Chytrý trik, se kterým ušetříte: Jak udělat z tvrdého chleba opět čerstvý a křupavý?

28. 10. 2020 08:50

Tipy a triky Kateřina Horáková

Zdroj: Jana Dorazinová, Toprecepty.cz Zdroj: Jana Dorazinová, Toprecepty.cz
Každý z nás to zná - někdy to člověk neodhadne a nakoupí více pečiva, než se doma sní. To, co zbude, ztvrdne a pak zbytečně putuje do koše. Jedna varianta je přebytečné pečivo hned po nákupu zamrazit, ale i se ztvrdlým chlebem se dá pracovat. Poradíme vám, jak ho přeměnit na křupavý a čerstvý.

Chléb - boží dar

Čerstvý, voňavý, uvnitř měkký, na povrchu křupavý - a namazat máslem, posolit, posypat třeba nasekanou pažitkou nebo přidat domácí marmeládu. Nad dobrý chléb zkrátka není! Tato základní potravina se připravuje pečením, pařením nebo smažením těsta sestávajícího minimálně z mouky a vody, ale ve většině případů je nutná ještě jedlá sůl a kvásek, který občas nahrazuje či doplňuje pro rychlejší růst těsta kvasnice (droždí). Chléb pekli již i lovci a sběrači minimálně před 14000 lety. Tam ale šlo o plochý chléb, který v současnosti nazýváme arabským či pita chlebem, který je v Česku nejvíce populární s gyrosem z řecké kuchyně.

Takže ne, naši předci v jeskyních nehnětli těsto na žitný, celozrnný nebo slunečnicový chleba, a dokonce nai na klasickou "Šumavu", která je v tuzemsku asi nejpopulárnější. Chleba se dá jíst jako příloha k řadě jídel, třeba k polévkám, nebo v guláši, ke kterému je mnohdy lepší než populární knedlík. Právě v chlebu se ostatně guláš či gulášová polévka někdy servírují. Dále známe například chleba francouzský, který je bílý, mívá uvnitř bubliny a připomíná bagetu. Je určený primárně k lámání. V USA zase zbožňují měkký chléb toastový, který je vhodný na opékání. Ten je cihlovým tvarem podobný tradičnímu anglickému chlebu - a tomu se zase podobá chléb ruský. Zkrátka a dobře; ať se na planetě podíváte kamkoliv, všude znají a jedí nějaký typ chleba.

Jak "oživit" starý chleba?

Chlebem by se člověk nicméně neměl cpát, určitě ne tím z bílé pšeničné mouky. Příliš mnoho lepku škodí našemu zažívání a může způsobit nafouknuté bříško. Do toho ze supermarketu se navíc přidávají i různé chemické látky, takže přílišná konzumace chleba se skutečně nedoporučuje.

Občas se tedy může státe, že chleba, který koupíte, celý nesníte a on vám ztvrdne. Takový chleba už je pak dobrý leda na krmení pro kačeny, ale spíš rovnou na vyhození. Nebo ne? Existuje totiž jednoduchý trik, jak i starý, nepoživatelný chleba přeměnit na znovu jedlý, křupavý a skoro jako čerstvý. Jak na to? Je to prosté. 

Položte suchý chléb (nebo bagetu, na ty tento trik funguje rovněž) pod kohoutek, pusťte na něj trochu studené vody, pak jej zabalte do alobalu a vložte do trouby. Tam pečte při teplotě 150 stupňů asi 15 až 20 minut. Následně vyndejte pečivo z trouby, odstraňte alobal a ještě ho na chvíli vložte do trouby. Po dalších cca 5 minutách vytáhnete teplé pečivo, které bude uvnitř měkké, na povrchu křupavé a navíc bude vonět, jako když jste si ho přinesli z pekárny.

 

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Článek sdíleli již 2 kuchaři a kuchařky

  • janatka janatka

    Snažím se péct chléb doma každý týden, já ho miluji více než pečivo. Používám špaldu, žitnou mouku různé druhy a grahamovou mouku. Když se chléb koupí, tak vždy se sní jen několik krajíců, ale to musím být ten den koupený, jinak když zůstane tři dny ve špajzu, je cítit plísní a už není chutný. Vždy raději čerstvý.:-Q

    Odpovědět

Přidat komentář

Další články

Jarní očista: Superpotraviny a doplňky stravy

Jarní očista: Superpotraviny a doplňky stravy

Jaro je tu a s ním i ideální čas pro očistu našeho těla. Po proválené zimě je to více než třeba.…
Nejlepší náplně do koláčů a buchet: Od tvarohové přes perníkovou až po kaštanovou

Nejlepší náplně do koláčů a buchet: Od tvarohové přes perníkovou až po kaštanovou

Buchty, koláče, šátečky a jiné pečivo z kynutého těsta zkrátka potřebují náplň. Právě spojení…
Někdo to rád sladké: Naučte se boží dobroty ke kávě i perfektní zákusky!

Někdo to rád sladké: Naučte se boží dobroty ke kávě i perfektní zákusky!

Zákusky dokážou každému setkání dodat slavnostní punc elegance. Myslíte si, že vyrobit krásné…
Co se starým pečivem? Udělejte falešný parmazán, kávu nebo chlebovou polévku

Co se starým pečivem? Udělejte falešný parmazán, kávu nebo chlebovou polévku

Pečivo kupujeme skoro denně, ale málokdy odhadneme jeho množství. Proto patří starý chleba, rohlíky…
Jarní úklid volá! Vyčistěte troubu, mikrovlnku i zanesené hrnce bez chemie a skoro zadarmo

Jarní úklid volá! Vyčistěte troubu, mikrovlnku i zanesené hrnce bez chemie a skoro zadarmo

Mít byt jako klícku si přeje řada hospodyněk a jaro ke generálnímu úklidu přímo vybízí. Zaplavit…
Hřešte všemi smysly: Velikonoční vychytávky na večer pro dospělé

Hřešte všemi smysly: Velikonoční vychytávky na večer pro dospělé

Velikonoce jsou většinou svátky určené pro děti, ale ani dospělí by neměli být ochuzeni o atmosféru…
Nemáte zahrádku? Nevadí, čerstvé jarní bylinky vypěstujete i bytě! Jak na to?

Nemáte zahrádku? Nevadí, čerstvé jarní bylinky vypěstujete i bytě! Jak na to?

Hledáte způsob, jak posunout zdravé vaření na další úroveň? Láká vás zkusit v prvních jarních dnech…
To se může hodit: Jak na smažený sýr, aby nevytekl?

To se může hodit: Jak na smažený sýr, aby nevytekl?

Smažený sýr neboli smažák je jedním z nejoblíbenějších jídel Čechů. Poctivý kus sýra v trojobalu a…