Vanilkové rohlíčky podle receptu prababičky Josefa Maršálka: Jsou úžasně křehké a překvapí jedním druhem koření
17. 11. 2025 Vaření
Vanilkové rohlíčky jsou cukrovím, které zbožňuje snad každý, a platí to samozřejmě i pro našeho nejslavnějšího cukráře Josefa Maršálka. Ten peče každé Vánoce i ty podle receptu své prababičky. Jsou s lískovými oříšky a při pečení provoní celou domácnost.
Vanilkové rohlíčky - nejoblíbenější cukroví
Vanilkové rohlíčky jsou lehce nostalgickým cukrovím, které snad všichni pečou podle rodinného receptu po babičkách i prababičkách. Přestože jde o poměrně jednoduché cukroví z pár ingrediencí, recepty na ně se různí, takže se můžete setkat s více verzemi rohlíčků. Rozdíly jsou hlavně v ořechách.
Někteří je dělají mandlové, jiní raději sázejí na vlašské nebo lískové oříšky, a v současných receptech se často experimentuje třeba i s pistáciemi nebo pekany.
Mohlo by vás zajímat
S těstem je třeba pracovat rychle
Rohlíčky jsou křehké cukroví, které by se mělo doslova rozplývat na jazyku. Je proto nezbytné do těsta použít studené máslo rovnou z lednice a hlavně s těstem pracovat rychle, aby máslo příliš nezměklo. Rohlíčky by se jinak během pečení roztékaly do nevzhledných tvarů nebo by popraskaly.
U těsta v následujícím receptu je to obzvlášť důležité, neboť se do něj nedávají vajíčka; jde o mastnější těsto.
Aby se z rohlíčků staly vanilkové, je nutné je nakonec obalit v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým. Intenzivnější chuti dosáhnete, když místo vanilkového cukru použijete pravou vanilku. Celý lusk můžete rozmixovat s normálním krupicovým cukrem a hned máte krásně voňavý domácí vanilkový cukr. Případně můžete zrníčka z vanilkového lusku ještě vyškrabat a vmíchat je do těsta - rohlíčky budou o to voňavější.
Rohlíčky podle prababičky Josefa Maršálka
Pokud ze všech oříšků fandíte v rohlíčcích nejvíc těm lískovým, můžete si populární cukroví upéct podle léty prověřeného receptu prababičky slavného cukráře Josefa Maršálka. Ta je prý pekla již na počátku minulého století, když sloužila u bohaté měšťanské rodiny v Praze, a její rohlíčky s lískovými oříšky už tenkrát byly vyhlášené.
U rohlíčků nás překvapilo, že se do nich dává kromě vanilky i skořice, nicméně i ta je krásně provoní. Rohlíčky jsou navíc jednoduché, s těstem se hezky pracuje a cukroví je po upečení úžasně křehké a chutné. První várku, kterou jsme vyzkoušeli, jsme snědli na posezení. Tak neváhejte a upečte si je letos také. Nebudete litovat.
Budete potřebovat: 70 g mletých lískových oříšků, 50 g moučkového cukru, 140 g studeného másla, 190 g hladké mouky, 10 g vanilkového cukru, 1 g mleté skořice a 1 g soli, moučkový cukr s vanilkou nebo vanilkovým cukrem na obalení.
- Plech vyložte pečicím papírem a troubu předehřejte na 160 °C (horkovzduch). Do mísy nasypejte cukr, mouku, mleté ořechy a vanilkový cukr, přidejte mletou skořici a sůl, a vše promíchejte. Pak přidejte studené máslo nakrájené na kousky a rukama vypracujte kompaktní těsto.
- Poté rovnou z těsta tvarujte rohlíčky. Vezměte vždy kousek těsta do dlaně (asi 10 g na větší rohlíček), párkrát těsto zmáčkněte mezi sevřenými prsty a pak v dlaních vyválejte váleček. Ten stočte do tvaru rohlíčku a odložte na plech s pečicím papírem. Rohlíčky klaďte na plech v pravidelných rozestupech; v těstě je hodně tuku a během pečení lehce nabydou.
- Plech s rohlíčky vložte do trouby a pečte asi 12–15 minut. Po vytažení z trouby nechte rohlíčky vychladnout na plechu, aby se při zdobení a obalování nerozpadaly. Rohlíčky obalte v moučkovém cukru smíchaném s vanilkou nebo vanilkovým cukrem.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více