

Linecké těsto 3 2 1
Suroviny
- 600 g hladké mouky
- 400 g másla
- 200 g moučkového cukru
- možno přidat 1-2 žloutky
- strouhanou citrónovou kůru
Postup přípravy receptu
Povolené máslo nakrájíme na kostičky a dáme do formy, zasypeme cukrem a částí mouky, přidáme žloutek a zapneme program Dort (či jiný, určený na moučníky s práškem do pečiva a to proto, že tenhle program nepředehřívá). Některé pekárny mají program nazvaný Nudlové těsto - také je vhodný.
Zpočátku se máslo jen moukou obalí, ale po určité době a přisypání zbytku mouky se začne v pečce dělat "drobenka". Mícháním máslo perfektně změkne a zpracuje se i s moukou a cukrem do lineckého těsta.
Ke konci je třeba stěrkou těsto trochu stláčet dolů, ale opravdu jen chvilku.
Pokud máslo není změklé nebo je dokonce jen chvíli vyndané z mrazáku, můžeme ho, nakrájené na kostky, dát ve formě do pečky a na minutu zapnout program Pečení. Krásně povolí.
Tímhle způsobem si udělám i těsto na vanilkové rohlíčky a medvědí pracny.
Poznámka od kuchařky
Vím, že je tady několik receptů na linecké těsto, ale tento sem přidávám pro jeho způsob výroby.
Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Linecké těsto 3 2 1
-
casino: Diky, vy jste takova nase wiki:)). Kolac upeceny a myslim, ze jablicka ho zvlacni do rana dostatecne, uz ted je ale kousatelny.
Diky! -
bohynovka:
Linecký koláč?
Já ho dělávám bez PDP (ať už s mřížkou, či ze dvou plátů)
(křehké těsto dělám šup šup z vychlazených surovin
No a můžete použít i levnější těsto - přidat víc (asi 20 až 30%) mouky -
bohynovka: tohle bohužel neporadím, já z něj dělala vždy jen vánoční drobné cukroví. Snad poradí někdo, kdo tohle víc peče...prosím!
-
Myslite, ze by se dalo pouzit i jako zaklad pro linecky kolac s jablky? Dosel mi PDP, ktery do toho "sveho" pouzivam.
-
Jana: 160-180 °C (tenčí tvary nebo okraje se pečou rychleji, chce to kontrolu) a upéct se dají dost dopředu, pokud je budeš mít v chladu, aby máslo v nich nezežluklo.
Když je pak promažeš marmeládou a slepíš, jsou krásně měkké během pár dnů -
Tohle těsto jsem dělala loni, super , ale už si nepamatuji na kolik se peče stupňů ?? a ještě poraďte jak moc dopředu péct ? děkuji za rady
-
Klára: Těsto se připravuje v poměru 3:2:1. Tzn. 3 díly mouky, 2 díly másla a 1 díl cukru, lehké počty: 300g mouky, 200g másla a 100g cukru nebo : 600g mouky, 400g másla a 200g cukru nebo : 900g mouky, 600g másla a 300g cukru, ale to už je megadávka.
-
cathleen: Jak jsem psala, chutove je vyborny, i se dobre zpracovavalo, nepouzila jsem pekarnu, delala jsem rukama, to vse O.K., den zustalo v lednicce, ale pri tom valeni to bylo spatny, ale mozna, ze bylo moc vychlazeny?! I pres to se cast vyvalet podarila
Zdravim, M.
-
Miskas: to si klidně vyhledej
Dělám tohle těsto už spoustu let a NEdrobí se nikdy - může se možná stát nedodržením gramáže, záměnou surovin nebo i moukou.
Ale jak píšu - je to normální linecké těsto. -
Těsto chuťově dobre, ale hrozně se DROBI, takže priste vyhledam jiny recept!!!
-
Bára: ne, nedávám
-
Můžu se zeptat a kypřící prášek dáváte ???
-
Danca:Já tak před týdnem dělala na oslavu 2 marlenky a taky to míchala pekárna a absolutně bravůrně. Ty suroviny,které se dělají na sporáku tak to na sporáku a pak se vším šup do pekárny,míchala jsem na 3 krát protože jsem dělala 2 marlenky a těsto je tuhé a moc,a pak spojila v jedno , zvážila,podělila,udělala kuličky. Parádní nápad s lineckými,budu určitě dělat,i to s povolením másla,dobrá vychytávka,to se často hodí. Posílám opravdický bodíky
-
Právě umotáno v pečce
Docela fajn
-
Cathleen jeden bod Vám
a jeden pekárně