Klasický hospodský guláš (vídeňský)

Eliza Kuchařka:

Hovězí maso 240 názorů

Recept si zatím oblíbilo 172 kuchařů
5172

Suroviny

500 g hovězího masa na guláš (nejlépe kližka)
500 g cibule
3 lžíce sádla
2 lžíce sladké mleté papriky
4 stroužky česneku
1 lžička mletého nebo drceného kmínu
1 malý rajský protlak
černý pepř
sůl
1 lžíce majoránky
voda na podlévání
cibule na ozdobu
Recept si zatím oblíbilo 172 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli nakrájíme nadrobno. V kastrole rozehřejeme sádlo a cibuli na něm restujeme dohněda, trvá to asi 15 minut. Zasypeme mletou paprikou, dobře promícháme a postupujeme rychle, aby nezhořkla.

  2. Následně přidáme kousky masa. Ze všech stran je opečeme, dobře mícháme (guláš se má přichytávat ke dnu hrnce, ale ne připalovat). Když je maso orestované, osolíme (cca 10 špetek) a opepříme. Přidáme rajský protlak, dobře promícháme a zalijeme malým množstvím vody - asi 2 dcl. Do základu přisypeme kmín, prolisovaný česnek a necháme dusit na co nejnižší teplotě.

  3. Guláš stále hlídáme a občas promícháváme. Přiléváme vodu po menších částech, protože jak již bylo řečeno, měl by se přichytávat, ovšem nikoli připalovat.

  4. Po cca hodině a půl maso ochutnáme a pokud je měkké, přidáme v dlaních rozemnutou majoránku a povaříme ještě 10 minut.

  5. Guláš nemusíme (a ani bychom neměli) zahušťovat, postaral se o to rozvařený cibulový základ. Jediné povolené zahušťovadlo je v případě potřeby chlebová strouhanka.

  6. Podáváme posypané čerstvě nakrájenou cibulí, nejlépe s houskovým knedlíkem, případně s bramboráčky nebo těstovinami.

Poznámka

Tento guláš jsem dnes vařila a hledala recept, k němuž bych dala fotku. Gulášů je tu spousta, ale tento základní a nejobyčejnější zatím chybí, a to i přestože je mi jasné, že ho každý zná... Tolik na mou omluvu...:-)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 3 802 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Klasický hospodský guláš (vídeňský)

  • prosciuto prosciuto(neregistrovaný)

    Petr Blažíček:
    Kesselgulasch nie je viedenský.
    Viedenský je prakticky zhodný s týmto receptom.
    Kesselgulasch (originálne Bográcsgulyas) je v našich zemiach nazývaný Kotlíkový guláš. Je podstatné redší a obsahuje zemiaky a papriku, čo Viedenský neobsahuje.

    Odpovědět

  • HanaMitch HanaMitch(neregistrovaný)

    Podle tohoto receptu jsem uvarila svuj prvni gulas v zivote a byl fantasticky. Dokonce i super vybiravy potomek si sel pridat!

    Odpovědět

  • OldaS OldaS(neregistrovaný)

    pokud používáte název tak jak je uveden v normách jídel tak potom používejte i suroviny v normách uvedené. Vídeňský guláš je s přidavkem octa, :-p

    Odpovědět

  • Kristyna97 Kristyna97

    Můj první guláš, byl výborný,:yes: jen jsem ho dělala z dvojité dávky a trochu to přehnala s protlakem - byl sladší.

    Odpovědět

  • Severinka Severinka

    cathleen: ten já nemám, ale mohla jsem si pomoci na Etě, ale to mě napadlo až druhý den:-D:-D:-D:-D No, ale myslím, že takovéhle množství guláše hned tak už dělat nebudu;-);-);-)

    Odpovědět

  • Navir Navir

    cathleen: Skvělá vychytávka:yes:

    Odpovědět

  • cathleen cathleen

    Severinka: jestli můžu poradit - větší množství cibule "krájím" sekáčkem, který mám u ponorného mixéru. Než do něj cibule vhodím, stačí je přepůlit (ty velikánské čtvrtím) a pak to jde opravdu rychle. Během 2-4 minut mám hotovo ;-)
    https://www.euronics.cz/image/productgallery/800x8...

    Odpovědět

  • Severinka Severinka

    Skvělý recept:yes::yes::yes: já ho dnes uvařila ze 2 kil plecka a přidala jsem i půl kila vepřových jater:-Q:-Q:-Q, ale než jsem nakrájela 2kg cibule šly na mě mrákoty:-O:-O:-O, ale výsledek za to stojí, guláš se s ní krásně zahustil, snad bude návštěva spokojená:-p:-p:-p

    Odpovědět

  • Petr Blažíček Petr Blažíček(neregistrovaný)

    Konečně recept, kde na konci není "zaprášíme moukou" nebo "zahustíme jíškou".
    Ten protlak bych určitě vyřadil - místo něj stejnou nálož zelené papriky (nejlépe pálivé - to ony bývají) a rajčat jako cibule - slupky od rajčat se nerozvaří - komu to vadí, nejdřív spařit a pak oloupat - ale je to zbytečná zhýčkanost.
    To už sice není klasický kesselgulasch - ale je to naprosto vynikající - samozřejmě až druhý den - a třetí den úplně nejlepší!:yes:

    Odpovědět

  • scofiq scofiq

    ...tak ho mám na plotně - vlastně měla :-D - protože je snědeno, fakt výborný :yes: pochutnali jsme si :-Q - díky za recept

    Odpovědět

  • sinkognitos sinkognitos

    Skvělý recept. Konečně pořádný guláš :-8

    Odpovědět

  • mag-da-lena mag-da-lena

    Dnes jsem našla nachlup stejný recept v nejčerstvějším čísle magazínu Albertu. I se stejnými připomínkami a poznámkami např. k času. Právě ho dělám, snad se povede.

    Odpovědět

  • Hrabje.bas Hrabje.bas(neregistrovaný)

    A je to tu zas. KLASICKÝ HOSPODSKÝ GULÁŠ... V tomto případě ŠLENDRIÁN spočívá v tom, že orestované maso NESOLÍME, přidáme rajský protlak, ten ještě musíme ORESTOVAT. Až potom osolíme, podlijeme a přidáme česnek. ;-)

    Odpovědět

  • AnnaB. AnnaB.

    Tento guláš je výborný jen bych měla jednu připomínku. Majoránka se nesmí vařit, aby nehořkla, dává se až když se guláš odstaví :-K

    Odpovědět

  • Tyrel Tyrel

    Geniální, vařil jsem poprvé v životě složitější jídlo než vajíčka a rozhodl jsem se, že nebudu nic jiného jíst, bohužel vyšel jinak, než na obrázku a jsou tam jiné kombinace jiných koření ale je to vážně žrádlo! :) :-K

    Odpovědět

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Další >>

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo