Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Plodům muchovníku se také říká indiánské borůvky
Zdroj: Alena Kunclová, Toprecepty

Některé stromy a keře, od kterých bychom to kvůli jejich nenáročnosti nečekali, nám kromě své krásy a stínu přináší i chutné plody. Pojďme se podívat na krasavce mezi dřevinami, ze kterých je zároveň i užitek. Velmi oblíbené jsou lísky, rakytníky, morušovníky či muchovníky. Zaměřme se právě na muchovníky, protože i na malé zahrádce můžete mít tento keř či strom a sklízet pravidelně jako lahodné plody.

Strom, keř či živý plot

Vybíráme-li dřeviny do zahrady, tak zvažujeme jejich vzhled, velikost, barvu listů či květů a díváme se i na to, zda můžeme mít i nějakou sklizeň. Muchovníky mají ve všech těchto parametrech co nabídnout. Muchovník je opravdu víceúčelový – užít se dá jako solitérní strom, ať už zapěstovaný na kmínku či jako vícekmen, snáší řez, takže z něj lze vytvořit i stříhaný jedlý živý plot. Použít se dá i jako volně rostoucí keř až strom pro skupinové výsadby.

Na jaře je muchovník okrasný květem (bílá květenství), na přelomu června a července poskytuje sladké plody a na podzim září jeho listy všemi barvami. Muchovník vám doslova oživí zahradu, na jaře přiláká svými květy hmyz a jeho plody zase milují ptáci. 

Chceme-li mít muchovník v podobě keře, tak hned po výsadbě zkrátíme výhony o dvě třetiny délky, aby se podpořilo rozvětvení, možná bude potřeba tento řez zopakovat, abychom dosáhli požadované hustoty, příp. si na to dáváme pozor již při nákupu v zahradnictví. Další roky pak není nutné výhony zkracovat, řez děláme jen udržovací, aby nám rostlina držela v požadované výšce a tvaru.

Muchovník se dá použít do volně rostoucích živých plotů, ale osvědčil se i jako varianta stříhaného živého plotu. Zde je potřeba myslet na prostor pro údržbu a střih, od stávajícího plotu proto nechte asi 1 metr volný, a do této vzdálenosti můžete muchovníky vysazovat. Doplnit můžete samozřejmě mulčem, a při pravidelném střihu vám živý plot z muchovníků udělá brzo dobrou službu. Mnohá zahradnictví nabízejí i přímo pro tyto účely pěstované sazenice muchovníku (muchovník Lamarkův). 

Indiánské borůvky – pochoutka, o kterou se poperete s ptáky

Muchovník nemá žádné speciální nároky na půdu, vystačí si s běžnou zahradní zeminou, vyhovuje mu však stanoviště na slunci či v polostínu. Dobře také snáší řez a dá se tak udržovat v požadované výšce a tvaru. Netrpí na choroby či škůdce a vydrží i občasné sucho.

Muchovníky kvetou brzo na jaře, zvládnou i mrazíky a pravidelně a spolehlivě plodí. Plody jsou dalším zajímavým rysem muchovníků. Pro jejich podobnost s borůvkami a původ muchovníku (severní Amerika, kde byly plody muchovníku využívány původním obyvatelstvem v léčitelství) jsou označovány jako indiánské borůvky. Jsou to drobné malvice, které jsou často shlukovány do dekorativních klubek nebo hroznů. Plody mohou mít různé barvy dle odrůd, včetně červeno-fialové až černé a představují další estetickou hodnotu těchto stromů.

Muchovník je samosprašný, můžete si z něj udělat i solitér do zahrady, a přesto se budete moci těšit z úrody. Plody dozrávají v menších hroznech postupně, a to od konce června (záleží na odrůdě). Pozor, zálusk si na úrodu indiánských borůvek budou dělat ptáci, takže pokud čekáte na dozrání většího množství, raději pořiďte ochrannou síť. Plody se dají jíst syrové, použít na pečení koláčů, výrobu šťáv či džemů. 

Oblíbené odrůdy muchovníku

Muchovníků je celá řada, dají se zakoupit jako vícekmenné stromy či keře, ale i zapěstované jako strom na kmínku. Nejobvyklejší odrůda u nás je muchovník olšolistý, var. Thiessen, což je bujně rostoucí muchovník dorůstající cca 5 metrů, pojmenovaný podle typického tvaru listu. I plody tohoto muchovníku jsou označovány jako velmi chutné.

Odrůda Martin je vhodná k přímé konzumaci, má jedny z největších plodů, které dozrávají po celých trsech. Odrůda Obelisk je sloupcovitá varianta, má užší tvar a roste cca do 3 metrové výšky. Používá se zejména pro svůj vzhled, plody nejsou tak chutné. Mezi další populární kultivary do zahrad patří muchovník Lamarkův, Ballerina či muchovník kanadský.

Muchovník lze také pěstovat v nádobách na terase, je dobré volit méně vzrůstné varianty, jako např. muchovník velkokvětý Prince William nebo vejčitý Helvetica, zakrslý muchovník, který roste jen do výšky 1–2 metrů. 

Zdroje informací:
Časopis Flóra 12/2022: Ovoce pro malé zahrady
Modernizahrada.com: Muchovník - indiánská borůvka
Stareodrudy.org: Muchovníky

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více