Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čočka na kyselo

Čočka se tradičně připravuje na Nový rok, aby se v domácnosti udrželi peníze. Na čočku proto nesmíte zapomenout ani letos. Pokud nechcete experimentovat, vsaďte na klasiku - čočka na kyselo. Přidejte sázené vejce, slaninu a cibuli, no zkrátka lahoda!

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 40 min

40 min (40 min příprava, + doba bobtnání čočky)

31. 10. 2009 00:12

Suroviny pro 5

5

Nutriční hodnoty

Energetická hodnota21 541 kJ / 5 149 kcal
Bílkoviny275,26 g
Tuky311,73 g
Vláknina96,17 g
Cholesterol1 801 mg
Sodík6 367 mg
Sůl15,05 g
Sacharidy262,40 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst daší

Komentáře

mika59

28. 11. 2019 22:21

ivulinka: Co někteří dovedou pro pár hrnců...:-O:-O Jedno je zajímavé..ti co jsou tady aktivní pořád, těm soutěž nic neříká...a ti co tady jen nakukují jsou aktivní až moc..:-D:-D

bohynovka

28. 11. 2019 21:15

ivulinka: Ani o mrkvi, vid? Ze ma takovou ostudu chlap v tomto veku zapotrebi. Pro pekac..nechapu. Manzelka musi byt velmi hrda.

ivulinka

28. 11. 2019 21:12

Colombo, ty dáváš do čočky řapíkatý celer? V receptu o něm není žádná zmínka:-!

Merylas

28. 11. 2019 12:41

Handika: Tvá fotka není podle receptu, čočku nemáš zahuštěnou jíškou.:-!

Jiří

7. 2. 2017 20:15

fajn recept, ale rozesmál mě polský salám a následná poznámka "dnes bez masa" :D salám asi nějaké ty procenta masa mít bude, i když je z polska...

Simona Skolakova

2. 3. 2016 14:54

tejaja:Tejajko asi máš pravdu;-)

tejaja

2. 3. 2016 14:48

Simona Skolakova: Simonka, vďaka za tvoju snahu, ;-) je to síce z internetu, ale nie všetko, čo sa tam píše, je pravda. To, čo cituješ, nikde nevysvetľuje dôvod vylievania vody, v ktorej sa strukovina máča. Je to len názor, rovnako ako ten opačný.;-)
Tlakový hrniec, namočená šošovica a 15 min v tlakovom hrnci je veľa.
Vyliať vodu po varení...no, šošovicu zlievam jedine vtedy, keď ju používam na šalát, tam je tekutina nežiadúca. N a iné jedlá potrebujem nejakú tekutinu, tak ju nebudem zlievať. ;-)
Ale každý nech si robí, ako uzná za vhodné, nie?;-)

Simona Skolakova

2. 3. 2016 14:00

MilaO:Pěkně jsi to rozebrala,ale přeci jen nezaškodí si tedy něco o čočce přečíst na internetu;-)

Namáčení čočky

Čočka nepatří mezi luštěniny, které by potřebovaly dlouhé máčení, postačí klidně 2 nebo 3 hodiny. Pokud ji však necháte namočenou i delší dobu, nic se nestane. Vlivem máčení luštěnina změkne a proces vaření bude o poznání rychlejší a čočka měkčí. Po máčení opět čočku propláchněte. Potřebujete-li vařit čočku co nejrychleji a vyhnout se procesu namáčení, můžete zakoupit čočku již předvařenou.
Samotné vaření čočky

Pokud jste absolvovali veškeré předchozí kroky, samotný proces vaření čočky je nejjednodušší záležitostí. Propláchnutou čočku zalijte čistou vodou v trojnásobném množství vody (na hrnek čočky tři hrnky vody). Necháme přivést do varu a vaříme do té doby, než bude čočka úplně měkká a připravená ke konzumaci. Předem se čočka nesolí ani nekoření. Pokud chcete mít čočku uvařenou co nejrychleji, můžete použít i tlakový hrnec. V takovém případě bude po 15 minutách vaření hotovo. Poté, co máte čočku takto uvařenou, můžete vylít vodu (nebo ji použít pro další zpracování třeba na polévku) a čočku používat dále dle konkrétního receptu. Je na vás, připravíte-li si čočku na jíšce se slaninou, čočkové karbanátky, čočkový salát nebo zcela jiný pokrm.

MilaO

2. 3. 2016 11:31

Do čočky nakyselo opravdu nepatří masox, podravka, maggi a jiné glutamátové sajrajty. Bohužel, dnes na netu najdu recept na "tradiční" svíčkovou, do omáčky se ale má dát sójovka a maggi! Děs běs! Dnes má možnost každý zveřejnit co chce, což je na jednu stranu dobře, jenže mnohé rádobykuchařky vaří stylem "naflákej do toho spoustu dochucovadel a umělotin", takže výsledek je univerzální a ono se to nějak sní. Ovšem chudáci začínající kuchtíci, pokud se chytnou takovéhoto receptu.
Simona Skolakova z 11.2.2010 - luštěniny se mají opravdu vařit ve stejné vodě, v níž byly namočeny, jinak je zbavíme zdraví prospěšných látek jak to píše Spagetka z 11.2.2010
Radek ze 14.3.2011 - naprostý souhlas
eraserhead z 9.2.2011 - souhlas s tím, co se týká dochucovadel
MoniqueLaMutti z 11.4.2013 - čočka se namáčí na 2 a více hodin, klidně na 12 i 24hod.(je uvedeno i na obalu čočky), naklíčí, ale nerozpadne se, jen je rychle uvařena, to je snad pochopitelné, je třeba přemýšlet a nevyhazovat pak jídlo do koše:-O
Pěknou fotku má Eliza a Tom Beyk, na některých fotkách je vidět, že se vařila čočková polévka, ne čočka nakyselo. :-S

Tom Beyk

11. 3. 2014 12:33

Tady byla diskuze jak beyk:-D. Hledal jsem jak kdo dělá čočku na kyselo - dělám ji podobně ale bez máčení, s bobkáčem a přikyseluji lákem z okurek. Používám jako přílohu i klobásy a dnes zkouším s vařenými uzenými kuřecími stehny. Nakonec osmahnu na sádle na čtvrt měsíčky nakrájenou a v mouce pomatlanou cibulu - je krásně křupavoučká:-p:-))
Takže ještě jeden bodík:yes:
Povedlo se a bylo dobré :-p + foto

janatka

18. 1. 2014 19:31

Rozarka::-KJe fajn,že chutnalo.Já už ani takové narážky neřeším!!!Ať paní přidá také recepty a uvidíme!;-)

Rozarka

18. 1. 2014 10:18

přidávám další bodík.:yes: Čočka je vyborná.
Stará Hlušcová: bych chtěla vidět jak vaříte vy! I když pod svícnej je největší tma,že??????:-)):-)):-))

janatka

16. 9. 2013 08:45

Vždycky budou nějací rejpalové co je jim nelíbí toto a ono,ale přijít s receptíkem to už ne:-/!!Chtěla bych jestli někdo z nich nepoužívá maggi nebo masox,ale co takový lidé nás přeci narozházejí;-)

marie

16. 9. 2013 08:33

Dělám podobně,ale skuste místo octa kyselé zelí,najemno nasekám,na cibulce osmahnu a pak přidám do čočky toto je opravdu mnamka hezký den.Dnes u nás bude čočka se zelím

brontik

30. 6. 2013 14:38

jarda Kadic:Jardo baví je to stále;-)

1 2 3 4

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelů

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: cocka na kyselo čočka na kyselo podle babičky čočka na kyselo recept čočka recept recept čočka na kyselo cocka recepty jak dlouho varit cocku recept na čočku na kyselo jak se vaří čočka čočka nakyselo doba vaření čočky čočka recepty cocka na kyselo varime cocku čočka doba vaření příprava čočky jak se dela cocka čočka na sladkokyselo vařená čočka na kyselo čocka na na kyselo

Suroviny: čočka, sádlo, cibule, mouka hladká, ocet, sůl, koření polévkové, vejce, slanina, cibule, salám

TopRecepty.cz

Čočka na kyselo

Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zvvr