Klasický hospodský guláš (vídeňský)

Eliza Kuchařka: Eliza

Hovězí maso 285 názorů

Suroviny

500 g hovězího masa na guláš (nejlépe kližka)
500 g cibule
3 lžíce sádla
2 lžíce sladké mleté papriky
4 stroužky česneku
1 lžička mletého nebo drceného kmínu
1 malý rajský protlak
černý pepř
sůl
1 lžíce majoránky
voda na podlévání
cibule na ozdobu
Recept si zatím oblíbilo 301 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli nakrájíme nadrobno. V kastrole rozehřejeme sádlo a cibuli na něm restujeme dohněda, trvá to asi 15 minut. Zasypeme mletou paprikou, dobře promícháme a postupujeme rychle, aby nezhořkla.

  2. Následně přidáme kousky masa. Ze všech stran je opečeme, dobře mícháme (guláš se má přichytávat ke dnu hrnce, ale ne připalovat). Když je maso opečené, osolíme (cca 10 špetek) a opepříme. Přidáme rajský protlak, dobře promícháme a zalijeme malým množstvím vody - asi 2 dl. Do základu přisypeme kmín, prolisovaný česnek a necháme dusit na co nejnižší teplotě.

  3. Guláš stále hlídáme a občas promícháváme. Přiléváme vodu po menších částech, protože jak již bylo řečeno, měl by se přichytávat, ovšem nikoli připalovat.

  4. Po cca hodině a půl maso ochutnáme a pokud je měkké, přidáme v dlaních rozemnutou majoránku a povaříme ještě 10 minut.

  5. Guláš nemusíme (a ani bychom neměli) zahušťovat, postaral se o to rozvařený cibulový základ. Jediné povolené zahušťovadlo je v případě potřeby chlebová strouhanka.

  6. Podáváme posypané čerstvě nakrájenou cibulí, nejlépe s houskovým knedlíkem, případně s bramboráčky nebo těstovinami.

Poznámka

Tento guláš jsem dnes vařila a hledala recept, k němuž bych dala fotku. Gulášů je tu spousta, ale tento základní a nejobyčejnější zatím chybí, a to i přestože je mi jasné, že ho každý zná... Tolik na mou omluvu...:-)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 29 479 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Klasický hospodský guláš (vídeňský)

  • keijei keijei

    Guláš v této podobě není IMHO guláš. Vše je OK, chuťově výborný, ale nemá šťávu. Ke guláši patří knedlík nebo chleba. Tady to vychází max. na jeden knedlík nebo půlku chleba. Pravý hospodský guláš je přeci jen "vodnatější" se "šesti". Takže pokud si chce člověk vychutnat nejen maso, ale i omáčku, musí přidat bujón, samozřejmě ideálně originál z hovězího masa, ale ani obyčejný bujón z kostky není špatný. Jen se pak musí dávat bacha na sůl.

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    Arween: 1 kg masa v syrovém stavu pro 10 lidí je zaručeně málo :-) Z 1 kg masa po tepelné úpravě zůstane cca 60 dkg - počítejte s 30procentním úbytkem. Takže minimálně dvojnásobek ;-) - a to na ochutnání:-D

    Odpovědět

  • Arween Arween

    Na kolik porcí vyjde tohle množství masa? Potřebuji pro cca 10 lidí. Bude to stačit z 1 kg masa?

    Odpovědět

  • Nemi23 Nemi23

    Guláš jsem vařil přesně podle receptu a musím poděkovat.Povedl se víc než na výbornou :) Doteď jsem dělal prakticky jen ´segedín´ a když jsem zkoušel jiný,´klasický´ guláš tak mi chuťově nevyšel nic moc.A teď už vím že to bylo zbytečným podléváním v duchu,ať je toho co nejvíc,ideálně plný hrnec :-D Tady se podlévá minimálně,ve finále je guláše ´na dně´ hrnce,ale je luxusní a porcí je z toho prakticky stejně.Jen prostě ne vodových,ale krásně hustých,takže se celý talíř prostě nemusí topit v omáčce.Díky za recept :-)

    Odpovědět

  • Gazpacho Gazpacho

    Recept je dobrý. Komentáre tipu najprv toto a potom toto sú smiešne. Dôležitý je výsledok a nie poradie, v akom sa jednotlivé ingredienty použijú.
    Ja by som hádam odstránil slovo "klasický". Myslím, že v mohých reštauráciách, ktoré guláš podávajú, zvykne byť guláš dobrý, viac-menej sa zhodujúci s týmto receptom a pritom vždy trochu iný. Čo v poslednej dobe pozorujem je, že kvalita mäsa nie vždy dosahuje rovnakú kvalitu, ale že množstvo soli často prekračuje zdravú hladinu, čo vzbudzuje dojem, že sa soľou niečo zakrýva (kvalita, poťažne čerstvosť mäsa, nedostatočná skúsenosť s prípravou guláša atď.?).
    V každom prípade príprava podľa tohoto receptu zaručuje dobrý výsledok, aj keď podľa niektorých "superodborníkov" na guláš nie je správna.
    :yes:

    Odpovědět

  • Gril-maniak Gril-maniak

    Odzkoušeno včera a musím pisatelku receptu pochválit, protože je jednoduše výborný :yes:

    Odpovědět

  • macmic macmic

    naprosto výborný guláš, vařila jsem ho již několikrát a nemá chybu.

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Dnes jsem dělala tento guláš,byl super a všem moc chutnal;-):yes:

    Odpovědět

  • borishenac@gmail.com borishenac@gmail.com

    Vyborne.Proste gulas clasico.
    A nake tady nazory zahustovat nebo nezahustovat cibuli.Fuck off.
    Takze vzkaz pro vsechny pisalky:Bez si udelat svuj gulas a neotravuj...8-(:-):-):-)

    Odpovědět

  • rasken65 rasken65

    tak jsem ho zkusil a vybornej:-):yes: porucil si ho vnoucek :-)

    Odpovědět

  • gillan63 gillan63

    Masterchef...tak třeba zde u tohoto podle autora pravého maďarského guláše se opravdu mletá paprika dává zásadně před masem do cibulového základu .
    https://varecha.pravda.sk/recepty/madarsky-gulas-fotorecept/29330-recept.html

    Odpovědět

  • thomassinno thomassinno

    Omnimor Macháně: Neregistrovany Omnimore> zaregistruj se , pridej par svych receptu a pak si hrej na chytrolina. Tecka.:-!

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Masterchef: Á pan chytrý, jak říkávala malá dcerka mé kamarádky! Tady jsou haldy nepoužitelných receptů včetně receptů na guláš, proto nechápu, proč si vybral ke kritice právě jeden z těch lepších! 8-(

    Odpovědět

  • Masterchef Masterchef

    Bohužel v tomto receptu je mnoho nepřesností a špatných informací, které mohou u nezkušeného kuchaře způsobit, že výsledek bude moci tak akorát vylít do záchoda, proto apeluji, nepostupujte podle toho receptu, ideální by bylo, kdyby byl odstraněn, jelikož to řadě lidí může ušetřit spoustu peněz!

    Zaprvé, guláš rozhodně nezhoustne díky cibulovému základu, nýbrž v důsledku rozpuštění klihu, obsaženém v mase. Proto není možné na guláš použít jiné maso, než kližku. Proto je nesmyslná instrukce "nejlépe kližku". Musí to být kližka. Dále přidávat nejdřív papriku a až pak maso je nesmysl. Paprika se přidává až po mase právě aby nezhořkla. další věc - protlak, ten se naopak přidává ještě před masem, jelikož je nutné ho zarestovat, aby nebylo riziko, že bude guláš kvůli protlaku nakyslý. Další věc - vařit se musí minimálně 2-3 hodiny, aby se klih rozpustil. Prosím pokud neumíte správně vařit, nepište recepty!:no:

    Odpovědět

  • Bmv Bmv(neregistrovaný)

    Opravdu výborný recept. Jenom papriku jsem přidávala až po opečení masa a česnek přidala až na konec spolu s majorankou. S výsledkem jsme byli moc spokojeni :-) ;-)

    Odpovědět

1 2 3 6 10 15 19

Tématické fráze: guláš recept guláš hovězí guláš podle pohlreicha hověži gulaš hospodský hověží guláš hovězí gulaš recept vídeňský hovězí guláš pravý hovězí guláš hospodský hospodský guláš z vepřového masa recept gulas hospodský hovězí guláš recept recept na guláš hospodský vepřový guláš pravý hospodský vepřový guláš klasický hovězí guláš nejlepší pravý maďarský guláš hospodský vepřový guláš recept pravý hospodský hovězí guláš maďarský guláš hospodsky pravý český guláš

Zapomněl/a jsem heslo