Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak správně uvařit sypkou rýži, aby se nerozvařila, nebyla tvrdá ani spálená? Vietnamka Thuy „Twí” Nguyen, lektorka kurzů vaření asijské kuchyně, známá ze soutěže Hell’s Kitchen Česko, prozrazuje snadný a všem dostupný postup. Bez stresu, bez rýžovaru a bez chyby! Taková bude rýže, když ji připravíte metodou 10:5:5.

Kuchařka nejen z televize 

Kdo sleduje soutěžní pořad Hell’s Kitchen Česko, tak ví, že soutěž už opustila všemi oblíbená Twí. Lektorka kurzů vaření asijské kuchyně ale není na kulinárním poli žádný nováček. Už v roce 2016 spoluzaložila blog ZaseRýže – místo, kde sdílí své poznatky z asijské kuchyně a kam se lidé mohou vracet pro inspiraci i recepty krok za krokem.

O rok později vyšla Twí její první kuchařka, v roce 2022 následovala rozšířená edice knihy a v roce 2024 vydala sympatická tmavovláska další a úplně novou asijskou kuchařku. Letos se pak do povědomí všech dostala hlavně díky účinkování v soutěži  Hell’s Kitchen Česko, kde nejen že našla novou lásku, ale také prokázala, že má smysl pro čest, když se v jednom z dílů dobrovolně přihlásila do vyřazování

Twí se zkrátka nenudí, ale hlavně umí. Pro Toprecepty.cz prozradila, jak připravuje rýži, kterou jako malá „nemohla ani cítit“, protože ji měli doma každý den. Dnes si Twí naopak bez rýže neumí svůj život představit. Vaření této přílohy má doslova v malíčku. 

Jak správně uvařit rýži podle Twí 

S Twí jsme se potkali na slavnostním znovuotevření restaurace V Zátiší, kam dorazila s přítelem Petjem Fondou, také účastníkem soutěže Hell’s Kitchen Česko. Neváhali jsme a na místě Twí vyzpovídali. Mimo jiné nám prozradila, jak autorka projektu ZaseRýže připravuje právě rýži. 

Možností, jak rýži uvařit, je více, stejně tak je více druhů rýže. S Twí jsme se proto zaměřili na vaření rýže sypké jasmínové. Pro čtenáře webu Toprecepty.cz nadějná foodblogerka prozradila, jak postupuje právě ona.  

  1. Dvojité propláchnutí vodou
    Ještě než začne Twí rýži vařit, dvakrát ji propláchne vodou. „Tohle má každá domácnost ve Vietnamu jinak,“ svěřila se Twí a dodala, že někdo oplachuje rýži jenom jednou, ať neztrácí veškeré vitaminy, jiný zase vícekrát, aby odstranil případné nečistoty. Twí volí kompromis – oplachuje dvakrát.  
  2. Zásadně bez soli 
    Jako mnoho jiných asijských kuchařů ani Twí rýži nesolí, což je pro přípravu rýže v asijské kuchyni typické. K rýži se totiž obvykle podávají velmi výrazné a často dost slané omáčky, proto se rýže vaří zcela bez soli. 
  3. Vodu měřit na dlaň 
    Co se týká množství vody na množství rýže, Twí má dva postupy měření. Když rýži v kastrůlku zalijete vodou a do vody dáte prst, hladina by měla dosahovat zhruba do tří čtvrtin k prvnímu článku prstu. „Já to takhle měřím odmalička,“ vysvětlila nám Twí s tím, že to je její nejlepší tahák při vaření rýže –článek prstu.
  4. Metoda 10:5:5
    Při samotném vaření postupuje Twí metodou 10:5:5. To znamená, že prvních 10 minut nechá rýži docela dost probublávat, dalších 5 minut stáhne na nižší výkon a poté rýži odstaví ze sporáku a nechá dojít pod pokličkou. 
  5. Jedině s pokličkou
    Jak pro naše čtenáře Twí prozradila, zásadní je také udržet se a nenakukovat pod pokličku. „Celou dobu nesundávejte pokličku! Jakmile ji totiž odklopíte, rýže ztratí vlhkost a dole se začne připalovat,“ vysvětlila Twí s tím, že rýže se zásadně ani nemíchá, ani neodklápí. 

Co se týká přípravy v rýžovaru, je to podle Twí jednodušší, ale voda se taky měří na články prstu a taky se doporučuje rýži předem propláchnout. Jeden fígl pro rýžovar ale Twí přece jenom má„Jakmile se rýžovar sám otevře nebo dá signál, že je uvařeno, tak ho ještě chvilku nechte zavřený. Nechte rýži ještě trochu odpočinout.“

Jak to Twí slušelo na slavnostním znovuotevření restaurace V Zátiší a jakou měla radost, když právě její anketní lístek vylosovali a Twí získala poukaz do restaurace, na to se můžete podívat v naší galerii: 

Fotogalerie - Vietnamka Thuy alias Twí

Ukázat 10 fotografií

Recepty k tomuto článku