Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tiramisu patří mezi ikonické dezerty. Příprava je snadná, chuť lahodná a suroviny snadno dostupné – stačí jen piškoty, káva, mascarpone a kakao. Dnešní cukráři i domácí experimentátoři však dokazují, že tenhle italský moučník má mnohem víc tváří. Například Tereza Olbrichtová, finalistka třetí řady Peče celá země do něj přidává dýňové pyré a děti tuhle verzi tiramisu přímo zbožňují.

Novodobé úpravy klasiky

Jedním z rozšířených trendů posledních let je ovocné tiramisu. Jahody, maliny i borůvky se do mascarponového krému přidávají buď jako pyré, nebo v celých kouscích mezi vrstvy piškotů. Sladkokyselá chuť ovoce dezert odlehčí a potlačí výraznou kávovou hořkost.

V létě vede varianta s mangem, často doplněná o mučenkové pyré pro výraznější exotický nádech a příjemnou kyselost. Oblíbené je také tiramisu s višněmi namočenými v rumu nebo amarettu – zachová noblesu klasiky, ale přidá lehce kořeněný tón mandlí a alkoholu.

Jde to i bez kávy

V dnešní době už není nutné, abyste k přípravě používali kávu. V Japonsku je hitem matcha tiramisu s jemně nahořklou chutí a vůní zeleného čaje. V Anglii se rozšířila varianta s čajem Earl Grey, která působí překvapivě svěže díky citrusovým tónům bergamotu.

Některé kavárny sázejí na karamelové nebo slané varianty – piškoty se namáčejí do slaného karamelu nebo do Bailey’s likéru, krém se dochucuje arašídovým máslem či praženými ořechy. Zajímavým posunem je také použití čokoládových brownies místo piškotů, které tiramisu promění v hutnější verzi vhodnou spíš na podzim.

Podzimní variace podle Terky

A právě podzimní náladě hraje do karet dýňové tiramisu. Na něj v receptu, který prezentovala na svém instagramovém profilu, sází i Tereza Olbrichtová. „Mám ráda klasické tiramisu, ale dýně pomůže jednak struktuře, druhak zajímavé chuti a v neposlední řadě se krém nemusí tolik sladit,“ vysvětluje pro Toprecepty.cz volbu podzimní suroviny finalistka show Peče celá země. „Určitě by byl ale zajímavý třeba i banán nebo batáty,“ dodává.

Volba druhu kávy také hraje svou roli. I když bychom si mysleli, že je jasné, že nesáhneme třeba po tradičním českém turkovi, podle Terezy by se nic nestalo. „Náhodou, to vůbec nevadí, jen pozor na lógr,“ upozorňuje sympatická cukrářka. „Celkově doporučuji silnější kávu, aby byla v tiramisu cítit, ale pro děti je možné kávu úplně vynechat a piškoty namočit třeba do moštu se skořicí – je to moc zajímavá podzimní kombinace,“ radí. „Jen to neříkejte Italům,“ dodává se smíchem.

Kde je ovšem Tereza neoblomná, je použití mascarpone. „To bych nenahrazovala. Viděla jsem i recepty, kde se tiramisu dělalo třeba z pomazánkového másla nebo z  vysokoprocentní zakysané smetany, ale za mě už to pak není tiramisu,“ říká pro Toprecepty.cz maminka dvou malých dcer. Zároveň přiznává, že podzim je pro ni nejoblíbenější období pro pečení. „Za A vám nikdo nenadává, že troubou zbytečně ohříváte byt, za B máte úžasné sezonní ovoce i ořechy a za C není nic lepšího než teplý štrúdl s čajem, když přijdete vymrzlí z podzimní procházky,“ pochvaluje si Tereza.


Dýňové tiramisu

Na přípravu výborného moučníku budete potřebovat: Na dýňové pyré: 1 středně velkou dýni hokkaido a 1 lžičku dýňového koření. Na krém: 300 g smetany ke šlehání, 70 g žloutků (4 ks), 100 g krupicového cukru, 150 g dýňového pyré, 250 g mascarpone a 4 plátky želatiny platinum (6,5 g). Na kávovou lázeň: 100 ml kvalitní kávy, 20 ml mandlového likéru (lze vynechat nebo zaměnit za rum) a 1/2 lžičky dýňového koření. Na kompletaci: Cukrářské piškoty (cca 20–30 ks) a kakao se špetkou koření na posyp.

Pro děti promíchejte místo kávové lázně 150 ml jablečného moštu s 1 lžičkou mleté skořice. 

Jak na to?

  1. Dýni zbavte semínek, nakrájejte na kostky a pečte zhruba 40 minut na 180 °C. Po zchladnutí ji rozmixujte s kořením na pyré. 
  2. Nyní si připravte krém. Želatinu namočte do 50 ml studené vody. V rendlíku ohřejte 100 g smetany a opatrně ji nalejte na žloutky smíchané s cukrem. Vše zahřejte za stálého míchání na 84 °C, přelijte do čisté nádoby a přidejte vymačkanou želatinu. Rozmíchejte, přidejte mascarpone, dýňové pyré a zbytek smetany a důkladně promíchejte tyčovým mixérem.
  3. Zakryjte potravinářskou fólií a dejte alespoň na tři hodiny do lednice. Poté vyšlehejte do krásné krémové konzistence.
  4. Všechny suroviny na kávovou lázeň promíchejte. Případně použijte mošt se skořicí. Piškoty namáčejte do kávové (moštové) lázně a skládejte je vedle sebe do formy. Navrstvěte na ně polovinu krému, zakryjte druhou vrstvou namočených piškotů a rozetřete na ně zbylý krém.
  5. Posypte kakaem a nechte alespoň 1 hodinu v lednici. Podávejte nejlépe se šálkem dobré kávy.

Rady od Terezy:

  • Zbytek pyré můžete použít do dalších sladkých dobrot, zamrazit jej nebo z něj vyrobit skvělou dýňovou polévku.
  • Dýňové koření si můžete koupit hotové nebo si ho sami namíchejte ze skořice, kardamomu, hřebíčku, nového koření a muškátového oříšku.

Jak probíhala cesta Terezy soutěží Peče celá země, zjistíte v naší fotogalerii:

Fotogalerie - Tereza Olbrichtová - finalistka Peče celá země

Ukázat 7 fotografií

Náš tip: Podle našeho videoreceptu si můžete připravit originální italské tiramisu.

Recepty k tomuto článku