Můj chleba - favorit č.1

Suroviny

270 - 300 ml vody
400 g hladké mouky
100 g žitné chlebové mouky jemně mleté (Kaufland)
2 lžíce drceného kmínu nebo mletého kmínu
lžíce octa
120 g ve slupce vařených brambor
2 lžičky - 2,5 lžičky soli
lžička cukru
lžička chlebového koření (koupila jsem v drogerii DM, ale nemusí být)
25-27 g čerstvého droždí
(Místo lžičky používám odměrku, která byla součástí pekárny)

Postup přípravy receptu

  1. Do pekárny nalijeme nejprve odměřené množství vody, přidáme lžíci octa, 2,5 lžičky soli, hladkou mouku smíchanou s žitnou chlebovou moukou, chlebové koření, 2 lžíce drceného nebo mletého kmínu, brambory nastrouhané najemno, cukr a kvasnice. Zapneme program těsto. Konzistence se nesmí podobat tuhé kouli. Těsto je takové volnější. Nevím, jak to lépe nazvat. Když bude potřeba, tak přidejte po kapkách vody. Každá mouka je jinak žíznivá. Po vykynutí těsto pomocí stěrky přendáme na pomoučený vál a v mouce ho oválíme, aby nelepilo. Potom ho shrneme do pomoučené ošatky nebo misky (tu držíme těsně pod pracovní deskou) a necháme opět kynout cca 30 minut.

  2. Mezitím si rozpálíme troubu na 230°C a dospodu dáme kastrolek s horkou vodou. Mřížka je přesně uprostřed.

  3. Až je trouba předehřátá, tak vyklopíme opatrně těsto z ošatky na plech s pečicím papírem. Pracujeme rychle, aby se těsto nerozjelo moc do stran. Není moc tuhé, jak jsem psala výše, ale " značně povolené".

  4. Necháme péct cca 10 minut na 230°C a potom ztlumíme na 180°C. Pečeme dalších 35 minut. Během pečení jednou až dvakrát potřeme obyčejnou vodou. (Já používám rozprašovač).

  5. Hotový chleba musí být na poklep dutý.

  6. Pokud nemáte ošatku, tak nezoufejte. Stačí, když si dáte do trouby na 230°C rozpálit hrnec s poklicí nebo mísu z jenského skla na 30 min. Vykynuté těsto potom přendáte do rozpáleného hrnce a pečete pod poklicí 30 minut a potom ztlumíte na 190°C a pečete dalších 20 minut. Chleba je takto snad ještě lepší:-) Viz. foto.

Poznámka od kuchařky

Základ těsta se odvíjí od receptu Merylas /Farmářské bagety nebo bulky/ a různým přidáváním ingrediencí jsem docílila chleba, který peču nejčastěji a je pro nás a naše známe jednička. Vydrží být několik dní velmi měkkoučký a vláčný. Vůbec není suchý:-)

Pokud nevlastníte pekárnu, tak můžete tento chleba samozřejmě udělat i ručně. Není to tak pracné, protože těsto je volnější. Můžete do těsta též přidat škvarky, cibuli, česnek, bylinky...

Komentáře k receptu Můj chleba - favorit č.1

  • BILKOVAI BILKOVAI (autorka receptu)

    Sarovka: tak to jsem ráda, že recept posloužil :-8;-)

    Odpovědět

  • Sarovka Sarovka

    Iveto, děkuji za výborný recept. Konzistence jsem se lehce obávala, ale chléb je výborný a krásně drží tvar z ošatky. :yes: Rodina si ho vyžádala v krátné době znovu;-)

    Odpovědět

  • dexulka dexulka

    BILKOVAI:děkuji :-) jj,je to tak - však já se to naučím,chce to zkoušet a zkoušet :-8

    Odpovědět

  • BILKOVAI BILKOVAI (autorka receptu)

    dexulka:jsem ráda, že jsi spokojená, střídku máš úžasnou! Opravdu je potřeba, aby bylo těsto řidší ;-):yes:

    Odpovědět

  • dexulka dexulka

    Tak tentokrát jsem se nebála a udělala těsto řidší,musela jsem přidat dost vody po pravdě oproti receptu,ale stálo to za to - konečně tam jsou krásná oka a chlebík je nadýchaný,určitě se k němu budu vracet ;-) Příště možná víc vypeču do barvy ještě :-) Posílám důkaz :-D

    Odpovědět

  • Lůca Lůca(neregistrovaná)

    Zrovna se peče :-)

    Odpovědět

  • BILKOVAI BILKOVAI (autorka receptu)

    Safirah:omlouvám se, že jsem nereagovala na dotaz, ale přečetla jsem si ho až nyní. Když se peče chleba v nádobě, tak není třeba dávat hrníček s vodou. Příště zkus dát chleba do menší nádoby, která nedovolí, aby se chleba rozjel do stran.:-) Jsem ráda, že tě tento recept zaujal a chleba chutnal :yes:

    Odpovědět

  • Safirah Safirah(neregistrovaný)

    casino:už jsem měla zaděláno těsto, tak jsem ho dala nakynout do cedníku s utěrkou a upekla na plechu. Chuťově je výborný, jen trošku placatější. Druhý pokus bude určitě lepší. Chuť je ale úžasná:-8

    Odpovědět

  • casino casino

    Safirah:
    Zkuste pro začátek tady tento rcp:
    http://www.toprecepty.cz/recept/37772-levny-chleb-od-ladi-hrusky/

    Odpovědět

  • Safirah Safirah

    Dobrý den, jsem úplný začátečník a chtěla jsem se zeptat, zda je nutné dát do trouby kastrolek s vodou i když peču v hrnci. Mám docela malou troubu a když dám mřížku doprostřed, tak se mi tam hrnec nevleze a když dolů, tak se mi tam nevleze kastrůlek s vodou. Omlouvám se za přihlouplé dotazy, ale v pečení chleba začínám.

    Odpovědět

  • BILKOVAI BILKOVAI (autorka receptu)

    dexulka: dexulko, jsi příliš skromná, chleba máš moc pěkný a střídka nemá chybu :yes: Jsem ráda, že jsi si vybrala právě tento recept. :-K

    Odpovědět

  • dexulka dexulka

    Na tomhle receptu jsem prvně vyzkoušela ošatku,resp.kynutí v ošatce.Chlebík se myslím povedl,ikdyž není tak krásně vypečený a pórovitý uvnitř.Možná to bude i tím,že jsem 100g hl.mouky nahradila celozrnnou,aby byl chléb malinko zdravější ;-) Tím bylo těsto i malinko hustší,než na obr.Ale nechtěla jsem ředit,měla jsem strach,aby se mi chléb moc nerozjel.Tak to dopadlo,jak to dopadlo.Hlavně,že nám chutnal a určitě se k němu budu vracet :-p Posílám foto i bod :yes:

    Odpovědět

  • BILKOVAI BILKOVAI (autorka receptu)

    Tak to jsem ráda, že chutnal. Dala jsi tam i brambory? Ty právě tu sůl pohltí. Já používám odměrku z domácí pekárny. Příště vyzkoušej i s troškou žitné mouky. Ta právě dělá tu pravou chlebovou chuť, bez žitné mouky je to spíš buchta.;-)

    Odpovědět

  • Kori Kori(neregistrovaný)

    Přiznám se, že jsem ho udělala celý pšeničný, ale i tak je moc dobrý! Jen té soli je tam na nás moc. Příště dám max 1,5 a zkusím tu kombinaci s žitem :) Jinak ale opravdu povedený! Děkujeme za tip :-K

    Odpovědět

  • BILKOVAI BILKOVAI (autorka receptu)

    Ahoj Kori, jsem ráda, že jsi se do něho pustila:-)) Mamka ho sice nejedla, ale věřím, že by jí chutnal. Každý, kdo ho u nás ochutnal, tak nechtěl ani maso. A když vyzkoušíš i se škvarkama, ten je:-*:-*:-phttp://www.toprecepty.cz/recept/29956-skvarkovo-br.... Budu Ti držet palce;-):yes: P.S. Po pravdě, mě chvíli trvalo, než jsem se naučila dělat dobrý chleba:-8

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3 4 5 6

Tématické fráze: vláčný chléb pumpernickel recept vlacny chleba chlebové koření recept můj favorit domácí favorit konzistence těsta na chleba konzistence chlebového těsta tuhé těsto na chleba muj favorit c.1 chleba ktery vydrzi vlacny chleba bez hnětení videorecept chleba videorecept můj nejlepší chleba č. 1 sama doma recepty chleba z domací pekárny konzistence chleba chléb z pekárny videorecept je lepší na chleba řidší konzistence? chleba za 20 minut chleba z obyčejne hl mouky do pekárny