Klasický hospodský guláš (vídeňský)

Eliza Kuchařka:

Hovězí maso 262 názorů

5228

Suroviny

500 g hovězího masa na guláš (nejlépe kližka)
500 g cibule
3 lžíce sádla
2 lžíce sladké mleté papriky
4 stroužky česneku
1 lžička mletého nebo drceného kmínu
1 malý rajský protlak
černý pepř
sůl
1 lžíce majoránky
voda na podlévání
cibule na ozdobu
Recept si zatím oblíbilo 228 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli nakrájíme nadrobno. V kastrole rozehřejeme sádlo a cibuli na něm restujeme dohněda, trvá to asi 15 minut. Zasypeme mletou paprikou, dobře promícháme a postupujeme rychle, aby nezhořkla.

  2. Následně přidáme kousky masa. Ze všech stran je opečeme, dobře mícháme (guláš se má přichytávat ke dnu hrnce, ale ne připalovat). Když je maso opečené, osolíme (cca 10 špetek) a opepříme. Přidáme rajský protlak, dobře promícháme a zalijeme malým množstvím vody - asi 2 dl. Do základu přisypeme kmín, prolisovaný česnek a necháme dusit na co nejnižší teplotě.

  3. Guláš stále hlídáme a občas promícháváme. Přiléváme vodu po menších částech, protože jak již bylo řečeno, měl by se přichytávat, ovšem nikoli připalovat.

  4. Po cca hodině a půl maso ochutnáme a pokud je měkké, přidáme v dlaních rozemnutou majoránku a povaříme ještě 10 minut.

  5. Guláš nemusíme (a ani bychom neměli) zahušťovat, postaral se o to rozvařený cibulový základ. Jediné povolené zahušťovadlo je v případě potřeby chlebová strouhanka.

  6. Podáváme posypané čerstvě nakrájenou cibulí, nejlépe s houskovým knedlíkem, případně s bramboráčky nebo těstovinami.

Poznámka

Tento guláš jsem dnes vařila a hledala recept, k němuž bych dala fotku. Gulášů je tu spousta, ale tento základní a nejobyčejnější zatím chybí, a to i přestože je mi jasné, že ho každý zná... Tolik na mou omluvu...:-)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 11 452 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Klasický hospodský guláš (vídeňský)

  • Svetková Jaroslava Svetková Jaroslava(neregistrovaná)

    výborný guláš

    Odpovědět

  • Karolina Karolina(neregistrovaná)

    Hi! My boyfriend loves classic Czech gulas deeply so I've been looking for some good recipe and this one is Oh so perfect! Thank you for sharing! Obviously I had to translate to from czech to polish and Google translate came in handy ;) Thank you once again :-K

    Odpovědět

  • MartyTeenka MartyTeenka

    Výborný recept, vaříme z hovězí kýty :) :yes: <3

    Odpovědět

  • mates mates(neregistrovaný)

    nejdřív maso na tmavou cibuli, orestovat a pak zasypu paprikou. zbytečně moc cibule. stejně to nezahustí jako spíš osladí

    Odpovědět

  • David David(neregistrovaný)

    Je skvělý, už nedělám jiný.Všem moc chutná díky.:-K

    Odpovědět

  • casino casino

    kaja:
    Jj, :yes:
    No a tady:https://www.toprecepty.cz/recept/1459-hovezi-gulas... zdá se v bodech 1 a 2 postupu je provedení podle našich představ, že?:-)

    Odpovědět

  • kaja kaja(neregistrovaná)

    Podobně, jak tady zmiňuje Vladimír, si nejsem jistý s restováním masa na cibulovo-paprikovém základu. Zdá se mně, že to dost dobře nejde. Cibuli si zásadně vždy osmažím samostatně.
    :-K

    Odpovědět

  • Petr Holý Petr Holý(neregistrovaný)

    Oldas: vážený pane kolego, nezbývá nic jiného než konstatovat, že máte naprostou pravdu. Vařím již 45let.
    :-K

    Odpovědět

  • tomy159 tomy159

    no hledal jsem klasicky hospodsky gulas a musim rict ze tento je vynikajici uz delam po druhe a to vcetne knedliku a i to ze jsme v UK tak vse tu mame ingredience a musim jen doporucit

    Odpovědět

  • Jan Sladky Jan Sladky(neregistrovaný)

    Gulášek byl vážně moc dobry,vsichni ho chvalili takže mužu doporucit :-8

    Odpovědět

  • luema luema

    Super guláš, manžel i já jsme nadšený, jde hned do oblíbených :-8

    Odpovědět

  • Oldas Oldas(neregistrovaný)

    Jako profesí kuchař si dovolím poznámku k tomuto receptu. Nepochybuji, že tento je dobrý, ale s použitím názvu "vídeňský" nemohu souhlasit. Na Vídeňský guláš existuje norma / která už není povinná/ č. 21905 Receptury teplých pokrmů, která se liší ve dvou momentech. Základ s masem se zastříkne octem a v pokrmu se nepoužívá majoránka.:-p

    Odpovědět

  • Babuna Babuna(neregistrovaná)

    Perfektní recept :) používám místo vody - půl na půl hovězí vývar :) je to teprv dobrota - postupně dolévám jak se omáčka vyvařuje - vařím pomalu třeba 3 -4 hodiny a fakt paráda.

    Byl tu dotaz na množství cibule - orestujete jednoduše - nešetřit sádlem - a pomalu restovat - nechat v klidu - občas promíchat atd... fakt to trvá cca 15 minut i déle

    K paprice - zarestovává se hnedle ze startu kvůli chuti - je výraznější a nestane se že by mohla udělat hudky a postupovat se musí opravdu rychle aby nehořkla - doporučuji půl na půl s pálivou (jak má kdo rád že :) ) dobrá je i troška uzené :)

    Děkuji autorce receptu je to fakt výborný guláš a to jsem jej kdysi poprvé dělala hnedle pro 20 lidí takže to byl teprv mazec :-D

    Odpovědět

  • Petr Hrubý Petr Hrubý(neregistrovaný)

    magdalenka: heh ;-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Petr Hrubý: to ma nenapadlo...recept a recepční...:-D

    Odpovědět

1 2 3 5 10 14 18

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo