Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jablečný kompot uchová vůni a chuť jablíček až do zimy.
Zdroj: Toprecepty.cz

Letní jablka dozrávají a pokud máte vlastní strom či dokonce sad, nejspíš jste už letošní úrodou zcela zavaleni. Počáteční nadšení z prvních jablíček pomalu střídají myšlenky, jak celou úrodu zpracovat, aby dary přírody nepřišly nazmar. Letní jablka nelze uskladnit v syrovém stavu, rychle se kazí a do pár dnů moučnatí. Průběžně z nich proto připravujte kompot. Díky různému koření si můžete zavařit odlišné verze, takže vám nezevšední.

Letní jablka 

Jako poslové podzimní úrody letní jablka dávají tušit, jakou jablečnou sklizeň můžeme čekat. Zpravidla se v jednotlivých lokalitách střídají roky plné jablek s roky bídnými, kdy po jablkách není ani památky, ale jinému ovoci se daří.

Označení letní jablka odkazuje na čas jejich dozrávání, nikoliv na odrůdu. Mezi české odrůdy letních jablek se řadí například Julia, Dima nebo Průsvitné letní, zvaná též Jakubky. Tuto znalost oceníme však při výběru jabloně na zahradu, utržená letní jablka chutnají všechna dost podobně. Jsou sladkokyselá a výrazně voní po jablkách a letní rozkvetlé louce. 

Mají tenkou slupku, jemnou dužinu a velice snadno se otlačí a začnou se kazit. Nelze je dlouho skladovat, v lednici vydrží maximálně dva týdny. Je třeba je proto rychle sníst nebo zpracovat. A jedním z nejjednodušších způsobů, jak si jejich chuť uchovat, je klasický domácí kompot.

Kompot jako od babičky 

Většina z nás vzpomíná na kompot po nedělním obědě. Tento zvyk je hluboce zakořeněný na venkově i ve městě. Dříve, když neexistovaly lednice, ani supermarkety, představovalo zavařené ovoce jeden z mála zdrojů vitaminů v zimním období. Ačkoliv před sto a více lety lidé neměli o existenci vitaminů zřejmě moc tušení, vypozorovali, že uvařené ovoce zlepšuje trávení a při pravidelné konzumaci nejsou tolik nemocní. Navíc byl kompot vítaným zdrojem sladké chuti. 

Můžeme ho podávat jako dezert po jídle, slavnostní tečku nedělního oběda, ke svačině, jako barevné doplnění pudinku a kaší, ovoce nakrájené nadrobno ozdobí lívance i vafle a případně poslouží i jako základ pečeně z jednoho pekáče. Například kuře na broskvích, vepřové na meruňkách nebo kachnu s jablky můžeme připravit i z kompotovaného ovoce. 

Jednoduchá příprava

Výhodou kompotů je univerzální a velice jednoduchý postup. Základem je dodržovat čistotu, na pracovní ploše i používaného nádobí, příborů, sklenic a víček. Neméně důležitý je výběr dobrého ovoce. Stejně jako na ostatní způsoby zavařování používáme pouze zralé a zdravé ovoce. Drobné otlaky nevadí, pokud dužina pod nimi nehnědne, pokud ano, jablko vyřadíme.

Letní jablka je třeba zpracovat hned po sklizni. Ležením rychle moučnatí a ztrácejí chuť. Vybraná jablka omyjeme, odstraníme z nich jádřince a rozkrájíme je na kousky. Větší jsou lepší, protože si udrží tvar a pevnou strukturu. Malé kousky mají tendenci v horkém nálevu příliš změknout.

Čím kompot osladit 

Tradičně se používá řepný cukr, který je levný a dostupný. Můžeme ho ale zcela nebo zčásti nahradit třtinovým cukrem nebo sáhnout po medu. Med má vyšší sladivost než cukr, stačí ho tedy použít menší množství. Lze také kombinovat cukr a med. 

Cukr či med fungují jako konzervant, ale není nutné to s nimi přehánět. Kazivosti zabráníme spíš absolutní čistotou sklenic a jablek a závěrečnou sterilací. 

Jaké koření vybrat 

Letní jablka omamně voní a chutnají příjemně sladkokysele. Koření by mělo jejich charakter zvýraznit, ale ne přehlušit. Přidáváme ho proto opatrně a myslíme na to, že dlouhým stáním se chutě a vůně koření rozvinou.

Do kompotu se báječně hodí klasická skořice, která působí hřejivě a zvýrazní sladkost jablek. Hřebíček nebo badyán se postarají o vůni, vanilka podtrhne sladkost a zakulatí chuť jablek. Postačí jí jen malý kousek. Můžeme také povařit prázdný vanilkový lusk v nálevu. Přidat můžeme i kousek citronové kůry nebo kapku rumu pro výraznější aroma.

Jak připravit kompot z letních jablek

Postup přípravy kompotu z letních jablek

Na 4 sklenice o objemu 0,7 l potřebujete: 1,5 kg letních jablek, šťávu z ½ citronu, 1 l vody, 300 g cukru (dle chuti), 1 svitek skořice, 4 hřebíčky .

Jak na to:

  1. Jablka oloupejte, rozkrojte na čtvrtky, zbavte jádřinců a ihned zakapejte citronovou šťávou, aby nezhnědla.
  2. V hrnci svařte vodu s cukrem, skořicí a hřebíčkem, aby vznikl voňavý nálev.
  3. Do čistých sklenic naskládejte jablka, zalijte je horkým nálevem po okraj a ihned pevně uzavřete.
  4. Do hrnce položte utěrku, na ni postavte sklenice tak, aby se nedotýkaly, a zalijte do 2/3 vodou. Sterilujte 15–20 minut při 85 °C.
  5. Sklenice vyjměte z vody, postavte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

Náš tip: Z letních jablek si můžete upéct i Hraběnčiny výborné řezy podle našeho videoreceptu. 

Témata

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli