Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Aneta Vignerová umí skvěle vařit i péct. Třeba perníkovou bábovku s jablky.
Zdroj: Profimedia, Toprecepty, koláž Toprecepty

Bábovka potěší při každé příležitosti. Stačí vybrat hezkou formu, zvolit druh těsta, přidat vhodné ingredience a hned můžete vyčarovat nespočet různých příchutí. Třeba modelka Aneta Vignerová umí skvělou perníkovojablečnou bábovku.

Oblíbené druhy bábovek

Bábovka patří k nejtradičnějším moučníkům české kuchyně. Její výhodou je jednoduchost i rozmanitost. Základ tvoří mouka, vejce, cukr a máslo, ale drobné změny v poměrech nebo přidané suroviny rozhodují o různorodém výsledku. Každý má svou oblíbenou variantu – někdo dává přednost hutné bábovce, jiný lehké a nadýchané.

Nejznámější je patrně vláčná třená bábovka. Často se obohacuje o kakao, které vytváří známý mramorový efekt. Někdo přidává rozinky, jiný ořechy nebo mandle. Oblíbená je i šlehačková verze, do níž se přidává smetana ke šlehání. Díky ní je těsto jemné, měkké a déle vydrží vláčné. Hodí se i pro jednoduché ochucení vanilkou či citronovou kůrou.

Piškotová bábovka se vyrábí z lehkého těsta, do kterého se šlehají bílky zvlášť. Výsledkem je nadýchaný moučník, který ocení i ti, kdo mají rádi méně tučné dezerty. Naopak kynutá bábovka patří k tradičním druhům. Vyžaduje trpělivost, ale odmění se měkkou a jemnou texturou

Moderní bezlepkové a veganské bábovky

Současné trendy přinesly i bezlepkové a veganské recepty. Bezlepkové bábovky se pečou například z mandlové nebo rýžové mouky, veganské se obejdou bez mléka, vajec i másla – používají kokosový olej, rostlinné nápoje nebo rozmačkaný banán. Chuť přitom zůstává plná a výrazná.

Jak docílit dokonalého výsledku

Základem úspěchu je kvalitní forma, správně vymazaná a vysypaná, aby šla bábovka snadno vyklopit. Silikonové formy není třeba vymazávat ani vysypávat, po upečení potřebuje bábovka chladnout alespoň 10–15 minut ve formě.

U třeného těsta je důležité poctivé prošlehání másla s cukrem dohladka, které do těsta dostane vzduch a rozpustí cukr. Nezapomeňte ani na špetku soli – i do sladkého těsta patří, protože zvýrazní chuť surovin. Troubu je potřeba předehřát a během pečení ji neotvírat, jinak bábovka klesne.

Inspirace od Anety Vignerové

Bábovka je symbolem domácí pohody, kterou si každý představuje odlišně. Svůj nápad přidala i modelka Aneta Vignerová, která na svém instagramovém profilu představila perníkovojablečnou bábovku. Spojuje v sobě vůni perníkového koření a šťavnatost nastrouhaných jablek, což jí dodává vláčnost i výraznou chuť. Ideální kombinace pro podzimní pečení.

Recept na perníkovojablečnou bábovku

Na přípravu voňavé bábovky budete potřebovat: 1 hrnek hladké mouky, 1 hrnek polohrubé mouky, špetku soli, 2 vejce, 1 hrnek cukru, 1/2 hrnku oleje, 1 hrnek mléka, 1 sáček kypřicího prášku do perníku, 2 lžíce kakaa a 2 jablka.

Jak na to?

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Formu vymažte olejem a vysypte polohrubou moukou.
  2. Do mísy nasypte obě mouky, cukr, kakao a kypřicí prášek. Promíchejte a zlehka osolte.
  3. Přilijte olej a mléko, přidejte vejce a oloupaná nastrouhaná jablka. Můžete přidat třeba i nasekanou čokoládu nebo oříšky či rozinky.
  4. Promíchejte dohladka a těsto nalijte do formy. Pečte zhruba 50 minut.
  5. Upečenou bábovku nechte pár minut chladnout ve formě, pak ji vyklopte a nechte zchladnout. Před podáváním ji posypte moučkovým cukrem.

Recepty k tomuto článku