Klasický hospodský guláš (vídeňský)

Eliza Kuchařka: Eliza

Hovězí maso 276 názorů

Suroviny

500 g hovězího masa na guláš (nejlépe kližka)
500 g cibule
3 lžíce sádla
2 lžíce sladké mleté papriky
4 stroužky česneku
1 lžička mletého nebo drceného kmínu
1 malý rajský protlak
černý pepř
sůl
1 lžíce majoránky
voda na podlévání
cibule na ozdobu
Recept si zatím oblíbilo 247 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli nakrájíme nadrobno. V kastrole rozehřejeme sádlo a cibuli na něm restujeme dohněda, trvá to asi 15 minut. Zasypeme mletou paprikou, dobře promícháme a postupujeme rychle, aby nezhořkla.

  2. Následně přidáme kousky masa. Ze všech stran je opečeme, dobře mícháme (guláš se má přichytávat ke dnu hrnce, ale ne připalovat). Když je maso opečené, osolíme (cca 10 špetek) a opepříme. Přidáme rajský protlak, dobře promícháme a zalijeme malým množstvím vody - asi 2 dl. Do základu přisypeme kmín, prolisovaný česnek a necháme dusit na co nejnižší teplotě.

  3. Guláš stále hlídáme a občas promícháváme. Přiléváme vodu po menších částech, protože jak již bylo řečeno, měl by se přichytávat, ovšem nikoli připalovat.

  4. Po cca hodině a půl maso ochutnáme a pokud je měkké, přidáme v dlaních rozemnutou majoránku a povaříme ještě 10 minut.

  5. Guláš nemusíme (a ani bychom neměli) zahušťovat, postaral se o to rozvařený cibulový základ. Jediné povolené zahušťovadlo je v případě potřeby chlebová strouhanka.

  6. Podáváme posypané čerstvě nakrájenou cibulí, nejlépe s houskovým knedlíkem, případně s bramboráčky nebo těstovinami.

Poznámka

Tento guláš jsem dnes vařila a hledala recept, k němuž bych dala fotku. Gulášů je tu spousta, ale tento základní a nejobyčejnější zatím chybí, a to i přestože je mi jasné, že ho každý zná... Tolik na mou omluvu...:-)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 19 633 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Klasický hospodský guláš (vídeňský)

  • rasken65 rasken65

    tak jsem ho zkusil a vybornej:-):yes: porucil si ho vnoucek :-)

    Odpovědět

  • gillan63 gillan63

    Masterchef...tak třeba zde u tohoto podle autora pravého maďarského guláše se opravdu mletá paprika dává zásadně před masem do cibulového základu .
    https://varecha.pravda.sk/recepty/madarsky-gulas-fotorecept/29330-recept.html

    Odpovědět

  • thomassinno thomassinno

    Omnimor Macháně: Neregistrovany Omnimore> zaregistruj se , pridej par svych receptu a pak si hrej na chytrolina. Tecka.:-!

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Masterchef: Á pan chytrý, jak říkávala malá dcerka mé kamarádky! Tady jsou haldy nepoužitelných receptů včetně receptů na guláš, proto nechápu, proč si vybral ke kritice právě jeden z těch lepších! 8-(

    Odpovědět

  • Masterchef Masterchef

    Bohužel v tomto receptu je mnoho nepřesností a špatných informací, které mohou u nezkušeného kuchaře způsobit, že výsledek bude moci tak akorát vylít do záchoda, proto apeluji, nepostupujte podle toho receptu, ideální by bylo, kdyby byl odstraněn, jelikož to řadě lidí může ušetřit spoustu peněz!

    Zaprvé, guláš rozhodně nezhoustne díky cibulovému základu, nýbrž v důsledku rozpuštění klihu, obsaženém v mase. Proto není možné na guláš použít jiné maso, než kližku. Proto je nesmyslná instrukce "nejlépe kližku". Musí to být kližka. Dále přidávat nejdřív papriku a až pak maso je nesmysl. Paprika se přidává až po mase právě aby nezhořkla. další věc - protlak, ten se naopak přidává ještě před masem, jelikož je nutné ho zarestovat, aby nebylo riziko, že bude guláš kvůli protlaku nakyslý. Další věc - vařit se musí minimálně 2-3 hodiny, aby se klih rozpustil. Prosím pokud neumíte správně vařit, nepište recepty!:no:

    Odpovědět

  • Bmv Bmv(neregistrovaný)

    Opravdu výborný recept. Jenom papriku jsem přidávala až po opečení masa a česnek přidala až na konec spolu s majorankou. S výsledkem jsme byli moc spokojeni :-) ;-)

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Olga Čermáková: Máte recht, když mi cibule na guláši chutná, tak proč si ji tam nedat! Zásada sice zní, ale čí zásada? Ať si ji dodržuje ten, kdo ji zasadil!. Protože vařím taky 40 let, tak vím, že kmín do guláše patří. Jen ten česnek bych dala až nakonec. Je zajímavé kolik lidí se pokládá za arbitra správného vaření a přitom nepřidá ani půl receptu:-! 8-(

    Odpovědět

  • Olga Čermáková Olga Čermáková(neregistrovaný)

    Omnimor Macháně: muj muž tam tu cibuli miluje na guláši ať tam patří nebo né.Kmín tam dávam protože mi tam chybí.Věřím vám že vaříte 40let a třeba i dobře ale proti gustu,.....Neznamená když dám do guláše kmín a manžel si tam nakráji cibuli.že neumíme uvařit a co uvaříme je šlichta.
    ;-)

    Odpovědět

  • Omnimor Macháně Omnimor Macháně(neregistrovaný)

    Techoligický postup je trošku jiný-česnek závěrem a krátce podusit a majoránku!!!to je vrchol diletantismu:majoránku tam nesypeme, ale důkladně promneme v dlaních -říká se tomu vrátit bylince život. A tu aplikujeme těsně před odstavením z plotny. Kmín tam nepatří. Závěrečné foto obsahuje guláš a na něm naservírovanou syrovou, na kolečka nakrájenou cibuli. Zásada zní: kde je cibule restovaná, tam nepatří syrová. Syrová cibule zdeformuje chuť, takže strávník může dostat na talíř jakoukoli šlichtu guláši byť jen trochu podobnou. Vařím 40 let.

    Odpovědět

  • N N(neregistrovaný)

    Super guláš!!! Robila som presne podľa popisu a nemá chybu. Strýko robí úžasný srnčí guláš a tento sa mu dosť podobá, ale v hovädzej forme. Ďakujem za recept.

    Odpovědět

  • casino casino

    Harry: "Protlak když ho dám nebo ne, není poznatelné."
    Jsem vám vděčen za konstatování:yes: Cítím to stejně :-)
    Pí. casinová prý protlakem guláš zahušťuje... :-8

    Odpovědět

  • Harry Harry(neregistrovaný)

    kaja: :yes: Jde, ale musíte mít malý plamen. Velice d§ležité. I celý guláš mě trvá délo, ale nemá chybu. Protlak když ho dám nebo ne, není poznatelné. Gulš je výborný<3

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Charlotta: nemáte pravdu,do Vídeňského guláše protlak patří;-)

    Odpovědět

  • Charlotta Charlotta(neregistrovaná)

    Dělám ho skoro stejně ale proč pro boha do všeho cpete rajský protlak ten nedávám a nechybí mi ! Nedávno jsem hledala recept na šípkovou omáčku a tam ho dávali taky to si můžu uvařit rovnou rajskou a je to !:-):-):-)

    Odpovědět

  • Svetková Jaroslava Svetková Jaroslava(neregistrovaná)

    výborný guláš

    Odpovědět

1 2 3 6 10 15 19

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: guláš recept hovězí guláš podle pohlreicha guláš hospodský hověží guláš hověži gulaš hovězí gulaš recept pravý hovězí guláš hospodský vídeňský hovězí guláš recept gulas nejlepší pravý maďarský guláš hospodský hovězí guláš recept hospodský guláš z vepřového masa hospodský vepřový guláš pravý hospodský vepřový guláš hospodský vepřový guláš recept klasický hovězí guláš recept na guláš pravý hospodský hovězí guláš maďarský guláš hospodsky pravý český guláš

Zapomněl/a jsem heslo