Klasický hospodský guláš (vídeňský)

Eliza Kuchařka:

Hovězí maso 217 názorů

5141
Recept si zatím oblíbilo 141 kuchařů

Suroviny

500 g hovězího masa na guláš (nejlépe kližka)
500 g cibule
Nyní v akci
3 lžíce sádla
2 lžíce sladké mleté papriky
Nyní v akci
4 stroužky česneku
1 lžička mletého nebo drceného kmínu
1 malý rajský protlak
černý pepř
sůl
1 lžíce majoránky
voda na podlévání
cibule na ozdobu
Recept si zatím oblíbilo 141 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Cibuli nakrájíme nadrobno. V kastrole rozehřejeme sádlo a cibuli na něm restujeme dohněda, trvá to asi 15 minut. Zasypeme mletou paprikou, dobře promícháme a postupujeme rychle, aby nezhořkla.

  2. Následně přidáme kousky masa. Ze všech stran je opečeme, dobře mícháme (guláš se má přichytávat ke dnu hrnce, ale ne připalovat). Když je maso orestované, osolíme (cca 10 špetek) a opepříme. Přidáme rajský protlak, dobře promícháme a zalijeme malým množstvím vody - asi 2 dcl. Do základu přisypeme kmín, prolisovaný česnek a necháme dusit na co nejnižší teplotě.

  3. Guláš stále hlídáme a občas promícháváme. Přiléváme vodu po menších částech, protože jak již bylo řečeno, měl by se přichytávat, ovšem nikoli připalovat.

  4. Po cca hodině a půl maso ochutnáme a pokud je měkké, přidáme v dlaních rozemnutou majoránku a povaříme ještě 10 minut.

  5. Guláš nemusíme (a ani bychom neměli) zahušťovat, postaral se o to rozvařený cibulový základ. Jediné povolené zahušťovadlo je v případě potřeby chlebová strouhanka.

  6. Podáváme posypané čerstvě nakrájenou cibulí, nejlépe s houskovým knedlíkem, případně s bramboráčky nebo těstovinami.

Poznámka

Tento guláš jsem dnes vařila a hledala recept, k němuž bych dala fotku. Gulášů je tu spousta, ale tento základní a nejobyčejnější zatím chybí, a to i přestože je mi jasné, že ho každý zná... Tolik na mou omluvu...:-)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 1 096 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Klasický hospodský guláš (vídeňský)

  • jarda Kadic jarda Kadic

    La Furi Roja: určitě z plechovky,tady se píše malá.To druhé je asi rajčatová šťáva;-)

    Odpovědět

  • La Furi Roja La Furi Roja

    Dobrý den, budu dělat guláš poprvé a tak mi promiňte můj hloupý dotaz ( je mi 19 tak nemám zas tolik představu ) protlak dáváte ten z hustý z plechovky nebo takový ten tekutý z krabičky, vím že to bude asi jedno, ale i tak :D

    Odpovědět

  • Jana Jana(neregistrovaná)

    Já používám na podlévání ( všeho ) vývary. Výsledná chuť je lepší, než když se podlije vodou.

    Odpovědět

  • Martas Martas(neregistrovaný)

    Důležitý je základ,což je na 1kg masa 1kg cibule a 3-4 lžíce mleté papriky(dopor.Kotányi),pořádně osmahnout cibuli až by se nám chtěla připálit(čim víc je hnědá,tím lepší),přidáme papriku a promícháme a hned maso,které orestujeme.Až se nám zatáhne,podlijeme maso a dusíme.Dále už je vlastně na každým co si podle chuti přidá,ale určitě by neměl chybět česnek a majoránka.O zákl.ingrediencí snad psát nemusím :-)

    Odpovědět

  • MarcelaPa MarcelaPa

    Navir: souhlasím, je to velká mňamka, ale klidně jsem dala papriku na cibuli, musí se pracovat rychle, paprika nezhořkne. Dělala jsem v novém litinovém hrnci a super.:yes:

    Odpovědět

  • Petra Petra(neregistrovaná)

    Navir: Souhlas, papriku až na maso ;-) Jinak super, dělám hodně podobně

    Odpovědět

  • Navir Navir

    MarcelaPa: Marcí, já ho vařím dnes opět asi už po 4 a je to mňamka všech mňamek :yes: Mám trošinku svých vychytávek, ale nemá chybu:yes: ALE ZDŮRAZŃUJI - V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ NEDÁVAT PAPRIKU NA CIBULI, ale až na maso

    Odpovědět

  • MarcelaPa MarcelaPa

    Dnes jsem dělala k obědu, gulášek je výborný:-!:yes:

    Odpovědět

  • david david(neregistrovaný)

    Dekujeme za skvely recept. Moc dobry. Vase stranka nas inspiruje. :yes:

    Odpovědět

  • radkakrb radkakrb

    radkakrb:

    cathleen: děkuju :-)) ujela mi ručka

    Odpovědět

  • cathleen cathleen

    radkakrb: komentář jsi vložila dvakrát (což se občas stane), jeden jsem ti smazala v okamžiku, kdy jsi promazala ten druhý.
    Takže tady je ten tvůj;-)


    radkarb: Ve vaření jsem začátečnice, můj přítel je co se týče jídla gurmán. Hledala jsem pro svůj první guláš co nejlehčí recept, vybrala jsem si mezi spoustou tenhle :-) a můžu říct teda, že jsem nezměnila ani ň krom trochu pál.papriky, což přítel rád, a teda supr!!! Moc nám chutná, přítel už si 2x přidal. Děkuju za supr recept, určo nedělám naposledy :yes:

    Odpovědět

  • radkakrb radkakrb

  • Navir Navir

    Navir: Dovařeno a doufám, že nebude sežráno, než se zaleží:yes:

    Odpovědět

  • Navir Navir

    Právě ho vařím, barva nááádherná, děkuji Bedovi za nápad s kamarelizovaným cukrem:yes: Pro "strejčka! jsem si namlela chlebovou strouhanku, ale asi nebude potřeba. Recept je SUPER:yes:

    Odpovědět

  • beda venerabilis beda venerabilis(neregistrovaný)

    Právě osobně ověřil.
    Cibuli osmahl zvlášť na pánvi, pak sesypal dohormady, pod masem trochu cukru nechal zkaramelizovat (jako u svíčkové).
    Papriky sladké jen půl druhé lžíce, a přidal půl lžíce pálivé. Včera večer dovařil a nechal přes noc vystydnout. Dnes uvařil čerstvý houskový knedlík. Orgasmus na talíři.
    Dvě piva jen zasyčela.:-)

    Odpovědět

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Další >>

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo