Klasický hospodský guláš (vídeňský)

Eliza Kuchařka: Eliza

Hovězí maso 290 názorů

Suroviny

500 g hovězího masa na guláš (nejlépe kližka)
500 g cibule
3 lžíce sádla
2 lžíce sladké mleté papriky
4 stroužky česneku
1 lžička mletého nebo drceného kmínu
1 malý rajský protlak
černý pepř
sůl
1 lžíce majoránky
voda na podlévání
cibule na ozdobu
Recept si zatím oblíbilo 346 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli nakrájíme nadrobno. V kastrole rozehřejeme sádlo a cibuli na něm restujeme dohněda, trvá to asi 15 minut. Zasypeme mletou paprikou, dobře promícháme a postupujeme rychle, aby nezhořkla.

  2. Následně přidáme kousky masa. Ze všech stran je opečeme, dobře mícháme (guláš se má přichytávat ke dnu hrnce, ale ne připalovat). Když je maso opečené, osolíme (cca 10 špetek) a opepříme. Přidáme rajský protlak, dobře promícháme a zalijeme malým množstvím vody - asi 2 dl. Do základu přisypeme kmín, prolisovaný česnek a necháme dusit na co nejnižší teplotě.

  3. Guláš stále hlídáme a občas promícháváme. Přiléváme vodu po menších částech, protože jak již bylo řečeno, měl by se přichytávat, ovšem nikoli připalovat.

  4. Po cca hodině a půl maso ochutnáme a pokud je měkké, přidáme v dlaních rozemnutou majoránku a povaříme ještě 10 minut.

  5. Guláš nemusíme (a ani bychom neměli) zahušťovat, postaral se o to rozvařený cibulový základ. Jediné povolené zahušťovadlo je v případě potřeby chlebová strouhanka.

  6. Podáváme posypané čerstvě nakrájenou cibulí, nejlépe s houskovým knedlíkem, případně s bramboráčky nebo těstovinami.

Poznámka

Tento guláš jsem dnes vařila a hledala recept, k němuž bych dala fotku. Gulášů je tu spousta, ale tento základní a nejobyčejnější zatím chybí, a to i přestože je mi jasné, že ho každý zná... Tolik na mou omluvu...:-)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 35 234 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Klasický hospodský guláš (vídeňský)

  • Eja57 Eja57(moderátorka)

    Veronika.Hrozna: no, když si představím tuk ( u vegana asi olej), rajčatový protlak, papriku, kmín, česnek, majoránku, sůl, pepř, zahuštěno chlebem, vše důkladně provařeno...já bych asi úplně Pachatele nepodezřívala, že vařil vodu na kafe...Vídeňský guláš jistě ne, ale dobrá "gulášová omáčka" pro vegana možná ano...

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Coleta:Taky netusim, co varil, ale gulas to nebyl.:-D:-D:-D Asi vodu na kafe.:-O

    Odpovědět

  • Coleta Coleta

    Pachatel: Postrádám logiku Vašeho sdělení. Jestliže jste nepoužil maso-nejedná se o vídeňský guláš. A jestli jste chtěl být vtipný, tak ani to se nepovedlo.

    Odpovědět

  • Pachatel Pachatel

    Lahodny gulas, varil jsem bez masa protoze jsem veganysta a bez cibule aby nezapachal dech. :-):yes:

    Odpovědět

  • KaterinaKuc KaterinaKuc

    Ten to gulas je strasne dobry,delam ho pravdielne...Dekuji za recept:-K

    Odpovědět

  • keijei keijei

    Guláš v této podobě není IMHO guláš. Vše je OK, chuťově výborný, ale nemá šťávu. Ke guláši patří knedlík nebo chleba. Tady to vychází max. na jeden knedlík nebo půlku chleba. Pravý hospodský guláš je přeci jen "vodnatější" se "šesti". Takže pokud si chce člověk vychutnat nejen maso, ale i omáčku, musí přidat bujón, samozřejmě ideálně originál z hovězího masa, ale ani obyčejný bujón z kostky není špatný. Jen se pak musí dávat bacha na sůl.

    Odpovědět

  • hosta hosta

    Arween: 1 kg masa v syrovém stavu pro 10 lidí je zaručeně málo :-) Z 1 kg masa po tepelné úpravě zůstane cca 60 dkg - počítejte s 30procentním úbytkem. Takže minimálně dvojnásobek ;-) - a to na ochutnání:-D

    Odpovědět

  • Arween Arween

    Na kolik porcí vyjde tohle množství masa? Potřebuji pro cca 10 lidí. Bude to stačit z 1 kg masa?

    Odpovědět

  • Nemi23 Nemi23

    Guláš jsem vařil přesně podle receptu a musím poděkovat.Povedl se víc než na výbornou :) Doteď jsem dělal prakticky jen ´segedín´ a když jsem zkoušel jiný,´klasický´ guláš tak mi chuťově nevyšel nic moc.A teď už vím že to bylo zbytečným podléváním v duchu,ať je toho co nejvíc,ideálně plný hrnec :-D Tady se podlévá minimálně,ve finále je guláše ´na dně´ hrnce,ale je luxusní a porcí je z toho prakticky stejně.Jen prostě ne vodových,ale krásně hustých,takže se celý talíř prostě nemusí topit v omáčce.Díky za recept :-)

    Odpovědět

  • Gazpacho Gazpacho

    Recept je dobrý. Komentáre tipu najprv toto a potom toto sú smiešne. Dôležitý je výsledok a nie poradie, v akom sa jednotlivé ingredienty použijú.
    Ja by som hádam odstránil slovo "klasický". Myslím, že v mohých reštauráciách, ktoré guláš podávajú, zvykne byť guláš dobrý, viac-menej sa zhodujúci s týmto receptom a pritom vždy trochu iný. Čo v poslednej dobe pozorujem je, že kvalita mäsa nie vždy dosahuje rovnakú kvalitu, ale že množstvo soli často prekračuje zdravú hladinu, čo vzbudzuje dojem, že sa soľou niečo zakrýva (kvalita, poťažne čerstvosť mäsa, nedostatočná skúsenosť s prípravou guláša atď.?).
    V každom prípade príprava podľa tohoto receptu zaručuje dobrý výsledok, aj keď podľa niektorých "superodborníkov" na guláš nie je správna.
    :yes:

    Odpovědět

  • Gril-maniak Gril-maniak

    Odzkoušeno včera a musím pisatelku receptu pochválit, protože je jednoduše výborný :yes:

    Odpovědět

  • macmic macmic

    naprosto výborný guláš, vařila jsem ho již několikrát a nemá chybu.

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Dnes jsem dělala tento guláš,byl super a všem moc chutnal;-):yes:

    Odpovědět

  • borishenac@gmail.com borishenac@gmail.com

    Vyborne.Proste gulas clasico.
    A nake tady nazory zahustovat nebo nezahustovat cibuli.Fuck off.
    Takze vzkaz pro vsechny pisalky:Bez si udelat svuj gulas a neotravuj...8-(:-):-):-)

    Odpovědět

  • rasken65 rasken65

    tak jsem ho zkusil a vybornej:-):yes: porucil si ho vnoucek :-)

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3 4 6 11 15 20

Tématické fráze: guláš recept guláš hovězí guláš podle pohlreicha hověži gulaš hospodský hověží guláš hovězí gulaš recept vídeňský hovězí guláš hospodský guláš z vepřového masa recept gulas pravý hovězí guláš hospodský recept na guláš hospodský vepřový guláš hospodský hovězí guláš recept klasický hovězí guláš pravý hospodský vepřový guláš nejlepší pravý maďarský guláš hospodský vepřový guláš recept pravý hospodský hovězí guláš maďarský guláš hospodsky pravý český guláš