Linecké těsto 3 2 1

cathleen Kuchařka: cathleen

Domácí pekárna 79 názorů

Suroviny

600 g hladké mouky
400 g másla
200 g moučkového cukru
možno přidat 1-2 žloutky
strouhanou citrónovou kůru
Recept si zatím oblíbilo 62 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Povolené máslo nakrájíme na kostičky a dáme do formy, zasypeme cukrem a částí mouky, přidáme žloutek a zapneme program Dort (či jiný, určený na moučníky s práškem do pečiva a to proto, že tenhle program nepředehřívá). Některé pekárny mají program nazvaný Nudlové těsto - také je vhodný.

  2. Zpočátku se máslo jen moukou obalí, ale po určité době a přisypání zbytku mouky se začne v pečce dělat "drobenka". Mícháním máslo perfektně změkne a zpracuje se i s moukou a cukrem do lineckého těsta.

  3. Ke konci je třeba stěrkou těsto trochu stláčet dolů, ale opravdu jen chvilku.

  4. Pokud máslo není změklé nebo je dokonce jen chvíli vyndané z mrazáku, můžeme ho, nakrájené na kostky, dát ve formě do pečky a na minutu zapnout program Pečení. Krásně povolí.

  5. Tímhle způsobem si udělám i těsto na vanilkové rohlíčky a medvědí pracny.

Poznámka

Vím, že je tady několik receptů na linecké těsto, ale tento sem přidávám pro jeho způsob výroby.

Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 430 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Linecké těsto 3 2 1

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    Jana: 160-180 °C (tenčí tvary nebo okraje se pečou rychleji, chce to kontrolu) a upéct se dají dost dopředu, pokud je budeš mít v chladu, aby máslo v nich nezežluklo.
    Když je pak promažeš marmeládou a slepíš, jsou krásně měkké během pár dnů ;-)

    Odpovědět

  • Jana Jana(neregistrovaná)

    Tohle těsto jsem dělala loni, super , ale už si nepamatuji na kolik se peče stupňů ?? a ještě poraďte jak moc dopředu péct ? děkuji za rady:yes:

    Odpovědět

  • Marcela Marcela(neregistrovaná)

    Klára: Těsto se připravuje v poměru 3:2:1. Tzn. 3 díly mouky, 2 díly másla a 1 díl cukru, lehké počty: 300g mouky, 200g másla a 100g cukru nebo : 600g mouky, 400g másla a 200g cukru nebo : 900g mouky, 600g másla a 300g cukru, ale to už je megadávka. ;-)

    Odpovědět

  • Miskas Miskas(neregistrovaný)

    cathleen: Jak jsem psala, chutove je vyborny, i se dobre zpracovavalo, nepouzila jsem pekarnu, delala jsem rukama, to vse O.K., den zustalo v lednicce, ale pri tom valeni to bylo spatny, ale mozna, ze bylo moc vychlazeny?! I pres to se cast vyvalet podarila :-) Zdravim, M.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    Miskas: to si klidně vyhledej;-) Dělám tohle těsto už spoustu let a NEdrobí se nikdy - může se možná stát nedodržením gramáže, záměnou surovin nebo i moukou.
    Ale jak píšu - je to normální linecké těsto.:-)

    Odpovědět

  • Miskas Miskas(neregistrovaný)

    Těsto chuťově dobre, ale hrozně se DROBI, takže priste vyhledam jiny recept!!!:-((

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    Bára: ne, nedávám:-)

    Odpovědět

  • Bára Bára(neregistrovaná)

    Můžu se zeptat a kypřící prášek dáváte ???

    Odpovědět

  • Bosana Bosana

    Danca:Já tak před týdnem dělala na oslavu 2 marlenky a taky to míchala pekárna a absolutně bravůrně. Ty suroviny,které se dělají na sporáku tak to na sporáku a pak se vším šup do pekárny,míchala jsem na 3 krát protože jsem dělala 2 marlenky a těsto je tuhé a moc,a pak spojila v jedno , zvážila,podělila,udělala kuličky. Parádní nápad s lineckými,budu určitě dělat,i to s povolením másla,dobrá vychytávka,to se často hodí. Posílám opravdický bodíky:-D:yes::yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Irrena Irrena

    Právě umotáno v pečce:yes: Docela fajn:yes:

    Odpovědět

  • Ewellina Ewellina

    Cathleen jeden bod Vám :-K a jeden pekárně :-))

    Odpovědět

  • Míša Míša(neregistrovaná)

    zadělano a jdu na to...testičko ale bajecne, vlačne, tak vypada, ze se bude dobre válet:yes:

    Odpovědět

  • clupmi clupmi

    Také se přidávám k pochvalníkům. Právě se připravuji na dnešní přednášku studentů - pekařů a potřeboval jsem si jen ověřit starou pravdu, že linecké těsto lze s úspěchem připravit jen z těchto tří surovin právě v tomto poměru.Uděluji proto právem 45. bodík :yes:
    p.s.. Na linecké se právě musí co nejméně teplýma rukama, aby se nespařilo. Při ruční přípravě na vále proto napřed zpracovat nožem (odtud tzv. chladné zbraně). :-)http://clupmi.blog.cz

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    Alžbětina Prknářová, senky: holky, udělaly jste mi radost svým vyzkoušením, opravdu :-8
    Moje ruce tohle těsto uhníst nezvládnou, takže i tady je pro mě pekárna fantastickým pomocníkem - nemusím otravovat nikoho jiného ;-)

    Odpovědět

  • senky senky

    Cathleen, díky :yes::yes::yes:
    V pátek jsem zadělala;-) tedy ne já, pekárna:-8 a včera pekla a zdá se mi, že tak pěkné linecké jako letos, se mi ještě nepodařilo:-*

    Odpovědět

1 2 3 4 5 6

Tématické fráze: linecke testo recepty linecké těsto linecké těsto recept domácí linecké těsto pravé linecké těsto linecké linecké těsto z domácí pekárny linecke testo 3 2 1 linecké 3 2 1 těsto na linecké cukroví linecké těsto v domácí pekárně linecké těsto z pekárny výroba lineckého těsta vánoční cukroví z domácí pekárny těsto na cukroví z domácí pekárny těsto na cukroví linecké těsto v pekárně linecké kolečka jak se to dělá linecke testo domaci pekarna těsto na linecké

Zapomněl/a jsem heslo