Linecké těsto 3 2 1

cathleen Kuchařka: cathleen

Domácí pekárna 83 názorů

Suroviny

600 g hladké mouky
400 g másla
200 g moučkového cukru
možno přidat 1-2 žloutky
strouhanou citrónovou kůru
Recept si zatím oblíbilo 64 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Povolené máslo nakrájíme na kostičky a dáme do formy, zasypeme cukrem a částí mouky, přidáme žloutek a zapneme program Dort (či jiný, určený na moučníky s práškem do pečiva a to proto, že tenhle program nepředehřívá). Některé pekárny mají program nazvaný Nudlové těsto - také je vhodný.

  2. Zpočátku se máslo jen moukou obalí, ale po určité době a přisypání zbytku mouky se začne v pečce dělat "drobenka". Mícháním máslo perfektně změkne a zpracuje se i s moukou a cukrem do lineckého těsta.

  3. Ke konci je třeba stěrkou těsto trochu stláčet dolů, ale opravdu jen chvilku.

  4. Pokud máslo není změklé nebo je dokonce jen chvíli vyndané z mrazáku, můžeme ho, nakrájené na kostky, dát ve formě do pečky a na minutu zapnout program Pečení. Krásně povolí.

  5. Tímhle způsobem si udělám i těsto na vanilkové rohlíčky a medvědí pracny.

Poznámka

Vím, že je tady několik receptů na linecké těsto, ale tento sem přidávám pro jeho způsob výroby.

Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 434 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Linecké těsto 3 2 1

  • bohynovka bohynovka

    casino: Diky, vy jste takova nase wiki:)). Kolac upeceny a myslim, ze jablicka ho zvlacni do rana dostatecne, uz ted je ale kousatelny.
    Diky!

    Odpovědět

  • casino casino

    bohynovka:
    Linecký koláč?
    Já ho dělávám bez PDP (ať už s mřížkou, či ze dvou plátů)
    (křehké těsto dělám šup šup z vychlazených surovin :-)
    No a můžete použít i levnější těsto - přidat víc (asi 20 až 30%) mouky

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    bohynovka: tohle bohužel neporadím, já z něj dělala vždy jen vánoční drobné cukroví. Snad poradí někdo, kdo tohle víc peče...prosím!

    Odpovědět

  • bohynovka bohynovka

    Myslite, ze by se dalo pouzit i jako zaklad pro linecky kolac s jablky? Dosel mi PDP, ktery do toho "sveho" pouzivam.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    Jana: 160-180 °C (tenčí tvary nebo okraje se pečou rychleji, chce to kontrolu) a upéct se dají dost dopředu, pokud je budeš mít v chladu, aby máslo v nich nezežluklo.
    Když je pak promažeš marmeládou a slepíš, jsou krásně měkké během pár dnů ;-)

    Odpovědět

  • Jana Jana(neregistrovaná)

    Tohle těsto jsem dělala loni, super , ale už si nepamatuji na kolik se peče stupňů ?? a ještě poraďte jak moc dopředu péct ? děkuji za rady:yes:

    Odpovědět

  • Marcela Marcela(neregistrovaná)

    Klára: Těsto se připravuje v poměru 3:2:1. Tzn. 3 díly mouky, 2 díly másla a 1 díl cukru, lehké počty: 300g mouky, 200g másla a 100g cukru nebo : 600g mouky, 400g másla a 200g cukru nebo : 900g mouky, 600g másla a 300g cukru, ale to už je megadávka. ;-)

    Odpovědět

  • Miskas Miskas(neregistrovaný)

    cathleen: Jak jsem psala, chutove je vyborny, i se dobre zpracovavalo, nepouzila jsem pekarnu, delala jsem rukama, to vse O.K., den zustalo v lednicce, ale pri tom valeni to bylo spatny, ale mozna, ze bylo moc vychlazeny?! I pres to se cast vyvalet podarila :-) Zdravim, M.

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    Miskas: to si klidně vyhledej;-) Dělám tohle těsto už spoustu let a NEdrobí se nikdy - může se možná stát nedodržením gramáže, záměnou surovin nebo i moukou.
    Ale jak píšu - je to normální linecké těsto.:-)

    Odpovědět

  • Miskas Miskas(neregistrovaný)

    Těsto chuťově dobre, ale hrozně se DROBI, takže priste vyhledam jiny recept!!!:-((

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autor receptu)

    Bára: ne, nedávám:-)

    Odpovědět

  • Bára Bára(neregistrovaná)

    Můžu se zeptat a kypřící prášek dáváte ???

    Odpovědět

  • Bosana Bosana

    Danca:Já tak před týdnem dělala na oslavu 2 marlenky a taky to míchala pekárna a absolutně bravůrně. Ty suroviny,které se dělají na sporáku tak to na sporáku a pak se vším šup do pekárny,míchala jsem na 3 krát protože jsem dělala 2 marlenky a těsto je tuhé a moc,a pak spojila v jedno , zvážila,podělila,udělala kuličky. Parádní nápad s lineckými,budu určitě dělat,i to s povolením másla,dobrá vychytávka,to se často hodí. Posílám opravdický bodíky:-D:yes::yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Irrena Irrena

    Právě umotáno v pečce:yes: Docela fajn:yes:

    Odpovědět

  • Ewellina Ewellina

    Cathleen jeden bod Vám :-K a jeden pekárně :-))

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3 4 5 6

Tématické fráze: linecke testo recepty linecké těsto linecké těsto recept domácí linecké těsto pravé linecké těsto linecke testo 3 2 1 linecké linecké 3 2 1 linecké těsto z domácí pekárny těsto na linecké cukroví linecké těsto v domácí pekárně linecké těsto z pekárny výroba lineckého těsta vánoční cukroví z domácí pekárny těsto na cukroví z domácí pekárny těsto na cukroví linecké těsto v pekárně linecké kolečka jak se to dělá recept na linecké těsto linecké těsto 1 2 3

Zapomněl/a jsem heslo