Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Známý influencer a kuchař Pavel Berky se společně se svým partnerem Matějem odstěhoval z Prahy na venkovský statek. Místo rušného města je teď čeká klid a prostor pro nové kulinářské i životní zážitky. Redakce Toprecepty.cz měla jedinečnou možnost navštívit jejich nové zázemí a nahlédnout, jak vypadá Pavlův kuchařský svět mimo kamery a navíc získat i recept na skvělé párance.

Návrhář a pak až kuchař

Pavel Berky se do povědomí české veřejnosti dostal nejprve jako módní návrhář, ale skutečný zlom přišel v roce 2020, kdy se objevil v televizní soutěži MasterChef Česko. Tehdy svým precizním přístupem, kreativním podáváním a vždy milým vystupováním zaujal nejen porotu, ale i diváky. Nakonec obsadil třetí místo, což mu otevřelo dveře do kulinářského světa. Jako jeden z mála se dokázal prosadit, aniž by musel soutěž vyhrát

„Věděl jsem, že vařit nějak umím, ale ani ve snu by mě nenapadlo, že se probojuji tak daleko a že se najednou kuchařina stane číslem jedna v mém pracovním životě,“ vzpomíná Pavel pro Toprecepty.cz. „Byl to zvláštní pocit, ale pomalu jsem si na to zvykl a dnes můžu říct, že za celou tu skutečnost jsem rád a toho kroku nelituji,“ dodává.

Na podzim roku 2021 se vrátil do kuchyně MasterChefa znovu – tentokrát v sérii „Souboj nejlepších“, kde se utkal s dalšími výraznými účastníky minulých ročníků. Napodruhé už zvítězil. Výhra mu pomohla na sebe znovu upozornit a zaujmout další milovníky dobrého jídla.

Kuchařka psaná s láskou

Svou vášeň pro vaření Pavel pravidelně sdílel se svými fanoušky nejen na sociálních sítích, ale také na kulinářských akcích, gastrofestivalech a všude tam, kde se dobře a kvalitně vařilo. Vše směřovalo k vydání kuchařky, která spatřila světlo světa v prosinci 2021.

Recepty, jak Pavel svou téměř čtyřsetstránkovou knihu nazval, se pro mnohé staly překvapením nejen obsahem, ale i grafickým zpracováním. Kniha získala ocenění Nejkrásnější kniha roku 2021 v soutěži Památníku národního písemnictví.

Na vznik knihy jsme se Pavla zeptali při naší návštěvě statku, kam se s partnerem Matějem Pardusem přestěhovali a kde se pustili do rozsáhlé rekonstrukce. Dům totiž stojí na svém místě už více než 200 let, a tak si žádá určité omlazení. Jak moc, to můžete posoudit ve fotogalerii na konci článku.

„Ilustrace do kuchařky jsem si dělal sám, papír jsem vybíral speciální, aby se do kuchařky dalo psát, protože já si k receptům rád přidávám své poznámky,“ říká Pavel pro Toprecepty.cz. Předmluvy k více než stovce receptů psal oblíbený kuchař také sám a rozhodně nešetřil slovy. Nenechal se „donutit“ ani korektorkou knihy, která tvrdila, že kuchařka musí být strohá – na delších textech trval. „Potřeboval jsem tam mít příběhy těch receptů, jak vznikaly, odkud je máme,“ směje se Berky.

Jídlo s příběhem

Mezi recepty, které do kuchařky Pavel zařadil, je i mnoho těch, které si pamatoval z dětství, prožitého na Slovensku. „Každý recept jsem minimálně třikrát odvařil, abych si byl jistý, že funguje,“ říká Berky. A jeho přítel Matěj ho doplňuje: „Pavel je zvyklý dělat některé recepty dlouhé roky a od oka. Do kuchařky jsme ale potřebovali gramáže, tak bylo třeba vše vyzkoušet“.

V knize je i jedinečný recept na párance, které nás zaujaly nejen svým názvem. „Párance jsou slovensko-rómská záležitost, je to vlastně těstovina, ale jen z mouky a vody. Z těsta se párají kousky, které se vaří ve vodě, z toho ten název,“ popsal Pavel. „Skvělé jsou z česnekem. Já to úplně miluji,“ dodal.

Na kameru nám sice recept neprozradil, ale hned, jak jsme přestali natáčet, s velkou radostí popsal, jak se jeho oblíbený pokrm připravuje

Párance s pečeným česnekem

Na jednoduchou přílohu třeba k masu budete potřebovat: 250 g hladké mouky, 120 ml vody, 3 lžíce soli, 2 lžíce olivového oleje a 1 palici česneku.

Postup:

  1. Celou neoloupanou palici česneku dejte péct do trouby na 190 °C na přibližně 30 minut, nebo doměkka. Po upečení vytáhněte z trouby a nechte vychladnout.
  2. Z mouky, vody a 1/2 lžíce soli uhněťte vláčné těsto. Podle potřeby přidejte maličko více vody či mouky, aby mělo těsto správnou konzistenci. Těsto musí být vláčné, elastické a nesmí se lepit na ruce. Uhnětené těsto nechte minimálně 15 minut odpočinout. Mezitím dejte do velkého hrnce vařit vodu s 2 lžícemi soli.
  3. Vychladlý česnek oloupejte a vytlačte vnitřek do mísy. 
  4. Odležené těsto rozdělte na 2 části. Každou vyválejte na plát o tloušťce přibližně 2-3 milimetry. Ten zatočte do ruličky a z ní odkrajujte přibližně 1 cm široké šneky. Ty nakonec rozrolujte a trhejte z nich přibližně 10 cm dlouhé kousky přímo do hrnce s vroucí osolenou vodou. Když párance vyplavou, nechte je ještě zhruba 1 minutu povařit.
  5. Poté cedníkem či sítem přendejte do mísy s česnekem. Nakonec přidejte olivový olej, sůl dle chuti a pečlivě promíchejte i s česnekovou pastou.
  6. Hotové párance můžete ozdobit a dochutit natrhanými bylinkami dle chuti. Výborně se k nim hodí např. pažitka, petržel či kopr. Skvěle se hodí i jako příloha např. k drůbeži či vepřovému masu.

Jak vypadá nové bydlení Pavla a Matěje, to zjistíte v naší fotogalerii:

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli