Klasický hospodský guláš (vídeňský)

Eliza Kuchařka:

Hovězí maso 271 názorů

5238

Suroviny

500 g hovězího masa na guláš (nejlépe kližka)
500 g cibule
3 lžíce sádla
2 lžíce sladké mleté papriky
4 stroužky česneku
1 lžička mletého nebo drceného kmínu
1 malý rajský protlak
černý pepř
sůl
1 lžíce majoránky
voda na podlévání
cibule na ozdobu
Recept si zatím oblíbilo 238 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli nakrájíme nadrobno. V kastrole rozehřejeme sádlo a cibuli na něm restujeme dohněda, trvá to asi 15 minut. Zasypeme mletou paprikou, dobře promícháme a postupujeme rychle, aby nezhořkla.

  2. Následně přidáme kousky masa. Ze všech stran je opečeme, dobře mícháme (guláš se má přichytávat ke dnu hrnce, ale ne připalovat). Když je maso opečené, osolíme (cca 10 špetek) a opepříme. Přidáme rajský protlak, dobře promícháme a zalijeme malým množstvím vody - asi 2 dl. Do základu přisypeme kmín, prolisovaný česnek a necháme dusit na co nejnižší teplotě.

  3. Guláš stále hlídáme a občas promícháváme. Přiléváme vodu po menších částech, protože jak již bylo řečeno, měl by se přichytávat, ovšem nikoli připalovat.

  4. Po cca hodině a půl maso ochutnáme a pokud je měkké, přidáme v dlaních rozemnutou majoránku a povaříme ještě 10 minut.

  5. Guláš nemusíme (a ani bychom neměli) zahušťovat, postaral se o to rozvařený cibulový základ. Jediné povolené zahušťovadlo je v případě potřeby chlebová strouhanka.

  6. Podáváme posypané čerstvě nakrájenou cibulí, nejlépe s houskovým knedlíkem, případně s bramboráčky nebo těstovinami.

Poznámka

Tento guláš jsem dnes vařila a hledala recept, k němuž bych dala fotku. Gulášů je tu spousta, ale tento základní a nejobyčejnější zatím chybí, a to i přestože je mi jasné, že ho každý zná... Tolik na mou omluvu...:-)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 13 663 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Klasický hospodský guláš (vídeňský)

  • Bmv Bmv(neregistrovaný)

    Opravdu výborný recept. Jenom papriku jsem přidávala až po opečení masa a česnek přidala až na konec spolu s majorankou. S výsledkem jsme byli moc spokojeni :-) ;-)

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Olga Čermáková: Máte recht, když mi cibule na guláši chutná, tak proč si ji tam nedat! Zásada sice zní, ale čí zásada? Ať si ji dodržuje ten, kdo ji zasadil!. Protože vařím taky 40 let, tak vím, že kmín do guláše patří. Jen ten česnek bych dala až nakonec. Je zajímavé kolik lidí se pokládá za arbitra správného vaření a přitom nepřidá ani půl receptu:-! 8-(

    Odpovědět

  • Olga Čermáková Olga Čermáková(neregistrovaný)

    Omnimor Macháně: muj muž tam tu cibuli miluje na guláši ať tam patří nebo né.Kmín tam dávam protože mi tam chybí.Věřím vám že vaříte 40let a třeba i dobře ale proti gustu,.....Neznamená když dám do guláše kmín a manžel si tam nakráji cibuli.že neumíme uvařit a co uvaříme je šlichta.
    ;-)

    Odpovědět

  • Omnimor Macháně Omnimor Macháně(neregistrovaný)

    Techoligický postup je trošku jiný-česnek závěrem a krátce podusit a majoránku!!!to je vrchol diletantismu:majoránku tam nesypeme, ale důkladně promneme v dlaních -říká se tomu vrátit bylince život. A tu aplikujeme těsně před odstavením z plotny. Kmín tam nepatří. Závěrečné foto obsahuje guláš a na něm naservírovanou syrovou, na kolečka nakrájenou cibuli. Zásada zní: kde je cibule restovaná, tam nepatří syrová. Syrová cibule zdeformuje chuť, takže strávník může dostat na talíř jakoukoli šlichtu guláši byť jen trochu podobnou. Vařím 40 let.

    Odpovědět

  • N N(neregistrovaný)

    Super guláš!!! Robila som presne podľa popisu a nemá chybu. Strýko robí úžasný srnčí guláš a tento sa mu dosť podobá, ale v hovädzej forme. Ďakujem za recept.

    Odpovědět

  • casino casino

    Harry: "Protlak když ho dám nebo ne, není poznatelné."
    Jsem vám vděčen za konstatování:yes: Cítím to stejně :-)
    Pí. casinová prý protlakem guláš zahušťuje... :-8

    Odpovědět

  • Harry Harry(neregistrovaný)

    kaja: :yes: Jde, ale musíte mít malý plamen. Velice d§ležité. I celý guláš mě trvá délo, ale nemá chybu. Protlak když ho dám nebo ne, není poznatelné. Gulš je výborný<3

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Charlotta: nemáte pravdu,do Vídeňského guláše protlak patří;-)

    Odpovědět

  • Charlotta Charlotta(neregistrovaná)

    Dělám ho skoro stejně ale proč pro boha do všeho cpete rajský protlak ten nedávám a nechybí mi ! Nedávno jsem hledala recept na šípkovou omáčku a tam ho dávali taky to si můžu uvařit rovnou rajskou a je to !:-):-):-)

    Odpovědět

  • Svetková Jaroslava Svetková Jaroslava(neregistrovaná)

    výborný guláš

    Odpovědět

  • Karolina Karolina(neregistrovaná)

    Hi! My boyfriend loves classic Czech gulas deeply so I've been looking for some good recipe and this one is Oh so perfect! Thank you for sharing! Obviously I had to translate to from czech to polish and Google translate came in handy ;) Thank you once again :-K

    Odpovědět

  • MartyTeenka MartyTeenka

    Výborný recept, vaříme z hovězí kýty :) :yes: <3

    Odpovědět

  • mates mates(neregistrovaný)

    nejdřív maso na tmavou cibuli, orestovat a pak zasypu paprikou. zbytečně moc cibule. stejně to nezahustí jako spíš osladí

    Odpovědět

  • David David(neregistrovaný)

    Je skvělý, už nedělám jiný.Všem moc chutná díky.:-K

    Odpovědět

  • casino casino

    kaja:
    Jj, :yes:
    No a tady:https://www.toprecepty.cz/recept/1459-hovezi-gulas... zdá se v bodech 1 a 2 postupu je provedení podle našich představ, že?:-)

    Odpovědět

1 2 3 6 10 15 19

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: guláš recept hovězí guláš podle pohlreicha guláš hospodský hověží guláš hověži gulaš hovězí gulaš recept pravý hovězí guláš hospodský vídeňský hovězí guláš nejlepší pravý maďarský guláš hospodský hovězí guláš recept recept gulas hospodský guláš z vepřového masa hospodský vepřový guláš pravý hospodský vepřový guláš hospodský vepřový guláš recept klasický hovězí guláš pravý hospodský hovězí guláš recept na guláš maďarský guláš hospodsky pravý český guláš

Zapomněl/a jsem heslo