Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Voňavá povidla z muchovníku: Jak na netradiční ovocnou pomazánku podle receptu bylinkářky
Zdroj: se souhlasem Lindy Mahelové, provonenyden.cz

Máte na zahradě keř muchovník obsypaný plody a vy už nevíte, co z modrých kuliček udělat? A co třeba zkusit z nich uvařit netradiční povidla? Ta švestková či hrušková znají všichni, těmi muchovníkovými ale každého příjemně překvapíte. Jsou akorát tak sladká a voní trochu jako mandle.

Muchovník – keř na okrasu

Ještě nedávno znali muchovník jen ti největší zahrádkářští nadšenci, dnes jeho keře zdobí čím dál tím víc zahrádek. Slovo zdobí je opravdu na místě, na jaře totiž muchovník krásně kvete drobnými bílými kvítky, v létě jej zkrášlují temně modré plody a na podzim se jeho listy zbarví do nádherných odstínů červené a oranžové.

Kuličky jako kanadské borůvky

Plody muchovníku snadno zaměníte s kanadskými borůvkami, mají totiž podobnou modrou či fialovou barvu, mohou být i více do červena nebo naopak do černa. Ne nadarmo se proto plodům někdy říká indiánské borůvky. Na rozdíl od kanadských borůvek je ale muchovník poměrně nenáročný dlouhověký keř, u něhož se každý rok můžete těšit na velkou úrodu. Jeho předností navíc je, že je odolný vůči chorobám a škůdcům a v zimě zvládne i velké mrazy. Často se využívá na zahrádkách jako živý plot a tuto svou funkci plní opravdu dobře, keře obvykle dorůstají do výšky až tři metry.

Muchovník téměř po celé léto

Muchovníky jsou specifické i tím, že na keřích dozrávají postupně a nepadají na zem, takže si je můžete užívat poměrně dlouhou dobu. Dozrávají až do poloviny července. Kuličky jsou krásně šťavnaté, mají příjemnou sladkou, trochu pikantní a v závislosti na odrůdě lehce nakyslou chuť. Chutí připomínají nejen borůvky, ale trochu i angrešt, rybíz nebo arónii. Oproti kanadským borůvkám jsou ale mnohem sladší. Plody se dají sušit, můžete z nich udělat džem, sirup i likér a vynikající jsou rovněž na koláčích. „Muchovník navíc obsahuje řadu vitaminů a minerálních látek. Posiluje imunitu a pomáhá při očistě těla,“ říká pro Toprecepty.cz bylinkářka Linda Mahelová.

Muchovníková povidla podle bylinkářky

V případě, že klasickým marmeládám moc nefandíte, ale máte rádi švestková povidla a úplně nejvíc ovoněná kořením, můžete vyzkoušet muchovníková povidla podle receptu bylinkářky Lindy Mahelové. Krásně voní po skořici a vanilce, a pokud do nich použijete med, jsou i zdravější. Na muchovníková povidla budete potřebovat: 1 kg muchovníku, 1/4 – 1/2 kg medu (nebo cukru), šťávu z jednoho citronu, 1 lžičku skořice a půl lžičky vanilky.

Postup: Na muchovníková povidla použijte hodně zralé sladké plody. Nasypte je do hrnce a podrťte, zalijte citronovou šťávou, přidejte skořici, med (nebo třtinový cukr) a nechte několik hodin odstát (asi 6-8 hodin). Potom směs přiveďte k varu, přidejte ještě vanilku a vařte na mírném plameni asi třičtvrtě hodiny. Horká povidla rozmixujte a nalijte do vymytých skleniček. Skleničky zavíčkujte a otočte dnem vzhůru, než povidla vychladnou. Linda Mahelová do povidel navíc přidává fenyklový likér (50 ml) podle svého vlastního receptu. Jeho příprava je snadná. Hrst semen fenyklu jen lehce podrťte, přidejte zhruba půl litru pálenky a tři až čtyři lžíce medu. Přidat můžete i anýz nebo badyán. Vše nechte macerovat 14 dní až měsíc a poté přeceďte.

Zdroje informací: 
Provonenyden.cz

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více