Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Křehké těsto, šťavnatá náplň a koláč stěží zbyde na druhý den.
Zdroj: Toprecepty.cz

Voňavá jablíčka přímo vybízejí, abychom je využili co nejlépe. Jablečné moučníky jsou jednou z nejlepších možností. Poradíme, jaká jablka se na pečení hodí, jaké těsto zvolit a čím koláč dochutit, aby chutnal opravdu skvěle.

Fantastický jablečný koláč

Když se na stole objeví jablka, je jen otázkou času, kdy přijde na řadu jablečný koláč. Každý si pod ním ale představí něco jiného. Přesto mají tyto dobroty něco společného: patří k oblíbeným moučníkům, po kterých se vždycky jen zapráší. 

Variant je tolik, že se to snad ani nedá spočítat. Jablka jsou totiž vděčnou ingrediencí, které to v koláčích sluší vizuálně i chuťově. Ať už k nim přidáme další typické podzimní suroviny, jako jsou ořechy nebo třeba skořice, získáme výborný moučník. 

Fantastický křehký jablečný koláč si zamilujete pro snadnou přípravu a vynikající chuť. Příjemným bonusem je fakt, že skvěle chutná i druhý den, pokud tedy vydrží. Často totiž zmizí dřív, než stihne pořádně vychladnout. 

Správná jablka, dobré těsto, skvělý koláč

  • Jaká jablka se hodí
    Na pečení vybíráme pevnější a šťavnaté odrůdy, které drží tvar – například Rubinola, Idared, Jonagold, Bohemia nebo Golden Delicious. Kyselá jablka skvěle doplní sladké těsto a kořeněnou chuť. Moučná jablka se při pečení snadno rozpadnou a koláč pak bývá příliš vlhký.
  • Možnosti těsta aneb Čtyři druhy moučníků
    Jablečný koláč lze připravit z různých druhů těst, která se liší chutí, strukturou i přípravou. 
    • Křehké máslové těsto – klasika s jemnou chutí, hodí se na mřížkový koláč i křehký koláč s nezakrytou náplní.
      Náš tip: Křehký koláč našich babiček si upečete podle našeho receptu, anebo níže v článku najdete ještě jednu verzi. 
    • Drobenkové těsto – rychlé, sypané, tvarované rukou. Drobenku do připravené formy rovnoměrně namačkáme, těsto se nevyvaluje, potřebujeme tak jen mísu, zapékací formu a troubu. 
      Náš tip: Drobenkový koláč s jablky
    • Lité těsto – vláčné, obvykle s přídavkem smetany nebo jogurtu. Do formy ho jednoduše vlijeme, poklademe ovocem a necháme upéct. 
      Náš tip: Jablkový koláč litý na plech
    • Ořechové nebo vločkové těsto – vhodné, pokud chceme výraznější chuť a rustikálnější vzhled.
      Náš tip: Ořechovo-jablečný koláč
  • Čím dochutit jablečný koláč
    K jablkům perfektně ladí mletá skořice, svou hřejivostí zvýrazní jejich sladkost. Výborně se doplňuje s muškátovým oříškem, hřebíčkem nebo citronovou kůrou. Přidat můžeme i nasekané vlašské ořechy, v rumu namočené nebo spařené rozinky nebo trochu vanilky, které zvýrazní vůni a chuť. Jablka je vhodné předem promíchat s trochou citronové šťávy, aby nezhnědla a koláč zůstal svěží i po upečení.

Jablka

Anglické lidové pořekadlo říká, že „An apple a day keeps the doctor away,“ což ve volném překladu znamená, že pravidelná konzumace jednoho jablka denně člověka uchrání člověka před neduhy a nemocemi.…

Jablečný koláč s pudinkem

Na plech o velikosti 45 × 35 cm budete potřebovat: Na těsto: 400 g hladké mouky, 250 g másla, 10 lžic moučkového cukru a 8 lžic mléka. Na náplň: 1 kg strouhaných jablek, 2 sáčky vanilkového pudinku, špetku skořice, vanilkový cukr a 10 lžic krupicového cukru. Na dokončení: 20 g másla (nebo 1 vejce či mléko), tuk na vymazání plechu a hrubá mouka na vysypání. 
Jak na to?

  1. Jablka oloupejte a nahrubo nastrouhejte. Promíchejte s oběma cukry, skořicí a pudinkovým práškem.
  2. Troubu zapněte na 180 °C. Plech vymažte tukem a vysypte hrubou moukou.
  3. Mouku smíchejte s cukrem, přidejte změklé máslo a mléko a vypracujte hladké těsto. Rozdělte ho na dvě poloviny.
  4. První polovinu těsta rozválejte na placku a přeneste na připravený plech. Na těsto rozetřete připravenou náplň z jablek. Náplň překryjte druhou rozválenou polovinou těsta. Okraje dobře utěsněte.
  5. Na závěr těsto potřete rozehřátým máslem, vejcem nebo mlékem.
  6. Vložte do předehřáté trouby a pečte na 180 °C asi 30 minut, aby jablka byla propečená a těsto mělo zlatavou barvu.

Náš tip: Upečte si křehký jablkový koláč podle našeho videoreceptu.

 

Témata

Recepty k tomuto článku

Naposledy jste si prohlédli