Pohankový chléb

Suroviny

500 g pohankové mouky (hladké)
2 lžičky soli
2 lžičky kmínu
3 rovné polévkové lžíce psylia
1 lžíce semínek slunečnice
1 lžíce semínek dýně
1 lžíce sezamu
700 ml vody

Postup přípravy receptu

  1. Všetky prísady okrem vody dobre premiešame.

  2. Prilejeme vodu a dobre vymiešame cesto. Zakryjeme utierkou a necháme v teple kvasiť aspoň 24 hod, aj viac. Ja som nechala kvasiť cca 36 hodín. Objem by sa mal cca 1 - 1,5-krát zväčšiť.

  3. Do rúry dáme sklenenú misu a vyhrejeme ju na 215°C. Misu vyberieme z rúry, vytrieme ju olejom, vysypeme múkou, dáme do nej cesto, znížime teplotu na 170°C a pečieme 1 hod zakryté. Potom odkryjeme a pečieme ešte cca 15 min.

Poznámka od kuchařky

Recept mám od švagrovho bratranca. Chlieb je neskutočne dobrý, len potrebuje ozaj poriadne vykvasiť, aby nebol po upečení tvrdý. Kľudne tých 36 hodín.

Komentáře k receptu Pohankový chléb

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    titinka: Bohužiaľ, psylium sa nedá nahradiť. Je to prírodná, rastlinná, vo vode rozpustná vláknina. Pridáva sa do tohto chlebíka, pretože je čisto z pohánkovej múky a tá je prirodzene bezlepková, chlieb by nenakysol. Preto aj musí stáť cesto aspoň tých 24 hodín, aby ho vláknina dobre skyprila. Ale psylium dostať teraz bez problémov. Je výborné na úpravu činnosti tráviaceho traktu a okrem toho, my dnes prijímame veľmi málo vlákniny v potrave, čo nemá dobrý účinok na naše zdravie, takže to nezaškodí psylium pridať. Nebojte sa ceny, chlieb nepečiete denne, takže keď rozpočítate na množstvo chleba, ktorý s jeho použitím upečiete, nevyjde to veľa.;-):-K Chlieb je sýty, veľa z neho naraz nezjete a dlho sýtosť udržuje, nevyhladnete rýchlo. ;-):-K

    Odpovědět

  • titinka titinka

    Dobrý den, dá se prosím nahradit něčím to psylium? moc díky

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    mravca: Robím tak, ako píšem v recepte, teda suchú formu dať vyhriať, potom vybrať a pierkom vymažem olejom a vysypem. Nech sa podarí chlebík. ;-)

    Odpovědět

  • mravca mravca

    Dobry den, chcela by som sa opytat, ci davate tu sklenenu formu na chlieb do rury uplne na zaciatku a potom ju taku horucu vymazavate olejom a vysypavate mukou alebo ci to je preklep a davate ju do rury studenu a uz vymazanu a vysypanu. Inak prave zarabam cesto na chlebik :-Q

    Odpovědět

  • E.lisk.A E.lisk.A

    tejaja: Mockrát Vám děkuji za rychlou odpověď, akorát jsem začala péct :) Ostatní to nejspíš zvládly i bez rady :yes:

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    E.lisk.A: Ďakujem za upozornenie. Vypadla mi tam veta o znížení teploty. Doplním. Díky. ;-)

    Odpovědět

  • E.lisk.A E.lisk.A

    Prosím vás, na kolik stupňů se chleba peče? Přece ne na 215°C celou hodinu + 15min na konci? Chleba nepeču poprvé, ale tady tápu, nejedná se o typický chléb bez kvásku. Děkuji :-)

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    Kupujem pohankovu muku, ale aj pohanku a ine muky priamo z mlyna. Je to ovela lacnejsie ako z obchodu a na kvalite je to poznat. Jeden den objednam, o 2-3 dni to mam doma. :-K:-K

    Odpovědět

  • MilanDr MilanDr

    cathleen: No cinska pohanka je udajne chemicky upravovana, musi byt len bio pohankova muka,alebo krupy, ktore po namoceni treba ponornym mixerom rozdrvit..

    Odpovědět

  • MilanDr MilanDr

    Pohankovy chlebík som piekol prvy krat, ale bol neskutocne fajnovy, je to genialny bezlepkovy chlieb a chut neskutocna. Po 24 hod. fermentacii ma strukturu ako ma chlieb mat. Piekol som podla tohto receptu http://www.jarkapecie.sk/?p=528&fbclid=IwAR3K6jFeqSyIxvgPe0yxEhUZZNFBLxyqQtYOlLkNltH0haBsx6-t1Skl-IA
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2311495868885229&set=p.2311495868885229&type=3&theater

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    Kat9995: Musíte počítať s tým, že pohánka a aj múky z pohánky majú inú vôňu než pšeničná múka. To nie je o dĺžke kysnutia. Aj chlieb z čisto pohánkovej múky je iný, ako keď zmiešate pšeničnú s trochou pohánkovej. ;-)

    Odpovědět

  • Kat9995 Kat9995

    Já jsem dala pohankovou chlebovou mouku....a nechala 36h taky mi příjde že to divně smrdí..ale peču...je mezi hladkou a chlebovou nějaký zásadní rozdíl? Příště nechám kvasit asi jen 24h

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    LucieL: Ďakujem, teší ma, že vám chlebík chutí. :-K

    Odpovědět

  • LucieL LucieL(neregistrovaný)

    Prave se pece a je moc dobry:-p
    Ja jeste pridavam na drobno nakrajenou cibuli,at z nej mame chleb cibulovy..
    PS:Vic takovych zdravych receptu,ktere chutnaji:-K

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(autorka receptu)

    Gabcarka:Dakujem, zmena semienok nie je na škodu. ;-)

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3 4

Tématické fráze: pohankový chléb pohankový chléb pohankový chléb recept pohankovy chleba recept na pohankový chleba recept na pohankový chléb pohankovy chleba recept pohankový domácí chleba pohankovy chleba z psyllium recepty.cz domácí pohankovy chleb bezlepkový pohankový chleba recept recept na chleba recept na pohankovy chle nekynutý chléb pohankový recept pohankový chléb pohankový chléb kváskový recept pohankový domácí chléb bezlepkový pohankový chléb recept domácí pohankový chleba chleba z pohankové mouky