Jemné moka řezy

Pajaja Kuchařka: Pajaja

Moučníky , Řezy 58 názorů

Suroviny

Těsto:
120 g polohrubé mouky
4 vejce
80 g cukru
30 g másla
1 vanilkový cukr
Krém:
150 g másla
2 dl mléka
100 g cukru
1 vanilkový pudink
4 lžíce vychladlé silné kávy
Poleva:
100 g krupicového cukru
50 g smetany
0,3 dl vody (malý panák)
Recept si zatím oblíbilo 59 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve si uvaříme na krém hustý oslazený pudink. Necháme ho vychladnout a ještě vychladit v lednici. Pak ho vyšleháme elektrickým šlehačem do jemného krému, do kterého zašleháme vychladlou kávu a změklé máslo.

  2. Změklé máslo utřeme s oběma cukry, přidáme žloutky a vyšleháme do husté pěny. Přidáme prosátou mouku a zlehka promícháme, aby hmota neklesla. Z bílků si uděláme pevný sníh, který na závěr po částech vmícháme do základu těsta.

  3. Připravené těsto rozetřeme v rovnoměrné vrstvě na plech vyložený pečícím papírem, povrch uhladíme. Těsto vložíme do trouby vyhřáté na 200° a pečeme asi 8 minut do světle žluta.

  4. Upečené plát necháme vychladnout a pak z něj opatrně stáhneme papír na pečení. Pomocí ostrého nože plát podélně nakrájíme na tři stejně široké a dlouhé pruhy.

  5. Jeden pruh těsta potřeme vrstvou krému a zakryjeme ho druhým pruhem, který také potřeme vrstvou krému a přitiskneme na něj zlehka poslední pruh. Povrch i strany slepených plátů potřeme zbylým krémem a necháme vychladit.

  6. Karamel připravíme v kastrůlku - za stálého míchání z cukru a vody uvaříme na mírném ohni světle hnědý karamel. Odstavíme ho z ohně, opatrně pomalu přilijeme smetanu a stále mícháme. Polevu nalijeme na ztuhlý moučník, necháme ho vychladit a pak nakrájíme na řezy.

Poznámka

Recept je z časopisu Vlasta Delikatesy 2006.

Postup vypadá složitě, ale není. :-)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 338 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Jemné moka řezy

  • Pajaja Pajaja(autorka receptu)

    dexulka: krásně se Ti povedly! :yes:;-) Jasně, fantazii se meze nekladou, důležitý je vždy základ. Proč ne bez polevy. Díky za vyzkoušení a vyvedenou fotku. :-K

    Odpovědět

  • dexulka dexulka

    Tak jsem o víkendu připravila návštěvě tyto řezy a moc chutnaly :-p Přidala jsem i trochu kávy do těsta,tak je řez celý tmavý,ale nikomu to nevadilo.A jelikož mi přišel krém dosti sladký,už jsem nepolévala karamelem,ale jen kvalitní hořkou čokoládou,jen tak na ozdobu.Posílám bod i fofo a určitě zopakuji :yes:

    Odpovědět

  • . .(neregistrovaný)

    Jana Remkova: žeby vánoční ozvěna?:-D:-D

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Věra: bylo by fajn, kdyby ses zaregistrovala a podělila se s náma o své recepty. Ale pod cizí recept psát ten svůj, pokud tě o to autorka nežádala není úplně správné;-)

    Odpovědět

  • Pajaja Pajaja(autorka receptu)

    Nooo, co bych Ti na to řekla, Věrko: soudě podle ohlasů se povedly i ostatním, takže zakopaný pes bude někde jinde. . . ;-)
    Můžeš se zaregistrovat a přidat tedy vlastní recept na nějaké podobné řezy, nemyslím, že je vhodné, psát svůj recept do kkomentáře jiného receptu. Pak ho možná ráda vyzkouším. Pečení zdar! :-)

    Odpovědět

  • Věra Věra(neregistrovaná)

    utřeme 6 žloutků,6 lžic moučkového cukru,3 lžíce kakaa,či kávy,nejlépe instantní-moccacino či latté,nemusí být,to už jak chcete,11lžic oleje nebo půlku másla. Přidáme 6 lžic polohrubé mouky prášek do pečiva a nakonec lehce vmícháme sních z bílků. Tak toto těsto mi vyjde vždy.A pak jestli se tam přidá krém s pudingu a s kávou a máslem či tvaroh s máslem,cukrem a rumem,je už jedno,pokaždé je to mnamka. A polejt se to může karamelem či rozpuštěnou čokoladou. Nejraději mám rozpustit ve vodní lázni ledové kaštany s omegou,podle chuti,ja jich dávám tak pět a čtvrtku omegy. TAK JE TO VŽDY BOMBA. A lepší než toto těsto:
    120 g polohrubé mouky
    4 vejce
    80 g cukru
    30 g másla
    1 vanilkový cukr
    Můj názor. Tak zkuste....

    Odpovědět

  • Věra Věra(neregistrovaná)

    Tak jsem se těšila,že udělám tento skvělej recept.Tři hodiny jsem to plácala a výsledek sice ušel.Ale žádné hvězdné to neni. Ne že bych chtěla něco pomlouvat. Ale těsto bez kypřícího prášku moc nevyjde,je to taková bílá placka. Nápln je sice boží,velice chutná.Ale karamel,žádné míchání. Protože cukr s panákem vody ne a ne se zbarvit,pak začne pěnit,zhrudkovatí a začne se lepit na pánvičku či hrnec a nic. Nene,tímto způsobem karamel nedělám. Nejlépe nasypat cukr do hrnce on se po chvilce začne rozpouštět a barvit se,pak dát ze sporáku a míchat aby se spojil karamel a rozpustil se i ostatní cukr.A dát tam velmi jemně ten panák vody a pak po trošililinkách tu smetanu.A karamel je užasný. Ale jak říkam,těsto si dělám nejlépe. Žloutky s cukrem utřeme,přidame máslo,našleháme,dáme mouku a přidame sníh a klidně,tam můžete i šoupnout kakao. A je to skvělé. Pak nápln a karamel a úžas!!!!!

    Odpovědět

  • misza misza

    Včera jsem dělala tento moučník, dnes se baštil;-) Vše šlo skvěle, poleva byla výborná a pokud se smíchala se smetanou, zůstala tekutá;-) Takže, nevím kde Disketka udělala chybu. Pavli posílám ti velikou pochvalu a bodíka;-)

    Odpovědět

  • Pajaja Pajaja(autorka receptu)

    disketko, určitě jsi karamel zředila smetanou? Tou se to hezky zvláční a díky ní neztuhne jak kámen. :-)

    Odpovědět

  • disketka disketka

    Prosím poraďte mi. Karamelová poleva mi na moučníku ztuhla tak, že nešel vůbec krájet. Karamel byl jak tuhá guma.Co jsem mohla udělat špatně? Děkuji.

    Odpovědět

  • Míša Míša(neregistrovaná)

    Pajaja: Ano vařila, nevím co jsem udělala blbě ...možná jsem měla až moc změklé máslo ...

    Odpovědět

  • Pajaja Pajaja(autorka receptu)

    Míšo, vařila jsi ten pudink ve 2 dcl mléka? Pudink je sám o sobě hodně hustý a zašleháním másla získá teprve tu správnou konzistenci. . . ;-)

    Odpovědět

  • Míša Míša(neregistrovaná)

    Blbě jsem se vyjádřila, krém mi nezhoustl ...

    Odpovědět

  • Míša Míša(neregistrovaná)

    ivulinka: No jenže on neni ani ve stavu, že by se dal natřít na ten piškot ..

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka(moderátorka)

    Míšo, ale on ti zas tak moc nezatuhne, promaž krémem pláty piškotu a uvidíš jak budeš ráno příjemně překvapená.

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3 4

Tématické fráze: moka řezy moka řezy recept moka řezy recepty recept na moka řezy moka krém jak se dělá karamel mokka rezy jemný piškot moka mokařezy francouzské řezy karamel z cukru moka řez moka recept řezy moka krém na moka krém do moka míšo řezy moka poleva recept moka