Klasický hospodský guláš (vídeňský)

Eliza Kuchařka:

Hovězí maso 253 názorů

Recept si zatím oblíbilo 192 kuchařů
5192

Suroviny

500 g hovězího masa na guláš (nejlépe kližka)
500 g cibule
3 lžíce sádla
2 lžíce sladké mleté papriky
4 stroužky česneku
1 lžička mletého nebo drceného kmínu
1 malý rajský protlak
černý pepř
sůl
1 lžíce majoránky
voda na podlévání
cibule na ozdobu
Recept si zatím oblíbilo 192 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli nakrájíme nadrobno. V kastrole rozehřejeme sádlo a cibuli na něm restujeme dohněda, trvá to asi 15 minut. Zasypeme mletou paprikou, dobře promícháme a postupujeme rychle, aby nezhořkla.

  2. Následně přidáme kousky masa. Ze všech stran je opečeme, dobře mícháme (guláš se má přichytávat ke dnu hrnce, ale ne připalovat). Když je maso opečené, osolíme (cca 10 špetek) a opepříme. Přidáme rajský protlak, dobře promícháme a zalijeme malým množstvím vody - asi 2 dl. Do základu přisypeme kmín, prolisovaný česnek a necháme dusit na co nejnižší teplotě.

  3. Guláš stále hlídáme a občas promícháváme. Přiléváme vodu po menších částech, protože jak již bylo řečeno, měl by se přichytávat, ovšem nikoli připalovat.

  4. Po cca hodině a půl maso ochutnáme a pokud je měkké, přidáme v dlaních rozemnutou majoránku a povaříme ještě 10 minut.

  5. Guláš nemusíme (a ani bychom neměli) zahušťovat, postaral se o to rozvařený cibulový základ. Jediné povolené zahušťovadlo je v případě potřeby chlebová strouhanka.

  6. Podáváme posypané čerstvě nakrájenou cibulí, nejlépe s houskovým knedlíkem, případně s bramboráčky nebo těstovinami.

Poznámka

Tento guláš jsem dnes vařila a hledala recept, k němuž bych dala fotku. Gulášů je tu spousta, ale tento základní a nejobyčejnější zatím chybí, a to i přestože je mi jasné, že ho každý zná... Tolik na mou omluvu...:-)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 6 969 kuchařů a kuchařek

Alternativy k tomuto receptu

Zobrazit další alternativy

Ohodnoťte recept: Klasický hospodský guláš (vídeňský)

  • Jan Sladky Jan Sladky(neregistrovaný)

    Gulášek byl vážně moc dobry,vsichni ho chvalili takže mužu doporucit :-8

    Odpovědět

  • luema luema

    Super guláš, manžel i já jsme nadšený, jde hned do oblíbených :-8

    Odpovědět

  • Oldas Oldas(neregistrovaný)

    Jako profesí kuchař si dovolím poznámku k tomuto receptu. Nepochybuji, že tento je dobrý, ale s použitím názvu "vídeňský" nemohu souhlasit. Na Vídeňský guláš existuje norma / která už není povinná/ č. 21905 Receptury teplých pokrmů, která se liší ve dvou momentech. Základ s masem se zastříkne octem a v pokrmu se nepoužívá majoránka.:-p

    Odpovědět

  • Babuna Babuna(neregistrovaná)

    Perfektní recept :) používám místo vody - půl na půl hovězí vývar :) je to teprv dobrota - postupně dolévám jak se omáčka vyvařuje - vařím pomalu třeba 3 -4 hodiny a fakt paráda.

    Byl tu dotaz na množství cibule - orestujete jednoduše - nešetřit sádlem - a pomalu restovat - nechat v klidu - občas promíchat atd... fakt to trvá cca 15 minut i déle

    K paprice - zarestovává se hnedle ze startu kvůli chuti - je výraznější a nestane se že by mohla udělat hudky a postupovat se musí opravdu rychle aby nehořkla - doporučuji půl na půl s pálivou (jak má kdo rád že :) ) dobrá je i troška uzené :)

    Děkuji autorce receptu je to fakt výborný guláš a to jsem jej kdysi poprvé dělala hnedle pro 20 lidí takže to byl teprv mazec :-D

    Odpovědět

  • Petr Hrubý Petr Hrubý(neregistrovaný)

    magdalenka: heh ;-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Petr Hrubý: to ma nenapadlo...recept a recepční...:-D

    Odpovědět

  • Petr Hrubý Petr Hrubý(neregistrovaný)

    magdalenka: ta co jsem dala recept přeci :D

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Petr Hrubý: paní recepční je kto?

    Odpovědět

  • Petr Hrubý Petr Hrubý(neregistrovaný)

    Moc tomu receptu nerozumim. Jak mam orestovat takový množství cibule 500g v hrnci? Proč mám pospíchat s tou mletou paprikou hned do toho, když jak tu píšou níže tak hořkne a může se přidat později. Jak dobře se v tom množství cibule asi restuje maso aby se zatáhlo? Kolik g,ml je malý protlak? Mě tendle recept dává víc otázek než odpovědí. Zkoušela to paní recepční podle toho?

    Odpovědět

  • casino casino

    Daniel:
    To jste patrně vyčetl někde v komentářích, že?:-)
    Dodržíte-li postup jak je napsán (cibulí nešetřit, vodou šetřit), pak tento rcp nemá chybu:yes:
    No, já mám na druhý, třetí den rád gulášovou šťávu (i bez masa) s brkaší:yes: a dopustím se tu na závěr kacířské věty : Aby toho tekutého zbylo i na mou zvrácenou choutku, tak pomocí záklechty šťávu zavčas nastavím na omáčku:-)

    Odpovědět

  • Daniel Daniel(neregistrovaný)

    Asi hloupý dotaz, vody dolejete aby bylo maso ponořené ? To je můj problém vždy mám málo "omáčky" tak doleju vodu a je po guláši ...
    Díky

    Odpovědět

  • Vladimír Vladimír(neregistrovaný)

    Ti co mají rádi hodně omáčky a ne moc masa (třeba děti ) zkuste rozmixovat ve smothie mixeru jednu velkou syrovou bramboru. zahustí okamžitě a dokonale celý hrnec.( je třeba mít silnější základ) Jinak recept super, jen okmínované maso restuji zprudka vedle mimo cibulku protože cibulku dělám hodně dlouho ( 30 minut +-) na mírný stupeň. paprikou zasypávám po orestování masa kdy pánev s masem odstavím a pak ihned zasypu paprikou, zamíchám a vše nasypu do hotové cibulky a podleju. ( paprika velmi rychle zhořkne při restování, je to je mžik sekunda dvě a už je to v háji, od těch dob raději vždy odstavuji z plotny) A majoránku až na konec , po dovaření aby se nevypařila vůně té majoránky. komu vadí kousky majoránky (mě třeba jo) rozmixuji s trochou vody taktéž ve smothie mixerku a zamíchám do hotového guláše.

    Odpovědět

  • KuchtaPaja KuchtaPaja

    vynikajici! Dnes jsem uvarila a vsichni jsme se oblizovali :) :yes:

    Odpovědět

  • prosciuto prosciuto(neregistrovaný)

    Petr Blažíček:
    Kesselgulasch nie je viedenský.
    Viedenský je prakticky zhodný s týmto receptom.
    Kesselgulasch (originálne Bográcsgulyas) je v našich zemiach nazývaný Kotlíkový guláš. Je podstatné redší a obsahuje zemiaky a papriku, čo Viedenský neobsahuje.

    Odpovědět

  • HanaMitch HanaMitch(neregistrovaný)

    Podle tohoto receptu jsem uvarila svuj prvni gulas v zivote a byl fantasticky. Dokonce i super vybiravy potomek si sel pridat!

    Odpovědět

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Další >>

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo