Svatomartinské rohlíčky ze šlehačkového těsta: Nemusí kynout, jsou krásně jemné a báječně chutnají se všemi druhy náplní
5. 11. 2025 Vaření
Jsou křehké, nadýchané jako obláček, plné tvarohové, makové nebo ořechové náplně a ještě obalené ve vrstvě cukru. Přímo se rozplývají na jazyku. Přesně tak vypadají rohlíčky ze šlehačkového těsta, které se přímo rozplývají na jazyku. Upečte je na svátek svatého Martina, jen se po nich zapráší.
Tradiční pečivo na sv. Martina
Rohlíčky jsou tradičním pečivem, které se peče při příležitosti svátku svatého Martina. Svým zahnutým tvarem prý totiž mají připomínat podkovy bílého koně světce, jemuž je svátek věnován. Právě jeho příjezd každý rok napjatě očekáváme, zda nám podle pranostik přinese první sníh. Závěje moučkového cukru na rohlíčcích vám jej ale určitě vynahradí.
Mohlo by vás zajímat
Z jednodušších těst
Původní martinské rohlíčky se dělaly z kynutého těsta. Jeho příprava je trochu složitější, neboť těsto i rohlíčky musí kynout, což zabere poměrně dost času. Navíc hrozí, že těsto nenakyne dostatečně a rohlíčky pak nebudou patřičně nadýchané.
Pro ty, kteří si na kynuté těsto nevěří, naštěstí existuje spousta dalších jednodušších receptů na rohlíčky z jiných, méně náročných druhů těst. Rohlíčky můžete udělat třeba i z listového těsta, z tvarohového těsta nebo z těsta ze zakysané smetany. K nejoblíbenějším ovšem patří ty z těsta šlehačkového.
Jak na šlehačkové rohlíčky s ořechy
Šlehačkové rohlíčky si vás rozhodně získají svou lahodnou jemnou chutí a křehkou a vláčnou konzistencí. Těsto je navíc hotové raz dva a dobře se s ním pracuje. Šlehačkové těsto chutná úplně nejlépe s ořechovou náplní, ale klidně můžete rohlíčky naplnit i tvarohovou či makovou nádivkou nebo povidly. Pokud vás lákají nejvíce ty ořechové, můžete si je upéct podle našeho receptu.
Budete potřebovat: Na těsto: 225 g hladké mouky, 125 g změklého másla, 25 g moučkového cukru, 75 ml smetany ke šlehání (33%), 2 žloutky a 1 špetku soli. Na náplň: 100 g mletých vlašských ořechů, 65 g moučkového cukru, 1 bílek a 1 lžičku vanilkového extraktu (nebo 1 sáček vanilkového cukru). Na potření: 1 bílek a 1 vejce.
Jak na to:
- Do mísy nasypte mouku, moučkový cukr, žloutky, máslo, smetanu, špetku soli a rukama vypracujte nelepivé těsto. Těsto můžete zpracovat i v robotu. Těsto zabalte do potravinářské fólie a uložte do lednice.
- Připravte ořechovou náplň z mletých vlašských ořechů, moučkového cukru, bílku a lžičky vanilkového extraktu. Vše smíchejte v míse a spojte tak, aby vznikla tužší hmota. Pokud bude hmota řídká, přidejte ořechy. Hotovou náplň uložte do lednice.
- Odpočinuté těsto zvažte, rozdělte na 5 stejných dílů a každý vytvarujte do koule. Těsto rozválejte do kruhu silného zhruba 3 mm. Nožem jej rozdělte na stejné trojúhelníky.
- Na každý trojúhelník naneste na kratší stranu proti špičce ořechovou náplň a kraje těsta potřete bílkem. Rohy trojúhelníků a zadní okraj přehněte přes náplň, srolujte a vytvarujte rohlíček. Okraje rohlíčku stiskněte mezi prsty, aby se těsto spojilo.
- Hotové rohlíčky klaďte na plech vyložený pečicím papírem a potřete je rozšlehaným vajíčkem. Plech vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte 20 minut dozlatova. Upečené rohlíčky posypte moučkovým cukrem.
Náš tip: Při přípravě martinských rohlíčků ze šlehačkového těsta můžete postupovat podle našeho videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více