Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Krásná Sissi byla první anorektičkou. Císařovna i týdny konzumovala jen lehký vývar nebo mléko
Zdroj: Franz Xaver Winterhalter, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=261467

Byla krásná, s tmavými vlasy až k zemi, v pase měla pouhých 40 centimetrů a obdivovali ji nejen muži, ale i ženy. O kom je řeč? Samozřejmě o císařovně Alžbětě Amálii Evženii, která je ale známá spíše pod přezdívkou Sissi. Manželka Františka Josefa I. za svoji krásu zaplatila velmi krutou daň. Je považována za první zaznamenaný případ mentální anorexie, se kterou se potýká mnoho (převážně) žen i dnes.

Krásná za každou cenu

Neuvěřitelně krásná a štíhlá dívka a později i žena Sissi byla pod neustálým dohledem a tlakem okolí. Musela umět dokonale vystupovat, reprezentovat, chovat se - a také vypadat. Jak toho dosáhnout? Sissi se rozhodla, že za svým cílem půjde opravdu velmi poctivě. Její disciplína ale hraničila s nebezpečím pro zdraví, nebo spíš tuto hranici daleko překračovala. Jak by se dalo jinak zhodnotit císařovnino rozhodnutí "živit" se po několik týdnů jen slabým masovým vývarem, pomerančovou šťávou nebo mlékem? Takový režim nemůže žádné tělo dlouho vydržet.

Sportovkyně Sisi

Jenomže císařovna trvala na tom, že bude nejkrásnější a také za každých okolností toužila být centrem pozornosti. Pečlivě sledovala svoji váhu, která prý nikdy nepřekročila 50 kilogramů - a to při výšce 172 centimetrů! Když se ke své hranici blížila, dokázala Sissi překovánat i velké sportovní výkony. K minimu jídla se věnovala několikahodinové jízdě na koni, plavala, podnikala dlouhé rychlé procházky do krajiny - čím těžší terén to byl, tím lépe.

Není divu, že si takový životní styl zanedlouho začal vybírat svoji daň na zdraví stále štíhlé císařovny. Jak se dalo předpokládat, nedostatek základních živin se projevil na její pleti, která získala našedlý odstín, objevovaly se vyrážky a ani zuby už nebyly tak krásné jako dřív. To všechno jen pro štíhlý pas. Sissi zkrátka trpěla mentální anorexií, která, jak dnes víme, je velmi nebezpečnou nemocí.

Pod tlakem okolí

Co je vlastně mentální anorexie? Předně je nutné si uvědomit, že jde o psychickou poruchu, kterou si nemocný člověk většinou není ochotný připustit, a tak odmítá přijmout pomoc. Svoje tělo vnímá příliš kriticky, nereálně a má pocit, že je stále dost kilogramů, které může a měl by ještě shodit. Poruchu může spustit například náhlý stres nebo dlouhodobý tlak okolí. A tak tomu bylo i v případě krásné císařovny Sissi, která v pozdějších letech, když se na tváři začaly objevovat první vrásky, začala odmítat portrétování. Přála si, aby si ji všichni pamatovali tak, jak ji známe z obrazů - krásnou a okouzlující. Nakonec to ale nebyla posedlost útlou postavou, co ji zabilo, ačkoliv i k tomu může anorexie v nejtěžších případech vést. Rakouskou panovnici o život připravil v jejích 61 letech atentátník na cestě do Ženevy.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více