Čočka na kyselo

janatka Kuchařka: janatka

Doba přípravy: 45 minut vaření podle strávníků Luštěniny 54 názorů

Suroviny

voda
čočka
polévkové koření (maggi, sůl, podravku, masox)
ocet
hladká mouka
sádlo
vajíčka
cibule
slanina
Recept si zatím oblíbilo 27 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Den předem namočíme čočku, kolik ji budeme potřebovat.

  2. Druhý den vaříme v té samé vodě, co byla čočka namočená do měkka.

  3. Rozpustíme sádlo a přidáme mouku, uděláme jíšku a tím zahustíme čočku. Dochutíme octem a kořením.

  4. Usmažíme volské oko.
    Já ještě na slanině osmažila cibulku a polský salám. Tímto jsem to na talíři polila.

    Zeleninový salát jako příloha.

Poznámka

Dnes bez masa.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 44 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Čočka na kyselo

  • Jiří Jiří(neregistrovaný)

    fajn recept, ale rozesmál mě polský salám a následná poznámka "dnes bez masa" :D salám asi nějaké ty procenta masa mít bude, i když je z polska...

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    tejaja:Tejajko asi máš pravdu;-)

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Simona Skolakova: Simonka, vďaka za tvoju snahu, ;-) je to síce z internetu, ale nie všetko, čo sa tam píše, je pravda. To, čo cituješ, nikde nevysvetľuje dôvod vylievania vody, v ktorej sa strukovina máča. Je to len názor, rovnako ako ten opačný.;-)
    Tlakový hrniec, namočená šošovica a 15 min v tlakovom hrnci je veľa.
    Vyliať vodu po varení...no, šošovicu zlievam jedine vtedy, keď ju používam na šalát, tam je tekutina nežiadúca. N a iné jedlá potrebujem nejakú tekutinu, tak ju nebudem zlievať. ;-)
    Ale každý nech si robí, ako uzná za vhodné, nie?;-)

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    MilaO:Pěkně jsi to rozebrala,ale přeci jen nezaškodí si tedy něco o čočce přečíst na internetu;-)

    Namáčení čočky

    Čočka nepatří mezi luštěniny, které by potřebovaly dlouhé máčení, postačí klidně 2 nebo 3 hodiny. Pokud ji však necháte namočenou i delší dobu, nic se nestane. Vlivem máčení luštěnina změkne a proces vaření bude o poznání rychlejší a čočka měkčí. Po máčení opět čočku propláchněte. Potřebujete-li vařit čočku co nejrychleji a vyhnout se procesu namáčení, můžete zakoupit čočku již předvařenou.
    Samotné vaření čočky

    Pokud jste absolvovali veškeré předchozí kroky, samotný proces vaření čočky je nejjednodušší záležitostí. Propláchnutou čočku zalijte čistou vodou v trojnásobném množství vody (na hrnek čočky tři hrnky vody). Necháme přivést do varu a vaříme do té doby, než bude čočka úplně měkká a připravená ke konzumaci. Předem se čočka nesolí ani nekoření. Pokud chcete mít čočku uvařenou co nejrychleji, můžete použít i tlakový hrnec. V takovém případě bude po 15 minutách vaření hotovo. Poté, co máte čočku takto uvařenou, můžete vylít vodu (nebo ji použít pro další zpracování třeba na polévku) a čočku používat dále dle konkrétního receptu. Je na vás, připravíte-li si čočku na jíšce se slaninou, čočkové karbanátky, čočkový salát nebo zcela jiný pokrm.

    Odpovědět

  • MilaO MilaO(neregistrovaný)

    Do čočky nakyselo opravdu nepatří masox, podravka, maggi a jiné glutamátové sajrajty. Bohužel, dnes na netu najdu recept na "tradiční" svíčkovou, do omáčky se ale má dát sójovka a maggi! Děs běs! Dnes má možnost každý zveřejnit co chce, což je na jednu stranu dobře, jenže mnohé rádobykuchařky vaří stylem "naflákej do toho spoustu dochucovadel a umělotin", takže výsledek je univerzální a ono se to nějak sní. Ovšem chudáci začínající kuchtíci, pokud se chytnou takovéhoto receptu.
    Simona Skolakova z 11.2.2010 - luštěniny se mají opravdu vařit ve stejné vodě, v níž byly namočeny, jinak je zbavíme zdraví prospěšných látek jak to píše Spagetka z 11.2.2010
    Radek ze 14.3.2011 - naprostý souhlas
    eraserhead z 9.2.2011 - souhlas s tím, co se týká dochucovadel
    MoniqueLaMutti z 11.4.2013 - čočka se namáčí na 2 a více hodin, klidně na 12 i 24hod.(je uvedeno i na obalu čočky), naklíčí, ale nerozpadne se, jen je rychle uvařena, to je snad pochopitelné, je třeba přemýšlet a nevyhazovat pak jídlo do koše:-O
    Pěknou fotku má Eliza a Tom Beyk, na některých fotkách je vidět, že se vařila čočková polévka, ne čočka nakyselo. :-S

    Odpovědět

  • Tom Beyk Tom Beyk

    Tady byla diskuze jak beyk:-D. Hledal jsem jak kdo dělá čočku na kyselo - dělám ji podobně ale bez máčení, s bobkáčem a přikyseluji lákem z okurek. Používám jako přílohu i klobásy a dnes zkouším s vařenými uzenými kuřecími stehny. Nakonec osmahnu na sádle na čtvrt měsíčky nakrájenou a v mouce pomatlanou cibulu - je krásně křupavoučká:-p:-))
    Takže ještě jeden bodík:yes:
    Povedlo se a bylo dobré :-p + foto

    Odpovědět

  • janatka janatka(autorka receptu)

    Rozarka::-KJe fajn,že chutnalo.Já už ani takové narážky neřeším!!!Ať paní přidá také recepty a uvidíme!;-)

    Odpovědět

  • Rozarka Rozarka

    přidávám další bodík.:yes: Čočka je vyborná.
    Stará Hlušcová: bych chtěla vidět jak vaříte vy! I když pod svícnej je největší tma,že??????:-)):-)):-))

    Odpovědět

  • janatka janatka(autorka receptu)

    Vždycky budou nějací rejpalové co je jim nelíbí toto a ono,ale přijít s receptíkem to už ne:-/!!Chtěla bych jestli někdo z nich nepoužívá maggi nebo masox,ale co takový lidé nás přeci narozházejí;-)

    Odpovědět

  • marie marie(neregistrovaný)

    Dělám podobně,ale skuste místo octa kyselé zelí,najemno nasekám,na cibulce osmahnu a pak přidám do čočky toto je opravdu mnamka hezký den.Dnes u nás bude čočka se zelím

    Odpovědět

  • brontik brontik

    jarda Kadic:Jardo baví je to stále;-)

    Odpovědět

  • jarda Kadic jarda Kadic

    Stará Hlušcová: Že vás to pořád bavi:-((

    Odpovědět

  • jarda Kadic jarda Kadic

    likom 153::-)):-)):-)) Nedáváš žádný bodík,bo nejseš regi.Ale aby ti to nebylo líto,tak já ho dám za tebe;-)

    Odpovědět

  • Stará Hlušcová Stará Hlušcová(neregistrovaný)

    Maggi, podravka, masox a nalét to do rozpadlé čočky s polským kabanosem... tož to si ale robíte bžundu né?? :-D Takové smrtící koktéjl éček a podobnéch hróz, takovó kuchařku bych čapla za flígr a letěla byste přes celé Olomóc! :-D

    Odpovědět

  • likom 153 likom 153(neregistrovaný)

    supr recept lepsi jsem nejedla.

    BOMBA !
    SI SUPER !
    davam 1 bodik ?
    NE ! ! ! ! ! !
    5 bodiku:-! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! A 100 000hvezdicek:yes::yes:
    :-8:-8:-8:-8:-8:-8:-8:-8:-8:-8:-8:-8:-D:-)):-D:-)):-D:-D:-)):-D:yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::yes::-8:-D:-)):-8:-D:-)):-D:-)):-)):-D:-)):-D:-)):-D:-)):-D:-)):-D:-)):-)):-)):-D:-)):-)):-)):-)):-)):-)):-D:-D:-D:-D:-8:-8:-8:-8:-8:-K:-K:-K:-K:-):-):-):-):-):-):-p:-p:-p;-);-);-)

    Odpovědět

1 2 3 4

Tématické fráze: cocka na kyselo čočka na kyselo podle babičky čočka na kyselo recept čočka recept jak dlouho varit cocku cocka recepty doba vaření čočky čočka recept čočka na kyselo recept na čočku na kyselo varime cocku příprava čočky čočka doba vaření čočka na sladkokyselo jak se dela cocka recepty cocka na kyselo vaření čočky jak se vaří čočka jak dlouho se vari čočka jak uvarit cocku na kyselo

Zapomněl/a jsem heslo