Otestovali jsme nejlepší zmrzliny v Brně: Příchuť jako moravský koláč nebo boží pistáciová nás nadchly
20. 8. 2025 Rozhovory a reportáže
Na zmrzlinu do Brna? Určitě ano! Otestovali jsme vyhlášené řemeslné zmrzlinárny a víme, kde si dáte zmrzku jako moravský koláč, kde mají parádní dubajskou a kde ultimátní pistáciovou. Ale pozor, jedna vám nikdy stačit nebude!
Lepší zmrzlina
Zmrzlina už dávno není jen rychlým osvěžením v parném dni. V době, kdy lidé více sledují původ surovin a kvalitu zpracování, se z ní stává plnohodnotný gastronomický zážitek. Řemeslné zmrzliny představují alternativu ke klasické „supermarketové“ produkci – vznikají v menších dávkách, bez zbytečných stabilizátorů a náhražek, z čerstvých ingrediencí, často od místních farmářů. Díky tomu mají přirozenou chuť, jemnější strukturu a vyváženější sladkost.
Mohlo by vás zajímat
Kam za kvalitou i cenou
Náš test se zaměřil na tři podniky, které v Brně nabízí dnes tak oblíbenou zmrzlinu. Posuzovali jsme nejen chuť či cenu, ale i dojem, který zmrzlina zanechá. Vedle tradičních receptur, jako je vanilka či čokoláda, jsme narazili i na moderní variace, které využívají sezónní ovoce nebo netradiční kombinace.
Mohlo by vás zajímat
Sugar Life aneb Točený koláč
První zastávkou na putování za výjimečnou zmrzlinou se stal podnik „Sugar Life“, značka, za níž stojí slavný cukrář Vlad Ryasnyy, staví na kvalitních surovinách a vše se zde vyrábí ručně z těch nejlepších ingrediencí a bez umělých konzervantů. My jsme na místě ochutnali točenou zmrzlinu z příchutí máku a švestky.
Parádní krémová zmrzlina připomíná tradiční moravský koláč a už při prvním olíznutí zapomenete na všechny klasické práškové točené zmrzliny, kterých je v létě všude plno. Tady dostanete za 59 Kč prvotřídní chladivý dezert.
Ještě jednu? Raději dvě!
Naší druhou zastávkou byl podnik s výmluvným názvem „Ještě jednu“, mezi foodies je považován za nejlepší zmrzlinárnu v Brně. Jejich zmrzky do mnoha míst po české republice rozváží v malých kelímcích zákazníkům také Rohlík a ochutnat tak můžete třeba zmrzlinu s příchutí krupicové kaše nebo skořicového šneka.
Ale zpět do Brna. Tam se nabídka příchutí denně mění, v den naší návštěvy jsme zvolili klasiku - pistáciovou za 59 Kč. Už při prvním ochutnání jsme věděli, že dostojíme názvu místa a dáme si ještě jednu! Výrazná chuť pistácií a krémovost zmrzliny stvořily dohromady nebe v ústech.
Jako druhou jsme si dopřáli svěží příchuť mango-marakuja, také za 59 Kč. Opět zde byla výrazná chuť základní suroviny, v tomto příchutě ovoce, a parádní krémová konzistence zmrzliny. I kdybychom hledali, tady není co vytknout.
Barčelato a netradiční příchutě
Jako poslední testovaný podnik jsme zvolili „Barčelato“ v Malátově ulici. I tahle zmrzlinárna má pověst „té nejlepší“. Široký sortiment je zde samozřejmostí a mezi klasickými příchutěmi najdete i méně tradiční, jakou jsou kešu, Snickers či Bounty. Nás zaujala netradiční nektarinková příchuť, která byla velmi osvěžující a jen příjemně sladká.
Vyzkoušet jsme museli i „dubajskou čokoládu“, která je stále hitem. Ta nám chutnala trochu víc než nektarinka. Kombinace obou zmrzlin v kelímku nás přišla na 75 Kč.
Jak to ve vybraných podnicích vypadá, zjistíte v naší fotogalerii:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více