Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Linecké těsto 3 2 1

Věřím, že každý si pod pojmem "linecké" představí vynikající křehké těsto vonící máslem. A přesně o tom tento recept je - udělán tak, aby se těsto "bez práce" připravovalo v domácí pekárně. Využít pak můžete na klasické linecké cukroví, či linecké řezy a koláče.

Hodnocení receptu je 5,0 (71×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Snadný

Doba přípravy 38 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 8 min

38 min (30 min příprava + 8 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie25 344 kJ /
6 058 kcal
Bílkoviny77,32 g
Tuky349,49 g
Vláknina18,00 g
Cholesterol 1,34 g
Sodík 33 mg
Sůl0,05 g
Sacharidy641,72 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Povolené máslo nakrájíme na kostičky a vložíme do formy domácí pekárny. Zasypeme cukrem a částí mouky, poté přidáme žloutek. Krok 2: Pokud máslo není změklé, nebo je dokonce jen chvíli vyndané z mrazáku, můžeme ho, nakrájené na kostky, dát ve formě do pekárny a na minutu zapnout program Pečení. Máslo krásně povolí. Krok 3: Zvolíme program Dort či jiný, určený na moučníky s kypřicím práškem do pečiva, protože tento program nepředehřívá. Některé pekárny mají program nazvaný Nudlové těsto - také je vhodný. Krok 4: Zpočátku se máslo moukou jen obalí, ale po určité době a přisypání zbytku mouky se začne v pekárně dělat "drobenka". Mícháním máslo perfektně změkne a zpracuje se i s moukou a cukrem do lineckého těsta. Krok 5: Ke konci je třeba stěrkou těsto trochu stláčet dolů, ale opravdu jen chvilku. Krok 6: Tímto způsobem můžeme připravit i těsto na vanilkové rohlíčky a medvědí pracny.

TIP: Jak na linecké cukroví

Zveřejněno 6. 12. 2009

Poznámka autorky cathleen

Vím, že je tady několik receptů na linecké těsto, ale tento sem přidávám pro jeho způsob výroby.

Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Linecké těsto 3 2 1

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/WLKE

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Linecké těsto 3 2 1

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/WLKE

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (83)

casino: Diky, vy jste takova nase wiki:)). Kolac upeceny a myslim, ze jablicka ho zvlacni do rana dostatecne, uz ted je ale kousatelny.
Diky!

bohynovka:
Linecký koláč?
Já ho dělávám bez PDP (ať už s mřížkou, či ze dvou plátů)
(křehké těsto dělám šup šup z vychlazených surovin :-)
No a můžete použít i levnější těsto - přidat víc (asi 20 až 30%) mouky

bohynovka: tohle bohužel neporadím, já z něj dělala vždy jen vánoční drobné cukroví. Snad poradí někdo, kdo tohle víc peče...prosím!

Myslite, ze by se dalo pouzit i jako zaklad pro linecky kolac s jablky? Dosel mi PDP, ktery do toho "sveho" pouzivam.

Tohle těsto jsem dělala loni, super , ale už si nepamatuji na kolik se peče stupňů ?? a ještě poraďte jak moc dopředu péct ? děkuji za rady:yes:

Jana: 160-180 °C (tenčí tvary nebo okraje se pečou rychleji, chce to kontrolu) a upéct se dají dost dopředu, pokud je budeš mít v chladu, aby máslo v nich nezežluklo.
Když je pak promažeš marmeládou a slepíš, jsou krásně měkké během pár dnů ;-)

cathleen: Jak jsem psala, chutove je vyborny, i se dobre zpracovavalo, nepouzila jsem pekarnu, delala jsem rukama, to vse O.K., den zustalo v lednicce, ale pri tom valeni to bylo spatny, ale mozna, ze bylo moc vychlazeny?! I pres to se cast vyvalet podarila :-) Zdravim, M.

Miskas: to si klidně vyhledej;-) Dělám tohle těsto už spoustu let a NEdrobí se nikdy - může se možná stát nedodržením gramáže, záměnou surovin nebo i moukou.
Ale jak píšu - je to normální linecké těsto.:-)

Těsto chuťově dobre, ale hrozně se DROBI, takže priste vyhledam jiny recept!!!:-((

Bára: ne, nedávám:-)

Můžu se zeptat a kypřící prášek dáváte ???

Danca:Já tak před týdnem dělala na oslavu 2 marlenky a taky to míchala pekárna a absolutně bravůrně. Ty suroviny,které se dělají na sporáku tak to na sporáku a pak se vším šup do pekárny,míchala jsem na 3 krát protože jsem dělala 2 marlenky a těsto je tuhé a moc,a pak spojila v jedno , zvážila,podělila,udělala kuličky. Parádní nápad s lineckými,budu určitě dělat,i to s povolením másla,dobrá vychytávka,to se často hodí. Posílám opravdický bodíky:-D:yes::yes::yes::yes::yes:

Právě umotáno v pečce:yes: Docela fajn:yes:

Cathleen jeden bod Vám :-K a jeden pekárně :-))

zadělano a jdu na to...testičko ale bajecne, vlačne, tak vypada, ze se bude dobre válet:yes:

Také se přidávám k pochvalníkům. Právě se připravuji na dnešní přednášku studentů - pekařů a potřeboval jsem si jen ověřit starou pravdu, že linecké těsto lze s úspěchem připravit jen z těchto tří surovin právě v tomto poměru.Uděluji proto právem 45. bodík :yes:
p.s.. Na linecké se právě musí co nejméně teplýma rukama, aby se nespařilo. Při ruční přípravě na vále proto napřed zpracovat nožem (odtud tzv. chladné zbraně). :-)http://clupmi.blog.cz

Tématické fráze:
linecke testo recepty, linecké těsto, linecké těsto recept, domácí linecké těsto, pravé linecké těsto, linecke testo 3 2 1, linecké, linecké 3 2 1, linecké těsto z domácí pekárny, těsto na linecké cukroví, linecké těsto v domácí pekárně, linecké těsto z pekárny, výroba lineckého těsta, vánoční cukroví z domácí pekárny, těsto na cukroví z domácí pekárny, těsto na cukroví, linecké těsto v pekárně, linecké kolečka jak se to dělá, recept na linecké těsto, linecké těsto 1 2 3

Suroviny:
mouka hladká, máslo, cukr moučkový, žloutek, kůra citronová

Přidat fotografie receptu