Luxusní uzenářský salát: Obdoba populárního vlašáku překvapí výraznou chutí masa a křupavými kousky
22. 9. 2025 Vaření
Uzenářský salát nepatří mezi největší hvězdy v lahůdkách, přesto má nezastupitelné místo mezi takovými klasikami, jako je vlašský nebo pochoutkový salát. Jeho příprava je snadná, jednoduchý základ můžete libovolně variovat a přizpůsobit si ho tak podle své chuti.
Historie uzenářského salátu
Studené saláty s majonézou se v české kuchyni objevily v první polovině 20. století. Původně šlo o inspiraci z německé a rakouské gastronomie, kde se podobné saláty připravovaly z brambor, uzenin či zeleniny. Po druhé světové válce se uzenářský salát stal oblíbenou součástí lahůdkářských pultů, a to hlavně díky své cenové dostupnosti.
Zatímco dražší pochoutky, jako byl vlašský nebo pařížský salát, si lidé dopřávali spíše výjimečně, uzenářský salát byl každodenní klasikou. Jeho složení se lišilo podle regionu i dostupných surovin, ale základ – uzenina, sterilovaná zelenina a krémové pojivo – zůstával stejný.
Mohlo by vás zajímat
Základní příprava
Tradiční uzenářský salát se připravuje z jemně pokrájené uzeniny, nejčastěji měkkého salámu, šunky nebo párků. Když ovšem budete mít po ruce klobásu, která vám třeba zbyla v lednici, můžete použít i ji. K uzenině se přidává sterilovaná zelenina – obvykle hrášek, mrkev, celer a okurka – která dodává salátu svěžest a lehkou kyselost.
Směs se může spojit mnoha způsoby. Buď majonézou nebo její kombinací s jogurtem, aby výsledek nebyl příliš těžký, použít však můžete i hrubozrnnou hořčici nebo zálivku z octa a láku ze sterilované zeleniny.
Dochucení je jednoduché: sůl, pepř, někdy troška cukru, která srazí kyselost, a máte vystaráno. Důležité je, aby salát po smíchání několik hodin odpočíval v chladu, protože jen delším odležením se všechny chutě propojí.
Možnosti obměn
Ačkoli základní recept je vždy podobný, uzenářský salát snese řadu obměn. Sterilovanou zeleninu lze nahradit čerstvou, což dodá salátu svěžest a křupavost. Místo klasické majonézy je možné použít zakysanou smetanu. Výbornou volbou je i kombinace majonézy a bílého jogurtu, která zachová krémovou konzistenci, ale sníží kalorickou hodnotu. Někteří kuchaři přidávají i jablko nebo natvrdo vařené vejce.
Při experimentování lze sáhnout také po různých bylinkách – pažitka, petržel nebo kopr dokážou salátu dodat novou „tvář“. Pokud má být salát výraznější, hodí se do něj kapary nebo trocha křenu.
Jakou uzeninu použít
Volba uzeniny je zásadní pro výslednou chuť. Klasikou je měkký salám typu gothaj nebo junior, který je cenově dostupný a neutrální, takže dobře ladí s majonézou či hořčicí a zeleninou. Oblíbený je také šunkový salám, použít lze i kvalitnější dušenou šunku. Párky dodají jemnější a šťavnatější chuť, podobně jako točený salám.
Lze také zvolit krůtí či kuřecí uzeninu, která je lehčí a méně tučná. Pokud chcete salátu dodat luxusnější charakter, zkuste kvalitní šunku od kosti. Vždy je však dobré uzeninu nakrájet na tenké nudličky – právě tento tvar je totiž pro uzenářský salát typický.
Recept na uzenářský salát
Na přípravu 4 porcí skvělého salátu s uzeninou budete potřebovat: 250 g měkkého salámu (gothaj, junior nebo šunkový salám), 150 g sterilované zeleninové směsi (hrášek, mrkev, celer), 2 sterilované okurky, 100 g majonézy, 50 g bílého jogurtu nebo zakysané smetany, 1 lžičku plnotučné hořčice, trochu láku z okurek na dochucení, sůl a pepř. K podávání: čerstvé pečivo.
Jak na to?
- Salám nakrájejte na tenké nudličky. Okurky pokrájejte na malé kostičky a nechte okapat.
- Zeleninovou směs sceďte a nechte dobře okapat, aby salát nebyl příliš řídký.
- V míse smíchejte majonézu, jogurt (nebo zakysanou smetanu) a hořčici, osolte a opepřete. Pro výraznější chuť přidejte pár lžic láku z okurek.
- Přidejte nakrájenou uzeninu a zeleninu, vše důkladně promíchejte.
- Salát nechte alespoň hodinu vychladit v lednici, aby se chutě propojily.
- Podávejte s čerstvým pečivem – houskou, rohlíkem nebo krajícem chleba.
Náš tip: Podle našeho videoreceptu si můžete připravit také perfektní pařížský salát.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více