Klasický hospodský guláš (vídeňský)

Eliza Kuchařka:

Hovězí maso 228 názorů

5158
Recept si zatím oblíbilo 158 kuchařů

Suroviny

500 g hovězího masa na guláš (nejlépe kližka)
500 g cibule
3 lžíce sádla
2 lžíce sladké mleté papriky
4 stroužky česneku
1 lžička mletého nebo drceného kmínu
1 malý rajský protlak
černý pepř
sůl
1 lžíce majoránky
voda na podlévání
cibule na ozdobu
Recept si zatím oblíbilo 158 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli nakrájíme nadrobno. V kastrole rozehřejeme sádlo a cibuli na něm restujeme dohněda, trvá to asi 15 minut. Zasypeme mletou paprikou, dobře promícháme a postupujeme rychle, aby nezhořkla.

  2. Následně přidáme kousky masa. Ze všech stran je opečeme, dobře mícháme (guláš se má přichytávat ke dnu hrnce, ale ne připalovat). Když je maso orestované, osolíme (cca 10 špetek) a opepříme. Přidáme rajský protlak, dobře promícháme a zalijeme malým množstvím vody - asi 2 dcl. Do základu přisypeme kmín, prolisovaný česnek a necháme dusit na co nejnižší teplotě.

  3. Guláš stále hlídáme a občas promícháváme. Přiléváme vodu po menších částech, protože jak již bylo řečeno, měl by se přichytávat, ovšem nikoli připalovat.

  4. Po cca hodině a půl maso ochutnáme a pokud je měkké, přidáme v dlaních rozemnutou majoránku a povaříme ještě 10 minut.

  5. Guláš nemusíme (a ani bychom neměli) zahušťovat, postaral se o to rozvařený cibulový základ. Jediné povolené zahušťovadlo je v případě potřeby chlebová strouhanka.

  6. Podáváme posypané čerstvě nakrájenou cibulí, nejlépe s houskovým knedlíkem, případně s bramboráčky nebo těstovinami.

Poznámka

Tento guláš jsem dnes vařila a hledala recept, k němuž bych dala fotku. Gulášů je tu spousta, ale tento základní a nejobyčejnější zatím chybí, a to i přestože je mi jasné, že ho každý zná... Tolik na mou omluvu...:-)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 2 282 kuchařů a kuchařek


Ohodnoťte recept: Klasický hospodský guláš (vídeňský)

  • Hrabje.bas Hrabje.bas(neregistrovaný)

    A je to tu zas. KLASICKÝ HOSPODSKÝ GULÁŠ... V tomto případě ŠLENDRIÁN spočívá v tom, že orestované maso NESOLÍME, přidáme rajský protlak, ten ještě musíme ORESTOVAT. Až potom osolíme, podlijeme a přidáme česnek. ;-)

    Odpovědět

  • AnnaB. AnnaB.

    Tento guláš je výborný jen bych měla jednu připomínku. Majoránka se nesmí vařit, aby nehořkla, dává se až když se guláš odstaví :-K

    Odpovědět

  • Tyrel Tyrel

    Geniální, vařil jsem poprvé v životě složitější jídlo než vajíčka a rozhodl jsem se, že nebudu nic jiného jíst, bohužel vyšel jinak, než na obrázku a jsou tam jiné kombinace jiných koření ale je to vážně žrádlo! :) :-K

    Odpovědět

  • Lukyno Lukyno(neregistrovaný)

    Nejsem kuchař ale dal jsem papriku na cibuli jak je psáno v receptu chut´ super tak bych chtěl vědět jaký je tam rozdíl když dám až na maso děkuji .ale super gulaš:-K

    Odpovědět

  • Fido Fido(neregistrovaný)

    gurmet:
    to souhlasí - poměr masa a cibule je v objemových jednotkách, nikoliv váhových...;-)..:-D

    Odpovědět

  • Navir Navir

    Dnes opět uvařeno, kdyby to šlo, přidám dalších 100 bodů <3

    Odpovědět

  • Coleta Coleta

    Výborný guláš.

    Odpovědět

  • casino casino

    Dianka:
    No, já dávám (když je v domě) 1 malý rajský protlak na 1kg masa... Momentálně doma není, ale myslím, že 1 malý rajský protlak hmotní kolem 60g:-)

    Odpovědět

  • Dianka Dianka(neregistrovaná)

    Dobrý den,
    prosím Vás, jaký je podle vás malý protlak? 150g nebo méně? :-) Teď gulášek dělám a přidala jsem 150g a zdá se mi to moc.. :-O

    Odpovědět

  • Karel VII Karel VII(neregistrovaný)

    Jana: Souhlas, vývar (DOMÁCÍ) je mnohem lepší a papriku až na maso. Osobně všechny druhy guláše (seged, buřtguláš, atd.) bych mohl mít alespoň 1x týdně. Min. týden jsem jedl segedýn 6 dní za sebou a pořád byl výborný.<3

    Odpovědět

  • Amigapower Amigapower(neregistrovaný)

    V pixle je protlak spíš v konzistenci piré, v tetrapacku spíš lacinýho kečupu. Rajčatovou šťávu asi fakt nikdo na mysli neměl...

    Odpovědět

  • jarda Kadic jarda Kadic

    La Furi Roja: určitě z plechovky,tady se píše malá.To druhé je asi rajčatová šťáva;-)

    Odpovědět

  • La Furi Roja La Furi Roja

    Dobrý den, budu dělat guláš poprvé a tak mi promiňte můj hloupý dotaz ( je mi 19 tak nemám zas tolik představu ) protlak dáváte ten z hustý z plechovky nebo takový ten tekutý z krabičky, vím že to bude asi jedno, ale i tak :D

    Odpovědět

  • Jana Jana(neregistrovaná)

    Já používám na podlévání ( všeho ) vývary. Výsledná chuť je lepší, než když se podlije vodou.

    Odpovědět

  • Martas Martas(neregistrovaný)

    Důležitý je základ,což je na 1kg masa 1kg cibule a 3-4 lžíce mleté papriky(dopor.Kotányi),pořádně osmahnout cibuli až by se nám chtěla připálit(čim víc je hnědá,tím lepší),přidáme papriku a promícháme a hned maso,které orestujeme.Až se nám zatáhne,podlijeme maso a dusíme.Dále už je vlastně na každým co si podle chuti přidá,ale určitě by neměl chybět česnek a majoránka.O zákl.ingrediencí snad psát nemusím :-)

    Odpovědět

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Další >>

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo