receptik :yes: +5 :-K

a davam + ako brno...:yes:

dooga, spolahni sa ze je to luxusna kombinacia...zazvor sa v azijskej kuchyni pouziva miesto citronov a ma svoju specificku vonu

som to vyfotila oproti slnku aby boli vidiet tie kusocky....a btw ingwer....zazvor!!!!, po slovensky dumbier;-)

Samozřejmě si můžeš udělat i jednodruhový džem. Tento je taky trošku nahořklý, to dělají asi ta jadérka. Ale právě v kombinaci se sladkým pečivem nám to móóóc chutná. Ingwer by snad měl být zázvor. Poslouchej, to je ale taky zajímavá kombinace.

minule som hladala v obchode limetkovy dzem, a isla som si nohy zodrat kym som nasla aspon miesany...kupila som pomarancovy s ingwerom...neviem si spomenut co je ingwer po cesky...a bol taky nahorkasty...v dzeme su kusky pomarancovej kory a ingweru, vyzera to nesmierne efektne, akurat je to trochu horkasto kyselkavo sladke...

Tématické fráze:
ws kraječ, citrusová marmeláda recept, pomerančový džem, pomerančový jam, marmeláda z citrusů, limetkový džem, marmeláda z citrusů recept, citrusový džem, pomerančový džem se zázvorem, bezinkový džem, recept na pomerancovy dzem, pomerančový džem recept, citrusové džemy, limetkovy jam, džemy recepty, džem z pomerančů, klevela z třešní, hrnec na vaření džemu, recept pomerančový džem, recepty na vaření marmelády a džemů z citrusů

Suroviny:
citron, pomeranče, voda, cukr

Přidat fotografie receptu