Čočka na kyselo

janatka Kuchařka: janatka

Doba přípravy: 45 minut vaření podle strávníků Luštěniny 58 názorů

Suroviny

voda
čočka
polévkové koření (maggi, sůl, podravku, masox)
ocet
hladká mouka
sádlo
vajíčka
cibule
slanina
Recept si zatím oblíbilo 31 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Den předem namočíme čočku, kolik ji budeme potřebovat.

  2. Druhý den vaříme v té samé vodě, co byla čočka namočená do měkka.

  3. Rozpustíme sádlo a přidáme mouku, uděláme jíšku a tím zahustíme čočku. Dochutíme octem a kořením.

  4. Usmažíme volské oko.
    Já ještě na slanině osmažila cibulku a polský salám. Tímto jsem to na talíři polila.

    Zeleninový salát jako příloha.

Poznámka

Dnes bez masa.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 707 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Čočka na kyselo

  • mika59 mika59

    ivulinka: Co někteří dovedou pro pár hrnců...:-O:-O Jedno je zajímavé..ti co jsou tady aktivní pořád, těm soutěž nic neříká...a ti co tady jen nakukují jsou aktivní až moc..:-D:-D

    Odpovědět

  • bohynovka bohynovka

    ivulinka: Ani o mrkvi, vid? Ze ma takovou ostudu chlap v tomto veku zapotrebi. Pro pekac..nechapu. Manzelka musi byt velmi hrda.

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka(moderátorka)

    Colombo, ty dáváš do čočky řapíkatý celer? V receptu o něm není žádná zmínka:-!

    Odpovědět

  • Merylas Merylas

    Handika: Tvá fotka není podle receptu, čočku nemáš zahuštěnou jíškou.:-!

    Odpovědět

  • Jiří Jiří(neregistrovaný)

    fajn recept, ale rozesmál mě polský salám a následná poznámka "dnes bez masa" :D salám asi nějaké ty procenta masa mít bude, i když je z polska...

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    tejaja:Tejajko asi máš pravdu;-)

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Simona Skolakova: Simonka, vďaka za tvoju snahu, ;-) je to síce z internetu, ale nie všetko, čo sa tam píše, je pravda. To, čo cituješ, nikde nevysvetľuje dôvod vylievania vody, v ktorej sa strukovina máča. Je to len názor, rovnako ako ten opačný.;-)
    Tlakový hrniec, namočená šošovica a 15 min v tlakovom hrnci je veľa.
    Vyliať vodu po varení...no, šošovicu zlievam jedine vtedy, keď ju používam na šalát, tam je tekutina nežiadúca. N a iné jedlá potrebujem nejakú tekutinu, tak ju nebudem zlievať. ;-)
    Ale každý nech si robí, ako uzná za vhodné, nie?;-)

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    MilaO:Pěkně jsi to rozebrala,ale přeci jen nezaškodí si tedy něco o čočce přečíst na internetu;-)

    Namáčení čočky

    Čočka nepatří mezi luštěniny, které by potřebovaly dlouhé máčení, postačí klidně 2 nebo 3 hodiny. Pokud ji však necháte namočenou i delší dobu, nic se nestane. Vlivem máčení luštěnina změkne a proces vaření bude o poznání rychlejší a čočka měkčí. Po máčení opět čočku propláchněte. Potřebujete-li vařit čočku co nejrychleji a vyhnout se procesu namáčení, můžete zakoupit čočku již předvařenou.
    Samotné vaření čočky

    Pokud jste absolvovali veškeré předchozí kroky, samotný proces vaření čočky je nejjednodušší záležitostí. Propláchnutou čočku zalijte čistou vodou v trojnásobném množství vody (na hrnek čočky tři hrnky vody). Necháme přivést do varu a vaříme do té doby, než bude čočka úplně měkká a připravená ke konzumaci. Předem se čočka nesolí ani nekoření. Pokud chcete mít čočku uvařenou co nejrychleji, můžete použít i tlakový hrnec. V takovém případě bude po 15 minutách vaření hotovo. Poté, co máte čočku takto uvařenou, můžete vylít vodu (nebo ji použít pro další zpracování třeba na polévku) a čočku používat dále dle konkrétního receptu. Je na vás, připravíte-li si čočku na jíšce se slaninou, čočkové karbanátky, čočkový salát nebo zcela jiný pokrm.

    Odpovědět

  • MilaO MilaO(neregistrovaný)

    Do čočky nakyselo opravdu nepatří masox, podravka, maggi a jiné glutamátové sajrajty. Bohužel, dnes na netu najdu recept na "tradiční" svíčkovou, do omáčky se ale má dát sójovka a maggi! Děs běs! Dnes má možnost každý zveřejnit co chce, což je na jednu stranu dobře, jenže mnohé rádobykuchařky vaří stylem "naflákej do toho spoustu dochucovadel a umělotin", takže výsledek je univerzální a ono se to nějak sní. Ovšem chudáci začínající kuchtíci, pokud se chytnou takovéhoto receptu.
    Simona Skolakova z 11.2.2010 - luštěniny se mají opravdu vařit ve stejné vodě, v níž byly namočeny, jinak je zbavíme zdraví prospěšných látek jak to píše Spagetka z 11.2.2010
    Radek ze 14.3.2011 - naprostý souhlas
    eraserhead z 9.2.2011 - souhlas s tím, co se týká dochucovadel
    MoniqueLaMutti z 11.4.2013 - čočka se namáčí na 2 a více hodin, klidně na 12 i 24hod.(je uvedeno i na obalu čočky), naklíčí, ale nerozpadne se, jen je rychle uvařena, to je snad pochopitelné, je třeba přemýšlet a nevyhazovat pak jídlo do koše:-O
    Pěknou fotku má Eliza a Tom Beyk, na některých fotkách je vidět, že se vařila čočková polévka, ne čočka nakyselo. :-S

    Odpovědět

  • Tom Beyk Tom Beyk

    Tady byla diskuze jak beyk:-D. Hledal jsem jak kdo dělá čočku na kyselo - dělám ji podobně ale bez máčení, s bobkáčem a přikyseluji lákem z okurek. Používám jako přílohu i klobásy a dnes zkouším s vařenými uzenými kuřecími stehny. Nakonec osmahnu na sádle na čtvrt měsíčky nakrájenou a v mouce pomatlanou cibulu - je krásně křupavoučká:-p:-))
    Takže ještě jeden bodík:yes:
    Povedlo se a bylo dobré :-p + foto

    Odpovědět

  • janatka janatka(autorka receptu)

    Rozarka::-KJe fajn,že chutnalo.Já už ani takové narážky neřeším!!!Ať paní přidá také recepty a uvidíme!;-)

    Odpovědět

  • Rozarka Rozarka

    přidávám další bodík.:yes: Čočka je vyborná.
    Stará Hlušcová: bych chtěla vidět jak vaříte vy! I když pod svícnej je největší tma,že??????:-)):-)):-))

    Odpovědět

  • janatka janatka(autorka receptu)

    Vždycky budou nějací rejpalové co je jim nelíbí toto a ono,ale přijít s receptíkem to už ne:-/!!Chtěla bych jestli někdo z nich nepoužívá maggi nebo masox,ale co takový lidé nás přeci narozházejí;-)

    Odpovědět

  • marie marie(neregistrovaný)

    Dělám podobně,ale skuste místo octa kyselé zelí,najemno nasekám,na cibulce osmahnu a pak přidám do čočky toto je opravdu mnamka hezký den.Dnes u nás bude čočka se zelím

    Odpovědět

  • brontik brontik

    jarda Kadic:Jardo baví je to stále;-)

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3 4

Tématické fráze: cocka na kyselo čočka na kyselo podle babičky čočka na kyselo recept čočka recept recept čočka na kyselo cocka recepty jak dlouho varit cocku recept na čočku na kyselo jak se vaří čočka čočka nakyselo doba vaření čočky čočka recepty cocka na kyselo varime cocku čočka doba vaření příprava čočky jak se dela cocka čočka na sladkokyselo vařená čočka na kyselo čocka na na kyselo