Klasický hospodský guláš (vídeňský)

Suroviny

500 g hovězího masa na guláš (nejlépe kližka)
500 g cibule
3 lžíce sádla
2 lžíce sladké mleté papriky
4 stroužky česneku
1 lžička mletého nebo drceného kmínu
1 malý rajský protlak
černý pepř
sůl
1 lžíce majoránky
voda na podlévání
cibule na ozdobu

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli nakrájíme nadrobno. V kastrole rozehřejeme sádlo a cibuli na něm restujeme dohněda, trvá to asi 15 minut. Zasypeme mletou paprikou, dobře promícháme a postupujeme rychle, aby nezhořkla.

  2. Následně přidáme kousky masa. Ze všech stran je opečeme, dobře mícháme (guláš se má přichytávat ke dnu hrnce, ale ne připalovat). Když je maso opečené, osolíme (cca 10 špetek) a opepříme. Přidáme rajský protlak, dobře promícháme a zalijeme malým množstvím vody - asi 2 dl. Do základu přisypeme kmín, prolisovaný česnek a necháme dusit na co nejnižší teplotě.

  3. Guláš stále hlídáme a občas promícháváme. Přiléváme vodu po menších částech, protože jak již bylo řečeno, měl by se přichytávat, ovšem nikoli připalovat.

  4. Po cca hodině a půl maso ochutnáme a pokud je měkké, přidáme v dlaních rozemnutou majoránku a povaříme ještě 10 minut.

  5. Guláš nemusíme (a ani bychom neměli) zahušťovat, postaral se o to rozvařený cibulový základ. Jediné povolené zahušťovadlo je v případě potřeby chlebová strouhanka.

  6. Podáváme posypané čerstvě nakrájenou cibulí, nejlépe s houskovým knedlíkem, případně s bramboráčky nebo těstovinami.

Poznámka od kuchařky

Tento guláš jsem dnes vařila a hledala recept, k němuž bych dala fotku. Gulášů je tu spousta, ale tento základní a nejobyčejnější zatím chybí, a to i přestože je mi jasné, že ho každý zná... Tolik na mou omluvu...:-)

Komentáře k receptu Klasický hospodský guláš (vídeňský)

  • Dajda Dajda

    Trezalka0001: Já myslím, že když máte kvalitní hrnec se silnostěným dnem, tak právě nic míchat nemusíte. :-O

    Odpovědět

  • Trezalka0001 Trezalka0001

    Michal2323: tak to máte asi naprd hrnec, mně se nepřipejká nic a nikdy se mi ani protlak nepřipejkal, jestli to nebude tím, že u vaření se musí stát a jídlo míchat :-D

    Odpovědět

  • Michal2323 Michal2323

    S tim rakskym protlakem se to pěkně pripaluje příště uz ho tam rozhodně davat nebudu leda to furt michat:-//

    Odpovědět

  • Jirix Jirix

    Dělám úplně stejně. Určitě doporučuji :yes:

    Odpovědět

  • Collin Collin

    Výborný, určitě stojí za vyzkoušení :-K

    Odpovědět

  • Pivanka Pivanka

    keijei: v receptu je napsáno podlévat.... ????????‍♀️

    Odpovědět

  • keijei keijei

    Guláš bez šťávy není guláš. Tady bych se s knedlíkem udusil. Chuťově not bad, ale tohle není žádný "klasický hospodský" guláš. :no:

    Odpovědět

  • K.kazdova K.kazdova

    Super recept děkuji :-K

    Odpovědět

  • hladovahana hladovahana

    Mnam mnam, hospody jsou zavrene, tak aspon mame recepty na hospodska jidla. <3<3

    Odpovědět

  • MichalF MichalF

    Veronika.Hrozna: V podstate psenicky lepek, vyrabi se to zvlastnim zpusobem, ale chutna to dobre. :)

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    MichalF: Co je to, ten seitan ? Proc bych nekomu nadavala, ze nepapa maso? Ja to chvalim, zbyde pro mne!:-D

    Odpovědět

  • MichalF MichalF

    Veronika.Hrozna: Ja nic. Nam proste chutna ta omacka. :) :D Ale myslim, ze jsem si ji jednou objednaval v restauraci a tam k tomu byl opeceny Seitan. :) My na ty nahrazky moc nejsme. Navic se Sojou by se to taky nemelo prehanet, takze varim to, co jsme jedli predtim, jen proste vynechavam maso a sadlo. :)
    Jinak strasne ocenuji Vase normalni otazky :) a to, ze mi nenadavate, ze nejim maso. :) :D

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    MichalF: Máte hodné rodiče !:-D:-D:-D A mohu se zeptat, co tam do té svíčkové dáváte, když ne maso ?

    Odpovědět

  • MichalF MichalF

    Veronika.Hrozna: Veganske verze jsem varil jen parkrat a jde uvarit prakticky skoro vsechno na co si vzpomenete. Samozrejme, ze pokud nekdo bude chtit veganskou verzi zebirek nebo tataraku atd., tak ma smulu. :D
    Ale jinak je to v pohode. :) Veganska verze (chutove je rozdil znat, u vetsiny veci), ale bezne varim vegetarianske verze a napr. ,,Svickovou” na smetane si rodice ( masozrouti) velice chvalili. :) Gulas jim prisel jiny, ne ani, ze by jim tam treba chybelo maso, ale uz jenom ten zaklad na sadle ma proste jinou chut nez na oleji.

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Eja57: Asi cesnek taky ne, pachl by, molodec! Ale kdyby pridal cukr, hrebicek a skorici, tak mohl mit rajskou!:-D:-D:-DNo, ale ja stejne nevim, co papaji, tihle vegani. Myslela jsem, ze chroupaji jen syrovou brokolici, nebo.......?

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3 4 6 11 16 21

Tématické fráze: guláš recept guláš hovězí guláš podle pohlreicha hověži gulaš hospodský hověží guláš hovězí gulaš recept vídeňský hovězí guláš hospodský guláš z vepřového masa recept gulas pravý hovězí guláš hospodský recept na guláš hospodský vepřový guláš hospodský hovězí guláš recept klasický hovězí guláš pravý hospodský vepřový guláš nejlepší pravý maďarský guláš hospodský vepřový guláš recept pravý hospodský hovězí guláš maďarský guláš hospodsky pravý český guláš